Mikuru Suzuki is één van de gezichten van het Aziatische darten. In de afgelopen twaalf maanden heeft zij liefst achttien toernooien op rij gewonnen op het softtip-circuit.

Op Europees grondgebied heeft de Japanse laten zien ook te kunnen darten met steeltip-pijlen. Suzuki kwalificeerde zich dit jaar voor de komende editie van Lakeside en daarnaast haalde zij voor de tweede keer de kwartfinale van de Winmau World Masters.

Zaterdagavond doet zij mee aan het dameskwalificatietoernooi voor het WK Darts bij de PDC en zij geldt als één van de favorieten voor de eindzege. Suzuki hoopt in de voetsporen te treden van Gayl King en Anastasia Dobromyslova, de twee dames die eerder in actie kwamen in het Alexandra Palace.

”Dat zou erg speciaal zijn”, vertelt de 36-jarige dartster in gesprek met Sky Sports. ”Ik zou graag de kans hebben om de sfeer te proeven in zo’n zaal met al dat publiek eromheen.”

”Ik heb dat toernooi alleen nog op televisie gezien, maar heb er zelf nog geen onderdeel van uitgemaakt. Het wordt een memorabele ervaring als ik mij weet te plaatsen voor het WK bij de PDC.”

Krachtmetingen met mannelijke collega’s

Suzuki meette zich dit jaar al een aantal keer met haar mannelijke collega’s op de PDC Asian Tour. Daarnaast kreeg zij als eerste vrouwelijke dartster ooit een uitnodiging voor Super Darts, een lucratief circuit voor softtippers.

”De PDC Asian Tour was een goede leerschool voor mij. Naast mij doen er nog een aantal andere dames mee op dit circuit. Zelf heb ik nog weinig succes gehad daar, maar die motivatie heb ik wel. Het geeft mij een kans om te spelen tegen de beste spelers uit Azië.”

In oktober pakte Suzuki één van de twee startplekken voor het damestoernooi op Lakeside. Haar voorbereiding voor dit toernooi is al begonnen. ”Het format daar is een stuk langer dan ik gewend ben. Dus het is voor mij nodig om extra te trainen.”

”Ik heb veel zin om op dat toernooi te spelen, het voelt geweldig om de eerste Japanse deelneemster te zijn. Nu kan ik eindelijk tegen de beste vrouwelijke speelsters darten.”

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Tags:

Author: Pieter Verbeek