Een Michael van Gerwen in vorm schudt gemiddeldes van boven de honderd gemakkelijk uit z’n mouw maar inmiddels is dat hem al tien duels niet gelukt.

Tijdens de Dutch Darts Masters eind mei doorbrak Van Gerwen voor het laatst deze barrière. Toen gooide Mighty Mike in Zwolle een moyenne van 104.23 punten per beurt in zijn partij tegen Gerwyn Price.

De 30-jarige Vlijmenaar wierp vervolgens 96.95 gemiddeld in zijn finale tegen Ian White, die hij met 8-7 verloor van ‘The Diamond’. Tijdens de World Cup of Darts bleef de nummer één van de wereld zesmaal onder de honderd. Driemaal in zijn singles (96.27, 84.82 en 93.46) en drie keer in zijn koppelwedstrijden (92.93, 93.82 en 87.09) met Jermaine Wattimena.

Michael van Gerwen heeft al tien duels op rij geen gemiddelde van boven de honderd gegooid.

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Rustperiode werpt vooralsnog geen vruchten af

Na een rustperiode van twee weken, met onder meer een bezoek aan Gran Canaria, maakte Van Gerwen zijn rentree op de Czech Darts Open. Een groot succes werd dit niet, want hij verloor meteen van Keegan Brown met een gemiddelde van 95.09. Het was zijn tweede nederlaag tegen Brown dit seizoen.

Afgelopen week kwam de drievoudig wereldkampioen in actie in Las Vegas bij de US Darts Masters. In zijn eersterondepartij tegen Darin Young was Van Gerwen dichtbij een gemiddelde van boven de honderd, maar redde het net niet met een moyenne van 99.83.

Hij won deze wedstrijd echter wel met 6-4, maar een ronde later moest Mighty Mike zijn meerdere erkennen in Michael Smith. Mede door veel gemiste dubbels kwam Van Gerwen in deze wedstrijd tot een gemiddelde van slechts 88.59.

Slechtste serie sinds 2011

Uit de statistieken van Dartsdatabase.co.uk blijkt dat Van Gerwen voor het eerst in acht jaar tijd een serie van tien registreerde gemiddeldes van onder de honderd heeft neergezet. Dat gebeurde voor het laatst in de periode mei 2007 tot juli 2011, voordat hij de wereldtop bestormde bij de PDC.

Wanneer je de koppelduels met Wattimena niet meerekent in deze statistiek, heeft Van Gerwen zeven individuele duels op rij geen geregistreerd gemiddelde van boven de honderd geproduceerd. Ook dat gebeurde voor het laatst in 2011.

Tags:

Author: Pieter Verbeek