Michael van Gerwen heeft voor de vierde keer het European Championship gewonnen. De regerend wereldkampioen versloeg Rob Cross met 11-7 in een hoogstaande finale.

Cross startte fantastisch aan de finale. Met een gemiddelde van 111 trok hij de eerste sessie met 3-2 naar zich toe. Na twee gemiste breakkansen van Van Gerwen in de eerste leg, kwam Cross op 1-0 met een 14-darter. ‘Mighty Mike’ hield vervolgens zijn eigen leg met een 104 finish, waarna Cross weer op voorsprong kwam met een 12-darter. ‘MvG’ volgde wederom het voorbeeld van zijn Engelse opponent door 25 uit te gooien voor 2-2, waarna ‘Voltage’ de leiding weer pakte met een 50 check-out.

Na de onderbreking plaatste Van Gerwen zijn kenmerkende versnelling. Een 10-darter zorgde voor 3-3, gevolgd door een 12-darter om voor het eerst in de partij op voorsprong te komen. Zijn acceleratie werd echter gestuit door Cross, die tweemaal 180 en een 102 finish gooide in de achtste leg. ‘MvG’ pakte de leiding echter weer terug na drie gemiste dubbels van de Engelsman, maar Cross brak wederom weer terug met een 11-darter.

Na de tweede onderbreking wist de nummer één van de wereld voor het eerst een klein gaatje te slaan met Cross. Van Gerwen brak de 27-jarige Brit met een 14-darter, waarna zijn eigen leg werd gehouden voor 7-5. Cross hield zijn eigen leg om in het spoor van de Nederlander te blijven, waarna Van Gerwen nogmaals twee legs op rij pakte om een dubbele break voorsprong te pakken.

Na de derde onderbreking lukte het Cross nog om één leg te pakken. Met een 62 finish tekende hij aan voor de 10-7, maar de spanning bleef verder uit. Van Grwen faalde niet in zijn eigen leg en haalde met een 14-darter de titel binnen.

Tags: | |

Schrijver: Pieter Verbeek