Voorbeschouwing: Dit zijn de zestien deelnemers op de World Seniors Darts Masters dit weekend

Op zaterdag 24 juni en zondag 25 juni wordt de tweede editie van de World Seniors Darts Masters gespeeld. Bekende darters van boven de vijftig jaar oud doen hier aan mee.

Het deelnemersveld voor de World Seniors Darts Masters 2023 bestaat uit zestien deelnemers. Dartsnieuws stelt alle deelnemende spelers stuk voor stuk aan u voor.

Deelnemersveld World Seniors Darts Masters 2023

David Cameron (53)

De line-up op dit toernooi wordt aangevoerd door titelverdediger David Cameron. De Canadese darter pakte vorig jaar de eindzege na zeges op Kevin Painter (4-3), Robert Thornton (4-2), Colin Monk (4-2), Richie Howson (5-2) en Phil Taylor (6-3).

Cameron speelde al WK's bij vier verschillende bonden. Van 2014 tot en met 2020 bij de BDO, in 2022 bij de WDF en in 2023 deed 'Excalibur' mee aan het wereldkampioenschap van de PDC en dus de WSDT.

Zijn deelname aan het World Seniors Darts Championship begin dit jaar zat er na één ronde al op na een 3-2 nederlaag tegen Richie Howson. Diezelfde Howson won vervolgens in de halve eindstrijd van Champion of Champions opnieuw van Cameron (13-11).

Phil Taylor (62)

Phil Taylor is uiteraard de meest gelouterde speler in het deelnemersveld, maar een WSDT-toernooi winnen deed de 16-voudig wereldkampioen nog nooit.

Vorig jaar was 'The Power' er echter wel dichtbij op de World Seniors Darts Masters. Toen bleek David Cameron echter te sterk voor Taylor in de finale.

Deze absolute dartslegende behoeft verder eigenlijk weinig introductie. In totaal zestien wereldtitels, 78 major-titels, 101 TV-titels en in totaal 236 gewonnen toernooien in zijn carrière. Hierdoor wordt Taylor met recht gezien als de grootste darter aller tijden.

Robert Thornton (55)

Robert Thornton is de succesvolste speler sinds de oprichting van de World Seniors Darts Tour. Drie van de vijf voorgaande televisietoernooien worden gewonnen door 'The Thorn'.

De Schot won de twee senioren-WK's en was ook de beste tijdens de World Seniors Darts Matchplay in 2022. De 55-jarige Thornton heeft echter veel meer mooie prijzen op zijn palmares staan.

Hij werd in 2007 winnaar van de Winmau World Masters en won bij de PDC de UK Open (2012) en World Grand Prix (2015) door in de finale respectievelijk Phil Taylor en Michael van Gerwen te verslaan.

Martin Adams (67)

Een andere darts-icoon die meedoet aan dit toernooi is de 67-jarige Martin Adams. Deze goedlachse Engelsman miste nog geen enkel TV-toernooi van de World Seniors Darts Tour.

Zijn voornaamste prestatie op dit circuit was het bereiken van de finale van de World Seniors Darts Championship in 2022. Die verloor 'Wolfie' echter wel van Robert Thornton.

De hoogtijdagen van Adams dateren vooral in de periode 2005 tot en met 2011. In deze periode haalde hij zeven keer op rij minimaal de halve finales op Lakeside, en drie keer mocht Adams zelf de beker omhoog tillen.

Verder won Adams driemaal de Winmau World Masters, twee keer de Zuiderduin Masters en ook nog vier keer de Dutch Open. Behoudens uitstapjes naar de World Matchplay (2000 en 2001), World Grand Prix (2001) en Grand Slam of Darts (2015 en 2016) bleef hij de BDO in zijn gehele carrière trouw.

Voorbeschouwing: Dit zijn de zestien deelnemers op de World Seniors Darts Masters dit weekend

Trina Gulliver (53)

Trina Gulliver is de enige vrouwelijke deelnemer in het deelnemersveld. Ze deed mee aan alle vijf voorgaande TV-toernooien van de World Seniors Darts Tour, maar een overwinning boeken deed ze nog niet.

'The Golden Girl' geldt als één van de meest succesvolste vrouwelijke dartsters ooit. Ze heeft 166 verschillende titels op haar naam staan, een aantal dat enkel wordt overtroffen door Deta Hedman.

Het verschil met Hedman is echter wel dat Gulliver tien wereldtitels heeft gewonnen, tegenover nul voor Hedman. De 53-jarige Engelse werd van 2001 tot en met 2011 negen keer wereldkampioen. Na vier jaar misgrijpen pakte ze in 2016 eindelijk haar tiende wereldtitel.

Bob Anderson (75)

Op 75-jarige leeftijd deelnemen aan een televisietoernooi, dat is niet veel darters gegeven. Bob Anderson heeft deze eer wel en is met afstand de oudste deelnemer dit toernooi. Na dit evenement stopt Anderson wel met het beoefenen van professioneel darts.

Anderson was er ook al bij tijdens de eerste editie van de World Seniors Darts Championship in 2022. Toen liet hij op 74-jarige leeftijd al zien nog steeds een uitstekend pijltje te kunnen gooien. Hij verloor weliswaar van Robert Thornton, maar gooide wel een gemiddelde van bijna 81.

De Engelse dartsveteraan kende zijn hoogtijdagen eind jaren 80. Anderson won in 1986, 1987 en 1988 driemaal op rij de Winmau World Masters en werd in dat laatste jaar ook nog eens wereldkampioen.

Anderson deed in totaal tien keer mee op Lakeside, en speelde bovendien ook op vijftien WK's bij de PDC. In 2004 en 2005 haalde 'The Limestone Cowboy' de halve finales op dit toernooi.

John Part (56)

John Part is de tweede van in totaal drie Noord-Amerikaanse spelers op dit toernooi. De 56-jarige Part kan met recht een absolute grootheid worden genoemd in het darten.

In 1994 werd hij de eerste speler van buiten het Verenigd Koninkrijk die de wereldtitel pakte op Lakeside. Vervolgens werd hij in 2003 en 2008 ook wereldkampioen bij de PDC. Zijn WK-finale tegen Phil Taylor (2003) geldt als één van de meest memorabele dartswedstrijden ooit.

Nog altijd is Part de enige niet-Europeaan die wereldkampioen darts is geworden. Verder pakte de Canadees in 2006 de titel op de Las Vegas Desert Classic en won hij in totaal 20 titels bij de PDC.

Kevin Painter (55)

Kevin Painter is één van de vijf spelers die tot nu toe aanwezig was bij alle grote toernooien van de World Seniors Darts Tour. Sinds hij in 2021 er niet in slaagde zijn PDC Tour Card te winnen op de Q-School, zoekt 'The Artist' zijn heil bij toernooien van andere organisaties.

Toch boekte Painter zijn grootste successen bij de PDC. In 2004 verloor de Engelsman na een legendarische finale met 7-6 van Phil Taylor. Painter speelde in totaal 26 WK's, waarvan zeven bij de BDO, zeventien bij de PDC en twee bij de WSDT.

De 55-jarige darter zette in 2011 de kroon op zijn carrière door op de Players Championship Finals zijn enige major-titel te winnen. Hij won nog vijf andere rankingtoernooien bij de PDC en maakte in 2012 zijn opwachting in de Premier League Darts.

Mark Dudbridge (50)

Met een leeftijd van vijftig jaar en vijf maanden is Mark Dudbridge de jongste deelnemer op de World Seniors Darts Masters. Een maand na zijn vijftigste verjaardag deed 'Flash' al mee aan de World Seniors Darts Championship. Bij dat evenement haalde hij de laatste acht met zeges op Glen Durrant en Terry Jenkins, alvorens Kevin Painter in de kwartfinales voor zijn uitschakeling zorgde.

Nadat Dudbridge in 2002 de Winmau World Masters had gewonnen, maakte hij begin deze eeuw verder naam op het PDC-circuit door de finale van de World Matchplay 2004 en het WK Darts 2005 te halen. Beide finales gingen wel verloren tegen dartsgrootheid Phil Taylor.

Op de vloer haalde Dudbridge wel de nodige prijzen binnen. Hij won vier rankingtoernooien en twee Challenge Tours bij de PDC.

Chris Mason (53)

Chris Mason wordt sinds dit jaar ook betrokken bij de toernooien van de World Seniors Darts Tour. De 53-jarige Engelsman debuteerde op het senioren-WK in februari, waar hij in de eerste ronde verloor van Terry Jenkins (3-2).

'Mace the Ace' debuteerde in 1996 op het wereldkampioenschap van de BDO en deed een jaar later mee aan het WK Darts van de PDC. Mason keerde vervolgens weer terug naar de BDO, waar hij van 1998 tot en met 2001 nog viermaal meedeed op Lakeside en twee keer de halve finale haalde.

In 2000 verwierf Mason bovendien bekendheid door titelverdediger Raymond van Barneveld in de eerste ronde uit te schakelen in Frimley Green. In 2002 maakte Mason weer de overstap naar de PDC, waar hij nog zeven keer meedeed aan het WK Darts. Een kwartfinale in 2003 was hierbij het hoogtepunt.

Voorbeschouwing: Dit zijn de zestien deelnemers op de World Seniors Darts Masters dit weekend

Neil Duff (50)

Neil Duff mag zich opmaken voor zijn tweede WSDT-toernooi. Begin dit jaar maakte hij zijn debuut bij deze bond op de World Seniors Darts Championship. In Circus Tavern verloor de Noord-Ier in de kwartfinales van de uiteindelijke winnnaar Robert Thornton.

De 50-jarige Duff is een echte laatbloeier. In 2019 haalde hij de kwartfinales op de BDO World Masters en in 2022 volgde zelfs het hoogtepunt in zijn carrière. 'The Duffman' won de allereerste editie van de WDF World Darts Championship na een razend spannende finale tegen Thibault Tricole (6-5).

Leonard Gates (52)

Leonard Gates heeft dit jaar een spectaculaire entree gemaakt op de World Seniors Darts Tour. Het begon met een halvefinaleplaats op de World Seniors Darts Championship, waarna hij vervolgens in maart Champion of Champions wist te winnen na zeges op Phil Taylor, Martin Adams en Richie Howson.

Binnen een tijdbestek van twaalf maanden debuteerde Gates op drie verschillende WK's. Voorafgaand aan zijn deelname aan de World Seniors Darts Championship deed hij in april 2022 mee aan het WDF-WK op Lakeside. Vervolgens maakte de Amerikaanse darter in december zijn debuut in Alexandra Palace op het WK Darts van de PDC. Bij beide toernooien was de tweede ronde het eindstation.

Dennis Harbour (61)

Deze man stond in 2003 al op het BDO-WK, maar verloor toen in de tweede ronde van Mervyn King. In 2017 deed hij voor de vierde - en laatste keer - mee op het beroemde toernooi in Frimley Green.

Begin dit jaar debuteerde Dennis Harbour op de World Seniors Darts Championship. Hij won in de eerste ronde eenvoudig van Trina Gulliver (3-0), om vervolgens zonder setwinst te verliezen van Kevin Painter (3-0) in de tweede ronde.

Mark McGeeney (50)

Mark McGeeney maakt op de World Seniors Darts Masters zijn debuut op een groot toernooi van de World Seniors Darts Tour. 'The Gladiator' beschikt echter al over veel podiumervaring.

Van 2016 tot en met 2019 deed hij mee aan het BDO-WK op Lakeside, waar McGeeney in 2018 zelfs de finale haalde. De Engelsman kreeg zelfs twee matchdarts voor de Lakeside-titel, maar verloor uiteindelijk met 7-6 in sets van Glen Durrant.

Na zijn Lakeside-deelname in 2019 deed hij mee aan de PDC Q-School, waar McGeeney op de tweede dag al een Tour Card veroverde. Hij plaatste zich voor het WK Darts van 2020, waar McGeeney in de tweede ronde verloor van Ricky Evans. Na het seizoen van 2021 raakte hij zijn Tour Card kwijt.

Colin McGarry (57)

Colin McGarry deed in 2004 en 2014 mee aan het WK Darts van de PDC, maar verdween lang uit het zicht van de camera's. Vanaf 2022 verscheen hij plots weer ten tonele.

McGarry begint aan zijn derde grote toernooi bij de WSDT. Na een kwartfinale op de World Seniors Darts Matchplay in 2022, was hij begin dit jaar dichtbij een stunt tegen Phil Taylor in de eerste ronde van het senioren-WK. Die wedstrijd werd maar nipt met 3-2 gewonnen door 'The Power'.

Richie Howson (57)

Richie Howson is één van de weinige deelnemers op dit toernooi die zijn bekendheid vooral met goede resultaten via de World Seniors Darts Tour heeft vergaard.

Vorig jaar haalde hij de tweede ronde op de World Seniors Darts Championship en de halve finales op dit toernooi. Destijds verloor hij bij de laatste vier van de uiteindelijke winnaar David Cameron.

Het hoogtepunt van zijn carrière kwam echter begin dit jaar, toen hij de finale haalde van de World Seniors Darts Championship. Na zeges op David Cameron, Andy Jenkins, Phil Taylor en Leonard Gates verloor hij in de eindstrijd van Robert Thornton. Vervolgens haalde 'The Owl' ook de eindstrijd op het toernooi Champion of Champions. Toen bleek Leonard Gates echter te sterk in de finale.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties