Dartslegende Andy Fordham (59) plotseling overleden

Dartsicoon Andy Fordham is donderdagochtend op 59-jarige leeftijd overleden. Hoewel The Viking al jarenlang kampte met gezondheidsproblemen, komt zijn overlijden toch redelijk onverwacht.

Fordham boekte rondom de eeuwwisseling zijn grootste successen. In 1999 schreef hij de World Masters op zijn naam en in 2004 won Fordham zijn enige wereldtitel.

De gezondheidsproblemen begonnen in 2007, toen hij vlak voor een wedstrijd tegen Simon Whitlock moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. The Viking bleek last te hebben van ernstige ademhalingsproblemen vanwege ophoping van vocht in de longen. Een jaar later had Fordham ook een levertransplantatie nodig en verloor hij liefst 108 kilo aan gewicht. Bovendien moest de wereldkampioen van 2004 per direct stoppen met het drinken van alcohol.

Na een ziektebed van bijna negen maanden keerde Fordham terug op het dartscircuit, al wist hij zijn topniveau nooit meer te behalen. Na een uitstapje naar de PDC (2009-2011) keerde hij in 2012 terug bij de BDO. Bij deze bond speelde The Viking nog enkele televisietoernooien, maar Fordham speelde echter ook nog één toernooi bij de PDC. Tot ieders verbazing wist hij in 2015 het BDO-kwalificatietoernooi voor de Grand Slam of Darts te winnen. Fordham won zijn poulewedstrijd tegen Wayne Jones, maar door nederlagen tegen Adrian Lewis en Michael Smith slaagde hij er niet in om de knock-outfase te halen.

Begin 2020 werd Fordham opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Zijn vrouw liet destijds in een interview met The Sun weten dat Fordham leverproblemen had en een opstopping in zijn dunne- en dikke darm. De problemen werden bestreden met medicatie omdat een operatie risicovol was. In die tijd kwam Fordham ook weer vele kilo's aan omdat hij op privévlak wat problemen te verduren kreeg, waaronder het verlies van zijn moeder.

In januari van dit jaar werd Fordham ook nog eens besmet door het coronavirus. De Engelsman vreesde zelfs voor zijn leven en deelde deze angst in een openhartig interview met The Sun.

Nadien kwam er niets meer naar buiten over zijn gezondheid, maar het leek de goede kant op te gaan toen in april werd aangekondigd dat hij in 2022 ging deelnemen aan het WK voor senioren.

Daar zal het echter niet van komen. Fordham overleed donderdag aan de gevolgen van zijn leveraandoening in het bijzijn van zijn vrouw Jenny.

Lees meer over:
BDO Andy Fordham

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties