VERGETEN DARTERS: Ronnie Baxter: vijf major-finales, maar geen enkele gewonnen

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Engelsman Ronnie Baxter.

Ronnie Baxter werd geboren op 5 februari 1961 in Blackpool. In de jaren 80 speelde Baxter voornamelijk op het Noord-Amerikaanse circuit. Begin jaren 90 begon hij deel te nemen aan internationale toernooien binnen het BDO-circuit en plaatste hij zich in 1991 een eerste keer voor het WK. In de openingsronde won hij met 3-1 van de Belg Bruno Raes, maar een ronde later was Jocky Wilson met 3-1 te sterk.

Baxter groeide de jaren nadien uit tot één van de betere spelers in de BDO en won onder meer tweemaal het Welsh Open, het German Open, Denmark Open en Swiss Open. In 1997 wist Baxter de eerste keer de finale van een major te bereiken. Winnen lukte echter niet, want in het Paragon Hotel in Londen ging hij in de finale van de Winmau World Masters met 3-2 onderuit tegen de Australiër Graham Hunt.

Twee jaar later begon Baxter als één van de grote favorieten aan het BDO-WK. Na zeges tegen achtereenvolgens Richie Burnett, Kevin Painter, Roland Scholten en Andy Fordham mocht hij het in de finale opnemen tegen Raymond van Barneveld. Na een 3-1 en 5-4 voorsprong moest hij uiteindelijk toch met 6-5 het onderspit delven.

Kortste finale ooit

Een jaar later stond hij in de Lakeside Country Club opnieuw in de finale van het BDO-WK. Dit draaide echter uit op een enorme deceptie, want na amper 46 minuten (de kortste WK-finale ooit) moest Baxter met een 6-0 nederlaag afdruipen.

In 2001 stapte 'The Rocket' over naar de PDC. Daar had hij in 1998 overigens al de finale van de World Matchplay gehaald (BDO-spelers konden toen ook nog deelnemen), nadat hij in de kwartfinales voor een enorme stunt had gezorgd door Phil Taylor uit te schakelen. In een bijzonder spannende finale verloor hij met 19-17 van Rod Harrington.

Vijfde majorfinale

Een jaar na zijn overstap naar de PDC wist Baxter zich te plaatsen voor de finale van de Las Vegas Desert Classic. Ook zijn vijfde majorfinale bleek echter niet de goede, want in de finale moest hij met 3-0 het onderspit delven voor Phil Taylor.

De jaren nadien bleef Baxter één van de spelers om rekening mee te houden in de PDC, met diverse kwart- en halve finaleplaatsen op majors. Een zesde majorfinale bereiken lukte echter niet meer. In 2018 verloor Baxter uiteindelijk zijn Tour Card. Sindsdien komt hij af en toe in actie op de World Seniors Darts Tour.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties