Afscheidsinterview: Magnus Caris vindt het genoeg geweest na veertig jaar darten

Magnus Caris neemt deze week afscheid van zijn professionele dartscarrière. Deelname aan de World Cup of Darts 2019 is zijn laatste kunstje.

De Zweedse darter speelt naar eigen zeggen al veertig jaar darts, waarvan het merendeel op professioneel niveau. De 50-jarige Stockholmer maakte in 1988 zijn debuut op de Lakeside. Hij verloor toen in de eerste ronde, maar Caris haalde later nog de kwartfinale en de halve finale op het BDO-wereldkampioenschap, alvorens hij de overstap maakte naar de PDC .

Op het PDC WK wist 'Pokerface' nooit voorbij de eerste ronde te komen, waar hij in totaal vijf pogingen voor kreeg. Deze week doet Caris voor de achtste keer mee aan de World Cup of Darts.

Daarna vindt hij het mooi geweest, zo vertelt Caris in een interview met Dartsnieuws. ''Ik speel nu al veertig jaar darts, volgens mij is dat lang genoeg. Het niveau is tegenwoordig zo hoog. Ik heb niet meer de ambitie om dusdanig veel te trainen om op dat niveau mee te kunnen'', zegt de Lakeside-halvefinalist van 1994 over zijn beweegredenen om te stoppen.

[caption id="attachment_1691" align="alignnone" width="350"]Magnus Caris vindt het genoeg geweest na veertig jaar darten Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts[/caption]

Hoogtepunten

Gevraagd naar zijn hoogtepunten, springen drie prestaties er bovenuit bij Caris. ''Natuurlijk is mijn deelname aan de World Masters 1992 er één van, toen ik Eric Bristow, John Lowe en Martin Adams tijdens hetzelfde toernooi versloeg.''

De Zweed zou bij dat toernooi uiteindelijk de halve finales halen, net als op de Lakeside in 1994. ''Ook dat is één van de hoogtepunten'', stelt hij vast.

Caris maakte in 2009 de overstap naar de PDC, waar hij vijf keer het WK haalde en zich driemaal plaatste voor het EK Darts. Bovendien kwam hij in actie op de UK Open (drie keer) en Grand Slam of Darts (eenmaal).

Zijn hoogtepunt bij de PDC is echter één leg in het jaar 2015. ''Ik zal het moment dat ik tijdens een Players Championship-toernooi in 2015 een negendarter wist te gooien altijd blijven herinneren. Daarvoor heb ik ook een 9-darter pin (zilveren speld, red.) gekregen. Ik mag niet klagen, voor een Zweedse darter heb ik best een aardige carrière gehad.''

Afscheid tijdens World Cup

Voordat Caris, in zijn eigen woorden, ''weer kan golfen en tijd doorbrengen met zijn vrouw'', maakt 'Pokerface' een laatste opwachting tijdens de World Cup of Darts. Hij hoopt samen met zijn partner Dennis Nilsson de eerste Zweedse zege sinds 2014 te boeken. Daarvoor moeten de Scandinaviërs zien af te rekenen met Brazilië.

''Deze loting is redelijk, maar uiteindelijk zijn het allemaal goede spelers op dat podium en is iedereen trots om zijn land te vertegenwoordigen. In Scandinavië zijn wij gewend aan het spelen van koppels. Dat is voor ons geen enkel probleem'', doelt Caris op het format in de eerste ronde van de World Cup of Darts.

Palmares Magnus Caris

BDO
1988: Kwartfinale News of the World
1989: Kwartfinale World Masters
1990: Kwartfinale Lakeside
1992: Halve finale World Masters
1994: Halve finale Lakeside

PDC
2010: Debuut op PDC WK (verlies eerste ronde)
2011: Deelname aan Grand Slam of Darts
2015: Negendarter tijdens Players Championship 14
2017: Laatste (en vijfde) deelname aan PDC WK (verlies eerste ronde)
2019: Achtste deelname aan World Cup of Darts namens Zweden

Bekijk hier ons toernooicenter voor de World Cup of Darts. Daarin is informatie te vinden over de loting, verdeling van het prijzengeld, het format, TV-uitzendschema en een link naar het scorecenter om alle tussenstanden live te volgen.

[caption id="attachment_36335" align="alignnone" width="350"]Magnus Caris neemt afscheid na de World Cup of Darts 2019 Foto: Lawrence Lustig/PDC[/caption]

Lees meer over:
PDC

Plaats reactie

666

0 reacties