ANDERE TIJDEN DARTS: Van der Voort en Klaasen treffen elkaar in sneltreinwedstrijd op WK 2008

De magie van darts wordt door iedereen anders geïnterpreteerd. Hoog niveau is voor het dagjesvolk vaak een voorwaarde, maar nog belangrijker: gooit iemand op een lekker tempo?

Wedstrijden waar het optimale punt van kwaliteit en gemak samenkomen, ze zijn er niet vaak. Maar we kwamen aardig in de buurt van dat punt op donderdag 20 december 2007. We schrijven het PDC WK 2008, waar Vincent van der Voort en Jelle Klaasen elkaar tegenkwamen in de eerste ronde.

Het was het eerste PDC WK in het Alexandra Palace, en überhaupt het eerste WK voor Van der Voort en Klaasen sinds hun overstap naar de PDC, begin 2007. Van der Voort was het meest voortvarend van de twee in 2007. ‘Het Lange End uit Purmerend’ haalde de finale van de UK Open, waar hij uiteindelijk in de finale verloor van Raymond van Barneveld. Het hoogtepunt van Jelle Klaasen was een kwartfinaleplek in de Grand Slam of Darts, waar hij verloor van Kevin McDine. Wel was Klaasen de beste ongeplaatste speler die aan de start in Londen stond.

Door de finaleplaats op de UK Open 2007 was Van der Voort als 26e geseed op het WK. De winnaar zou later uit moeten komen tegen Adrian Lewis. The Jackpot zal als connaisseur met genoegen naar Van der Voort en Klaasen hebben gekeken. Beide heren doen slechts vier seconden over het weggooien van hun drie pijlen naar het bord. Dat staat normaal gesproken garant voor kijkgenot, een lekker tempo, een vliegende wedstrijd. Van Van der Voort en ex-Lakeside-kampioen Jelle Klaasen mag je dat ook wel verwachten.

Doubles for dough

Jelle Klaasen mocht aan de wedstrijd beginnen. Hij startte meteen een 15-darter, wat een voorbode voor het gemiddelde niveau in de wedstrijd zou zijn: liefst in 15 of 16 darts uit zijn. Van der Voort brak Klaasen wel naar een 2-1 voorsprong in de eerste set, maar de Brabander brak in 14 darts knap terug en was vervolgens zonder zorgen in 16 darts uit in zijn eigen leg: 0-1 voor de ongeplaatste Klaasen.

In de tweede set liet Van der Voort zien dat hij niet van slag was. Mede dankzij twee 180’ers snelde hij in 16 darts naar de voorsprong in de set tot twee keer toe Klaasen was ook niet van de wijs, en hield zijn eigen leg twee keer in 15 darts en twee keer via een 104-finish. Het kwam aan op de beslissende leg, waarin beide heren (deels afgeleid door het publiek) een karrenvracht aan dubbels misten. In 27 darts kwam Van der Voort op 1-1 in sets, waar Klaasen net zo goed 0-2 had kunnen maken.

Aan het begin van de derde set sukkelde het niveau verder. Klaasen begon met een slechts 20-darter. De heren schoten echter weer wakker: Van der Voort kwam in 14 darts tot 1-1, maar ondanks zijn zevende 180 moest hij de volgende legs in 15 en 14 darts aan Klaasen laten. Zodoende kwam hij 1-2 voor in sets. Na deze set waren er 14 van de mogelijke 15 legs gespeeld. Kortom: snelheid, scores, finishes en spanning.

Karrenvracht matchdarts

In de vierde set kwam de druk op Van der Voort te liggen: hij moest deze set pakken, anders was hij uitgeschakeld. Hij ging fraai om met die druk: in de eerste, eigen leg stond hij na negen darts op een finish en pakte de leg uiteindelijk in zestien darts. Klaasen reageerde echter met een 12-darter, en brak de leg daarop Van der Voort in 14 darts. In de vierde leg kreeg Klaasen zijn eerste matchdarts: het waren er vier op dubbel 16. Van der Voort redde zichzelf in 19 darts. De leg erop was de Purmerender in zijn eigen leg in 12 darts uit. Tien keer 180 had hij inmiddels genoteerd.

Zodoende kwam het aan op een vijfde en beslissende set. Die werd aangevangen met een 13-darter van Klaasen, en een 12-darter van Van der Voort. In de vierde leg kreeg Klaasen vijf extra matchdarts om het af te maken, maar slaagde daar opnieuw niet in. In 20 darts dwong Van der Voort een tiebreak af. De tiebreak ging steeds braaf met de darts mee. Hoewel, in leg 10 leek het dan zover op 4-5 voor Klaasen. Alleen miste hij op 66 zijn tiende matchdart. Van der Voort was de beurt erna uit en zodoende kwam er een sudden death.

Opmerkelijke speldenprik

De grote magie van de sudden death zat dit keer in het bullen. Een jaar eerder werd de WK-finale tussen Van Barneveld en Taylor beslist bij het bullen in de sudden death. Taylor gooide zijn dart in de enkele bull, Van Barneveld stapelde hem erop in de bullseye. Nu, bij Van der Voort v Klaasen, werd er een speld in het gat van de pijl van Klaasen (buiten de bull) geprikt door Paul Hinks. Van der Voort gooide wel binnen de bull.

Nadat Van der Voort in de tweede set voor het laatst op voorsprong stond, maakte hij het in de definitief laatste leg van de wedstrijd af. In 17 darts op dubbel 18, want Klaasen was te ver weg. Met het geweld van twaalf keer 180 stootte Van der Voort door naar de tweede ronde. Hij zou daar met 4-2 verliezen van Adrian Lewis.

De laatste legs van Van der Voort v Klaasen op het PDC WK 2008

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties