ANDERE TIJDEN DARTS: Van der Voort kwam Suljovic bij WK-debuut in 2002 al tegen

De dartsliefhebber ziet in 2023 grote namen in moeilijkheden. Adrian Lewis heeft al een sabbatical genomen, terwijl Mervyn King behoudens een wonder voor het eerst in heel lange tijd niet op een WK te zien zal zijn. Zelfs vaste krachten Mensur Suljovic en Vincent van der Voort moeten eraan trekken om Alexandra Palace dit jaar mee te maken. Saillant: beide heren gooiden in 2002 hun eerste WK-duel tegen elkaar.

Bij donkere wolken boven de hoofden van Suljovic en Van der Voort is er deze zomer dus extra reden om terug te blikken op 21 jaar geleden. Vincent van der Voort was destijds net 26 jaar, en Mensur Suljovic was 29 jaar oud. De Oostenrijker haalde een maand eerder op de World Masters 2001 al verrassend de kwartfinale, om daar met 3-1 te worden uitgeschakeld door Van Barneveld.

Bij het vallen van de eerste drie pijlen van Van der Voort deze avond sipt BBC-commentator Tony Green: “En helaas is er een internationaal tintje aan deze wedstrijd.” Het tekent het verschil met de dartssport van nu, waar spelers van vele nationaliteiten met elkaar strijden om de eer. Maar ook in 2002 lieten Suljovic en Van der Voort bij hun WK-debuut op momenten zien waar hun pieken in de toekomst zouden liggen.

Same old Suljovic?

Suljovic is qua persoonlijkheid geen spat veranderd ten opzichte van nu: ook toen had hij al veel mimiek en vertragingstactieken. Destijds had hij wel een excentriek shirt en vooral een snellere worp. Dartitis ligt daaraan ten grondslag. Toen had hij allerminst moeite om zijn pijlen weg te gooien, nu gaat zijn hele lichaam mee. En Van der Voort? Iets kaler, en wat andere pijlen. Voor de rest is alles hetzelfde.

De eerste drie legs van de wedstrijd zijn veelbelovend. Suljovic breekt Van der Voort meteen in veertien darts, waarna de lange man uit Purmerend met twee twaalfdarters (121- en 104-finish) het heft in handen neemt in de set. Het zouden meteen de twee beste legs van de wedstrijd zijn. Hierna werd het spel zeer wisselvallig, wat geen schande is voor debutanten. Scorend vallen de heren stil. Van der Voort houdt zijn eigen set met 3-2.

Van der Voort stoomt in de tweede set meteen door en breekt Suljovic naar 0-1. De statistieken tonen na zes legs dat Van der Voort 95 gemiddeld gooit, en Suljovic slechts 81. Toevallig wordt Suljovic daarna wakker: hij breekt terug met een 13-darter en houdt de set daarna vrij simpel zonder inspanning: 1-1.

Wisselvalligheid

De derde set is het beste voorbeeld van de wisselvalligheid, vooral bij Suljovic. Hij breekt Van der Voort met een knappe 14-darter, maar Van der Voort wint de daaropvolgende twee legs in slechts 20 darts. Van der Voort kan dan aanleggen voor een 2-1 voorsprong in sets, maar Suljovic knokt zich dan toch terug. Met een 15-darter naar 2-2 in de set, om Van der Voort via een knappe 140 en daaropvolgende 83-finish te breken: 2-1 in sets voor Suljovic.

De pieken van Suljovic liggen hoog, maar in de vierde set wordt Van der Voort weer wakker. Hij breekt Suljovic met een 103-finish in 15 darts, en stoomt door naar een 0-2 voorsprong in de set. Dan is het Suljovic die weer reageert met zeven perfecte darts. Vrij eenvoudig komt hij terug tot 2-2 in de set en kan dan zelf aanleggen voor de wedstrijd. Maar dan is daar Van der Voort die hem weer in 15 darts breekt.

In de vijfde en beslissende set kan Van der Voort het echter niet meer bolwerken. Hoewel Suljovic niet veel beter gooit, houdt hij op zijn dubbels de zenuwen in bedwang. De Oostenrijker breekt Van der Voort in 19 darts, terwijl hij een handvol pijlen miste. Daarna houdt Suljovic eenvoudig zijn eigen legs in zes beurten. Suljovic wint met 3-2 van Van der Voort.

Suljovic gooide uiteindelijk een gemiddelde van 87,15 en Van der Voort 87,03.

Einde tijdperk?

Deze eerste WK-wedstrijd liet het verloop van Van der Voort’s dartcarrière voorspellen: hoge pieken, maar ook diepe dalen. Suljovic zou de volgende ronde door latere finalist Mervyn King worden uitgeschakeld, (die in die wedstrijd met een Nederlands shirt gooide!). Opmerkelijk genoeg zagen we Suljovic pas op het PDC WK in 2008 weer terug, terwijl Van der Voort ieder jaar een WK zou gooien. Stopt die streak na 22 deelnames op rij?

De hele wedstrijd in beeld. (geluid gaat na verloop van tijd achterlopen)

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties