ANDERE TIJDEN DARTS: Van Gerwen maakt in eerste televisietoernooi wereldfaam tegen Adams

Voor elke topdarter was er die eerste keer op een groot podium, ook voor Michael van Gerwen. In mei 2006 maakte hij zijn televisiedebuut op de International Darts League, vroeger een van de grote televisietoernooien in Nederland. Als 17-jarige mocht hij grote namen als Lloyd, Adams, Fitton en O’Shea trotseren. De dartswereld heeft geweten van zijn aanwezigheid.

Nadat Van Gerwen in de eerste ronde een poule met Lloyd, Eccles en Atkins overleefde, kwam hij in de laatste zestien (vier poules) in een groep met Adams, Fitton en O’Shea terecht. Van Gerwen trof met recht drie BDO-iconen, maar hij was voor niemand bang. Dat liet de Brabander in de eerste wedstrijd van deze poule zien: tegen Martin Adams.

Dartsgeweld

Van Gerwen ving de wedstrijd (first to 7 legs) meteen aan met drie 140-scores, alhoewel Adams zijn leg in 15 darts zou houden. Nadat Van Gerwen in 14 darts in zijn eigen leg tot 1-1 terugkwam, begon het vuurwerk echt. Terwijl Adams in zijn eigen leg op 36 stond te wachten na 12 darts, zette Van Gerwen het Triavium in Nijmegen op zijn kop. Via een 125-finish (Bull-25-Bull) brak Van Gerwen naar 1-2. Adams kon het alleen maar met een grote grijns aanschouwen.

Adams liet zich niet door de 125 van Van Gerwen door zijn stuk brengen. Eerst brak hij Van Gerwen terug naar 2-2 met een 13 darter, om zijn eigen leg in 12 darts via een 121-finish op de bull te houden. Het geweld van Adams bracht Van Gerwen niet van zijn stuk. De volgende leg gooide Van Gerwen namelijk 141 uit, ook in 12 darts. Het was 3-3.

Breekpunt, of niet

Nadat Adams zijn eigen leg hield in 15 darts, brak hij Van Gerwen naar 5-3 in 14 darts. Een breekpunt leek er aan te komen. Adams stond binnen vijf beurten op 40 en leek naar 6-3 te kunnen gaan, maar Van Gerwen gooide op onwaarschijnlijke wijze 146 uit. Het werd 5-4. De volgende legs ging allemaal met de darts mee en in 14 pijlen uit.

Op 6-6 moest er een sudden-death-leg in een sensationele partij komen. Van Gerwen won de bull en startte met een 180. Dat bleek teveel voor Adams. Na negen darts stond Van Gerwen op een finish, Adams was niet in de buurt. Toch gooide Van Gerwen als slotakkoord van een sensationeel duel een 164-finish uit en won met 7-6. Van Gerwen gooide 108,5 gemiddeld, Adams verloor ondanks een 106,8 gemiddelde.

Ovatie

Na afloop was er een staande ovatie in de zaal. Destijds Van Gerwen's goede maat Klaasen applaudisseerde, en ook namen als Fitton en Fordham waren verbluft. Wijlen mastercaller Martin Fitzmaurice sprak het publiek toe, met de heren nog op het podium. Hij stelde samen met Darryl Fitton en Andy Fordham: “Dit is de beste wedstrijd darts die we ooit hebben gezien.”

Van Gerwen zou tijdens de International Darts League 2006 doorstoten tot de kwartfinale, waar Van Barneveld met 9-3 te sterk was. Maar het maakte niet meer uit: de naam van Van Gerwen was gevestigd.

De laatste leg, toespraak van Fitzmaurice en interviews

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties