VERGETEN DARTERS: Tony David, 66 tegen 1 bij de gokkantoren en toch BDO-wereldkampioen in 2002

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Australiër Tony David.

Tony David werd geboren op 11 september 1967 in het Australische Townsville. Hij lijdt aan hemofilie en moet daarvoor een strikt medicatieschema volgen. Tijdens zijn jeugd kreeg hij een bloeding in zijn elleboog en daardoor kan hij zijn arm niet helemaal meer strekken.

David begon pas op zijn 25e met darten, maar zeven jaar later mocht hij al aantreden op de WDF World Cup met het Australische team. In 2001 wist hij zich een eerste keer te plaatsen voor het BDO-WK, maar in de openingsronde moest hij met 3-0 het onderspit delven tegen Andy Fordham.

BDO-WK 2002

Al snel groeide hij uit tot één van de sterkste spelers in Oceanië en na zijn derde zege op de Australian Masters mocht hij in 2002 opnieuw naar de Lakeside Country Club voor het BDO-WK. Na zeges tegen Ritchie Davies, Marko Pusa en Bob Taylor bereikte hij daar de halve finales, waar Martin Adams op hem wachtte. Het werd een thriller van formaat, maar David won met 5-4 en stond zo in de WK-finale. In die finale won hij met 6-4 van Mervyn King en werd zo de eerste en tot op vandaag ook enige Australische wereldkampioen. Best opvallend, want David begon aan het toernooi als een 66 tegen 1 outsider bij de gokkantoren.

David ging later dat jaar door op zijn elan met het winnen van de World Darts Trophy (6-0 in de finale tegen Tony O'Shea) en de Doeland Grand Masters (later Finder Masters, 6-4 in de finale tegen Mervyn King). David trok dan ook boordevol vertrouwen naar het BDO-WK 2003 om zijn titel te verdedigen. Na zeges in de eerste twee rondes tegen Brian Sorensen en Vincent van der Voort ging hij echter in de kwartfinales roemloos met 5-0 onderuit tegen Ritchie Davies.

In 2004 speelde hij ook nog de finale van de International Darts League, maar die verloor hij tegen Raymond van Barneveld. Maar op het BDO-WK wilde het niet meer lukken, zowel in 2004, 2005 en bij zijn laatste deelname in 2008 ging hij telkens in de eerste ronde onderuit.

David begon steeds meer met zijn gezondheid te sukkelen en moest in 2009 in allerijl een levertransplantatie ondergaan. Hij herstelde, maar haalde nooit meer zijn niveau van weleer. In 2018 zette hij definitief een punt achter zijn carrière.

Lees meer over:
BDO vergeten darter Tony David

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties