VERGETEN DARTERS: Een zwaar ongeluk brak de carrière van Erik 'The Sheriff' Clarys

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Belg Erik Clarys.

Erik Clarys werd geboren op 18 oktober 1968 in het Belgische Deurne. In 1995 deed de Antwerpenaar een eerste keer internationaal van zich spreken. En hoe! Na overwinningen tegen Andy Fordham in de kwartfinales en Martin Adams in de halve finales wist Clarys zowaar de finale te bereiken op de Winmau World Masters. Meteen de eerste en ook nog steeds enige Belg die daar ooit in slaagde. Maar Clarys deed meer, hij won het toernooi ook, door in de finale met 3-0 regerend BDO-wereldkampioen Richie Burnett te vloeren. Clarys was zo de eerste niet-Brit die de prestigieuze Winmau World Masters wist te winnen en keerde huiswaarts met een cheque ter waarde van 7000 pond.

Debuut op BDO-WK

Twee jaar later mocht Clarys debuteren op het BDO-WK. In de iconische Lakeside Country Club in Frimley Green ging hij in de openingsronde nipt met 3-2 onderuit tegen de Engelsman Paul Williams. Ook bij zijn volgende drie deelnames aan het BDO-WK ging hij telkens in de eerste ronde onderuit tegen respectievelijk Kevin Painter, Tony Littleton en Martin Adams.

Rekenwonder

Clarys wist echter stilaan zijn plaatsje bij de BDO-subtop te bemachtigen. Zo won hij in 1998, 1999 en 2002 het Dortmund Open en in 1999 ook het Zweedse Open. In eigen land kroonde hij zich diverse malen tot Belgisch Kampioen. Clarys stond ook bekend als een echt rekenwonder, zo verraste hij regelmatig de cameramensen met diverse speciale uitworpen.

Bij zijn vijfde deelname aan het BDO-WK wist Clarys in 2002 de negatieve reeks te breken en geraakte hij ditmaal wel voorbij de openingsronde dankzij een 3-1 zege tegen de Duitser Andree Welge. In de tweede ronde was Raymond van Barneveld echter met 3-0 te sterk. Een jaar later deed de man met de bijnaam 'The Sheriff' zelfs nog beter. Na zeges in de eerste twee rondes tegen Tony Eccles (3-1) en Robert Wagner (3-0) mocht Clarys het in de kwartfinales opnieuw opnemen tegen Van Barneveld. Clarys wist ditmaal wel een setje te pakken, maar toch bleek de Nederlander uiteindelijk opnieuw te sterk met 5-1.

Overstap naar PDC

Clarys hield het daarna voor bekeken bij de BDO en maakte de overstap naar de PDC. Daar wist hij zich vrij snel op te werken tot een vaste waarde in de top-32 van de wereldranglijst. In 2004 bereikte hij bij zijn debuut op het WK de derde ronde dankzij zeges tegen Dan Lauby (3-0) en Mark Walsh (eveneens 3-0). In die derde ronde was Ronnie Baxter met 4-2 te sterk.

Noodlottig werkongeval

In 2006 speelde Clarys zijn laatste WK. Na makkelijke 3-0 winst in de openingsronde tegen Winston Cadogan maakte Wayne Mardle in de tweede ronde met 4-1 een einde aan de aspiraties van de Belg. Later dat jaar sloeg het noodlot toe voor Clarys, toen hij tijdens zijn job als dakwerker van een ladder viel. Clarys brak zijn arm op meerdere plaatsen en ondanks meerdere operaties kon hij zijn rechterarm nooit meer ten volle benutten. Clarys probeerde het nadien nog wel een tijdje met links, maar haalde niet zijn oude niveau en besloot uiteindelijk om een punt achter zijn carrière te zetten.

Co-commentator

Nadien was het lange tijd stil rond Clarys, maar sinds een tweetal jaar is hij regelmatig te zien op de Belgische televisiezender VTM, waar hij het co-commentaar bij de grote dartstoernooien verzorgt. Daarnaast geeft Clarys regelmatig workshops om recreatieve spelers de kneepjes van het vak te leren en ook potentiële Belgische talenten op te leiden en te begeleiden naar een mogelijke profcarrière.

Lees meer over:
BDO vergeten darter

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties