Debutant Mol over eerste maanden op Pro Tour: 'Je mag bijna geen dubbel missen, want dat wordt direct afgestraft

Damian Mol veroverde begin dit jaar voor het eerst in zijn carrière een PDC Tour Card. De 23-jarige Nederlander blikt tevreden terug op zijn eerste maanden op de Pro Tour.

"Het bevalt me prima tot nu toe", opent Mol tegenover BN De Stem. "Het niveau is wel echt heel anders dan ik gewend ben. Je mag hier eigenlijk geen dubbel missen, want dat wordt direct afgestraft."

Mol had het best druk de voorbije periode. "De afgelopen vier weken was er telkens een toernooi. Dan reis je op donderdag naar Engeland, gooi je vrijdag, zaterdag en zondag op de toernooien en dan ben je zondagavond laat terug. En maandag moet er weer gewerkt worden natuurlijk", zegt Mol die ook nog steeds als schilder aan de slag is. "De weekenden zijn wel zwaar, maar omdat het super gaaf is om op dit niveau te gooien, doe ik het echt met alle liefde en plezier.”

Lees ook

Meerdere uren per dag trainen

Intussen is Mol opgerukt naar de 118e plaats op de wereldranglijst, maar hij droomt van meer. "Ik doe er ook echt meer voor om beter te worden. Ik train nu bijna elke dag meerdere uren en het resultaat merk ik op het bord. Een lage score is nu 60, terwijl dat eerder vele malen lager was.”

Op het vierde Players Championship van het jaar wist Mol een eerste zege te boeken, toen hij in de eerste ronde won van de Engelsman Brett Claydon. "Man, er viel een blok beton van m'n schouders af. Het voelde geweldig, zo'n eerste overwinning. Ik vergeleek het met mijn eerste winst in de kroeg, ook dat was bevrijdend. Al is het hier nu wel wat belangrijker natuurlijk.”

Droom in vervulling

Voor Mol ging met het behalen van een Tour Card een droom in vervulling. "Natuurlijk ben ik heel trots. Als je dan weer op zo'n vloertoernooi komt en de namen ziet van Gerwyn Price, Peter Wright en Michael van Gerwen... Dat zijn gasten die je normaal gesproken alleen op televisie ziet. Ja, daar sta ik dan maar mooi tussen.”

De 23-jarige Nederlander krijgt ook steun van landgenoten op de Pro Tour. "Ik heb inderdaad van een aantal Nederlandse darters heel nuttige tips gehad. Zoals van Dirk van Duijvenbode. Hij wees me erop dat elke dag 128 darters spelen, en er altijd 127 verliezen. ‘Kijk niet alleen naar de nederlaag, maar haal de positieve punten eruit’. Dat heeft me echt geholpen.”

Niet teveel druk

Mol wil zichzelf in zijn eerste jaar op de Pro Tour ook niet al teveel druk opleggen. "Het eerste jaar wil ik vooral ervaring op doen, mijn niveau halen en hier en daar natuurlijk wat prijzengeld meepakken. In het tweede jaar moet ik echt gaan presteren. Het is een moeilijke, maar tevens hele mooie uitdaging om aan het einde van 2023 bij de beste 64 van de wereld te horen. En zelfs als dat onverhoopt niet lukt, is er nog geen man overboord. Ik ben nu 23 jaar, sta tegen gasten te gooien die soms twee keer zo oud zijn als ik. Ik heb dus nog wel even te gaan. Mijn droom is niet voorbij als ik het niet haal. Die gedachte zorgt er voor dat ik heel vrij kan gooien en dat komt de prestaties alleen maar ten goede.”

Lees meer over:
PDC Damian Mol Pro Tour

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties