Toernooidirecteur Nieuwlaat blikt tevreden terug op WDF-WK: 'Geen moeite met kritiek, bij iets nieuw krijg je altijd reacties'

Begin deze maand organiseerde de WDF voor het eerst haar WK in de Lakeside Country Club. Toernooidirecteur Jacques Nieuwlaat blikt tevreden terug.

De WDF nam het stokje over van de BDO, dat jarenlang haar WK in de Lakeside organiseerde. Nieuwlaat was tevreden over de organisatie van het toernooi. "Het is boven verwachting makkelijk en goed gegaan. We hadden op dinsdagavond wel een stroomuitval. We hebben één wedstrijd moeten verzetten, maar dat was het wel zo een beetje. De generator van een vrachtwagen van het tv-productiebedrijf ging kapot. De back-up generator ging vervolgens ook kapot", aldus Nieuwlaat tegenover Sportnieuws.nl.

De PDC wordt vaak gezien als het WK voor profspelers, hoe moeten we het WK van de WDF dan benoemen? "In principe is dit de vervanger van het BDO-WK, dus je zou kunnen zeggen dat dit het amateurwereldkampioenschap is. Spelers vanuit de breedtesport kunnen zich hiervoor plaatsen, dus niet de professionals."

Duidelijk doel

De WDF heeft wel een duidelijk doel voor ogen. "Ten eerste willen we het WK elk jaar op de kalender krijgen, dat is al een hele uitdaging op zich. Daarnaast is er meer ruimte gekomen voor deelnemers uit bijvoorbeeld Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Azië. Alleen in Azië konden darters de laatste twee jaar helemaal niet spelen en daardoor konden er deze keer geen Aziaten meedoen. Door ook meer kansen te geven aan spelers uit pakweg Oost-Europa en Noord-Europa zul je zien dat deze spelers meer impact gaan hebben bij het WK. De nummer twee is een Fransman, Thibault Tricole, die heel dichtbij de eindzege was. Frankrijk is een land waarin nauwelijks gedart wordt. Wie weet wat dat gaat losmaken."

Bij een nieuw WK hoort ook een nieuwe trofee, maar die kreeg op sociale media veel kritiek, zo werd de trofee onder meer vergeleken met een oreokoekje en een pizzapunt. "Ik heb de trofee zelf laten ontwerpen, ik had er wel wat inspraak in", zegt Nieuwlaat. "Ik denk dat mensen die zulke reacties hebben niet heel goed gekeken hebben. De trofee is ontworpen door een kunstenaar. Het is inderdaad geen zilveren grote kitscherige Britse beker, maar het is een mooi stukje handwerk geworden. We hebben gekozen voor iets anders deze keer. Als iets anders is krijg je er altijd reacties op, da's prima."

Jacklin komt BDO-trofee ophalen

Tijdens het WK was er ook even ophef toen BDO-voorzitter Des Jacklin in het bijzijn van zijn vrouw de voormalige WK-trofee kwam ophalen bij de laatste wereldkampioene, Mikuru Suzuki. "Ik heb me er niet heel veel mee bemoeid. Ik weet dat de WDF als tussenpersoon heeft opgetreden, tussen Suzuki en de Jacklins. Zover ik begrepen heb, spraken ze in de zomer van 2021 al af dat de beker overgedragen zou worden aan de BDO, want die is van de bond. De beker zal meegenomen worden in de boedel van de BDO. Die boedel wordt verdeeld vanwege het faillissement. Ik heb geen politieauto's gezien met zwaaiende lichten en ook geen arrestaties."

Van Barneveld

Tot slot werd Nieuwlaat, die Raymond van Barneveld al lang kent, ook nog gevraagd naar zijn mening omtrent de prestaties sinds zijn comeback begin vorig jaar. "Ik denk dat hij zeker tevreden was met de eerste periode. Hij won een Players Championship-toernooi, misschien wel sneller dan hij zelf verwacht had. Ik denk dat daarna de prestaties wel wat zijn uitgebleven, maar daar heeft hij voor zichzelf ook wel aanwijsbare redenen voor. Er zijn wat dingen in de privésfeer geweest. De doelstellingen voor het eerste jaar moeten altijd zijn om de Players Championship Finals en het WK te halen. En dat heeft hij gedaan. Nu moet hij doorbouwen in het tweede jaar. Hij staat al in de top 64 (55e) en moet weer de Players Championship Finals en het WK halen. Als het een beetje meezit gaat hij ook de World Matchplay en World Grand Prix te halen, maar dan zal hij op de vloertoernooien goed moeten presteren."

Lees meer over:
Lakeside WDF Jacques Nieuwlaat

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties