Deze opvallende namen hebben geen PDC Tour Card in 2024

De veertiende editie van de PDC Q-School vond plaats van maandag 8 januari tot en met zondag 14 januari 2024. Op locaties in Kalkar (Duitsland) en Milton Keynes (Engeland) streden bijna negenhonderd deelnemers voor een PDC Tour Card. Nu de Q-School 2024 erop zit, zijn ook alle PDC Tour Card-houders voor 2024 bekend. Er zijn ook wat opvallende namen die niet door Q-School zijn gekomen.

De spelers die in het bezit zijn van een Tour Card, kunnen aan de Pro Tour-toernooien meedoen. Daarnaast mag je deelnemen aan de kwalificatietoernooien voor de Euro Tour-evenementen, de qualifiers voor de Grand Slam of Darts en World Series of Darts Finals en het allerlaatste WK-kwalificatietoernooi.

Fallon Sherrock wist zich na een fraaie zegereeks in de eerste fase te plaatsen voor de finalefase op de UK Q-School in Milton Keynes. De 'Queen of the Palace' wist op de tweede dag van de eerste fase haar vijf wedstrijden te winnen en behoorde daardoor tot de acht dagwinnaars. De voormalige winnares van de Women's World Matchplay wist dit succes echter niet door te trekken in de finalefase, waar ze slechts 1 punt wist te pakken.

Connor Scutt haalde in 2023 zijn eerste PDC ranking-finale en dwong daarmee zijn debuut op het WK Darts af. De Engelsman wist zijn eerste wedstrijd tegen Krzysztof Kciuk te winnen, maar verloor vervolgens van Gerwyn Price in de tweede ronde. Door deze nederlaag kwam Scutt net tekort om zijn status als professioneel darter te verlengen. Als speler die afgelopen seizoen zijn PDC Tour Card zijn verloor was Scutt direct geplaatst voor de finalefase op de UK Q-School, waar hij met 4 punten tekort kwam om zijn Tour Card terug te winnen.

Een van de bekendste namen die we komend jaar niet op de Pro Tour zullen zien is Devon Petersen. De Zuid-Afrikaan wist sinds 2015 zijn Tour Card voortdurend te behouden en heeft acht WK-deelnames op zijn naam staan. Petersen had in 2020 een topjaar, waarin hij onder andere een Euro-Tour wist te winnen, de halve finale van het European Championship haalde en zo de top 32 van de wereldranglijst binnenkwam. Sindsdien is het echter bergafwaarts gegaan met de Zuid-Afrikaan die slechts één punt wist te pakken in de finalefase op de UK Q-School.

John Henderson was vorig jaar al dichtbij het pakken van een Tour Card voor dit seizoen. De Schot leek als tweede te eindigen op de Challenge Tour, maar werd op het laatste toernooi voorbij geschoten door Owen Bates. Christian Kist presteerde vorig jaar ook goed op de Challenge Tour en wist zelfs als reservespeler zich via de Pro Tour voor het WK Darts te plaatsen. Een andere Nederlandse naam die die dit jaar geen Tour Card wist te pakken is Wesley Plaisier. De winnaar van de World Masters wist zich te plaatsen voor de finalefase van European Q-School, maar kwam vervolgens met 5 punten net tekort om een Tour Card te pakken. Namen als Daryl Pilgrim en Jim McEwan, die recent goede dingen lieten zien op de Modus Super Series kwamen dit jaar eveneens niet door Q-School.

Jeff Smith, die hij in 2020 zijn Tour Card veroverde, had al aangekondigd niet deel te nemen aan Q-school in 2024. Darius Labanauskas, die al onderdeel is van het professionele dartscircuit sinds 2018, ging wel weer naar European Q-School, maar kwam met 4 punten in de finalefase tekort om zijn Tour card terug te pakken. Scott Waites, Richie Burnett en James Wilson zijn al meerdere keren hun Tour Card kwijtgeraakt, maar wisten deze telkens opnieuw terug te verdienen. Dit jaar kwamen deze spelers echter niet door de finalefase van de UK Q-School. Danny Janssen, die in 2022 in zijn eerste jaar op de Pro Tour een Players Championship wist te winnen, zal ook niet terugkeren op het professionele circuit. Dit geldt eveneens voor Ted Evetts, die in 2021 nog de PDC World Youth Championship wist te winnen en 14 Development Tour-titels op zijn naam heeft staan.

Andere spelers die hun Tour Card niet terug wisten te verdienen zijn John O'Shea, Ross Montgomery, Darren Webster, Rusty-Jake Rodriguez, Krzysztof Kciuk, Brian Raman, Jimmy Hendriks, Bradley Brooks, Jose Justicia, Kevin Burness, Nick Fullwell, Joe Murnan, Tony Martinez, Shaun Wilkinson, Damian Mol, Luc Peters, Jamie Clark, Lewy Williams en Vladimir Andersen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties