Deze vijf wedstrijden moet je zien in eerste ronde van World Grand Prix 2023

De World Grand Prix zal komende maandag van start gaan in de Morningside Arena in Leicester. De top-16 van de wereldranglijst en de top-16 van de geschoonde Pro Tour-ranking doen mee aan het unieke dubbel-in dubbel-uit toernooi in Leicester.

De eerste ronde zal op de maandag- en dinsdagavond gespeeld worden. Dartsnieuws blikt vooruit op de vijf mooiste duels uit de eerste ronde van de World Grand Prix 2023.

Michael van Gerwen (2) v Josh Rock

De nummer twee op de plaatsingslijst wist vorig jaar de World Grand Prix te winnen. De regerend Premier League kampioen liet onlangs ook weer uitstekende vorm zien door de World Series of Darts Finals voor thuispubliek in Amsterdam te winnen. Hij zal het in de eerste ronde van de World Grand Prix moeten opnemen tegen regerend jeugdwereldkampioen Josh Rock. De twee spelers hebben dit jaar al vaker tegen elkaar gespeeld op belangrijke momenten. Rock versloeg Van Gerwen met 7-0 in de halve finale van de Austrian Darts Open en bereikte daarmee zijn eerste finale op de Euro Tour. Van Gerwen wist Rock te verslaan in de finale van Players Championship 7.

Gerwyn Price (4) v Danny Noppert

Gerwyn Price won al meerdere Euro Tours en Players Championships dit jaar, en haalde voor het eerst in zijn carrière de finale van de Premier League. Echter heeft de Welshman zichzelf nog niet kunnen belonen met een individuele major-titel dit seizoen. Hij zal in zijn eerste wedstrijd langs Danny Noppert moeten komen. De nummer negen van de wereld pakte wel een titel op de vloer, maar wist nog geen grote run op een major te maken dit seizoen.

Michael Smith (1) v Callan Rydz

De regerend Wereldkampioen zal het in de eerste ronde opnemen tegen Callan Rydz. Smith werd na zijn overwinning in het Alexandra Palace de nieuwe nummer één van de wereld, maar wist sindsdien alleen een Euro Tour- en een World Series-titel te pakken. In augustus maakte 'Bullyboy' bovendien de overstap naar een andere pijlenleverancier en voorlopig heeft die transfer nog niet geresulteerd in goede resultaten. Rydz had een erg matig seizoen in 2023, tot hij begin september een erg succesvol weekend had op de Pro Tour, met een eindzege op Players Championship 19. Met deze resultaten wist Rydz zich voor het derde jaar op rij voor de World Grand Prix plaatsen.

Nathan Aspinall (5) v Stephen Bunting

De regerend World Matchplay-kampioen zal het in de vijfde wedstrijd van de openingsavond opnemen tegen voormalig Lakeside-kampioen Stephen Bunting. Naast zijn overwinning in Blackpool haalde Aspinall recent ook de finale van de World Series of Darts Finals in Amsterdam, wat laat zien dat de 32-jarige Engelsman in goede vorm verkeert. Bunting liet recent ook goede vorm zien, toen hij met nieuwe zwaardere pijlen direct de finale van de German Darts Open wist te bereiken.

Jonny Clayton (7) v Ross Smith

Dit jaar wist Jonny Clayton samen met Gerwyn Price de World Cup-titel opnieuw voor Wales binnen te slepen. Dit deed hij eveneens in 2020, waarna hij meerdere televisietoernooien, waaronder de World Grand Prix (in 2021) wist te winnen. Regerend Europees kampioen Ross Smith wist dit jaar alleen een titel op de Pro Tour te winnen. Echter lieten beide spelers goede vorm zien op de meest recente Euro Tour, waar ze beiden net tekort kwamen tegen Michael van Gerwen.