Dit is alles wat je moet weten over het WK Darts 2021

Half december wordt er begonnen aan de 28ste editie van het WK Darts bij de PDC. Het belooft een bijzondere editie te worden in deze coronatijd.

Want vanwege corona-maatregelen ziet het WK Darts er iets anders uit dan normaal. Toch zal de PDC vooral blij zijn dat hun belangrijkste evenement dit jaar gewoon kan doorgaan. Hieronder vind je alle nodige informatie over dit toernooi.

Wanneer wordt er gespeeld?

Het toernooi begint op dinsdag 15 december om 19:00 uur. Tijdens de eerste toernooidagen worden de eerste twee rondes gespeeld. De eerste ronde is op zondag 20 december afgelopen. Tot en met woensdag 23 december worden de resterende duels uit de tweede ronde afgewerkt. Daarna is het traditionele kerstreces, dat drie dagen duurt.

Vanaf 27 december wordt de strijd om de wereldtitel hervat met de derde ronde. Op dinsdagavond 29 december wordt begonnen met de vierde ronde, die vervolgens op woensdag 30 december wordt afgemaakt.

Bij de start van het nieuwe jaar zitten er nog acht darters in het toernooi. Zij spelen op vrijdag 1 januari 2021 in de kwartfinales. De halve finales worden gespeeld op zaterdag 2 januari, gevolgd door de WK-finale op zondag 3 januari.

Het speelschema voor de eerste twee rondes is al bekendgemaakt. De traditie schrijft voor dat de titelverdediger op de openingsavond in actie komt. Peter Wright speelt dus op de openingsavond. Nummer één van de wereld Michael van Gerwen is op zaterdag 19 december aan de beurt.

Zondag 20 december belooft een Nederlands gekleurde dag te worden op het WK Darts. Minimaal vijf en mogelijk zelfs zes Nederlandse deelnemers betreden dan het podium in Ally Pally.

Hoeveel Nederlanders doen er mee dit jaar?

Elf Nederlanders gaan een gooi naar de wereldtitel doen in Alexandra Palace. Michael van Gerwen (1), Jeffrey de Zwaan (23), Jermaine Wattimena (24), Danny Noppert (25) en Vincent van der Voort (27) hebben een geplaatste status verworven en zijn dus al zeker van een plek in de tweede ronde.

Via de Pro Tour wisten Dirk van Duijvenbode, Martijn Kleermaker, Maik Kuivenhoven, Derk Telnekes en Ron Meulenkamp zich te kwalificeren voor het WK Darts. Voor Kleermaker, Kuivenhoven en Telnekes wordt het hun debuut in Alexandra Palace. Van Duijvenbode keert na vijf jaar weer terug tijdens het grootste dartstoernooi van het jaar.

Niels Zonneveld werd op het nippertje de elfde Nederlander voor het PDC-wereldkampioenschap. De Noord-Hollander was maandag één van de zes winnaars tijdens de PDPA-kwalificatietoernooien.

Zijn er fans welkom in Alexandra Palace?

Op de openingsavond van het WK Darts zijn duizend fans welkom. Vanaf woensdag 16 december gaat Londen echter in lockdown, waardoor toeschouwers weer geweerd moeten worden.

Dit besluit wordt op 23 december tegen het licht gehouden, waardoor er een kans bestaat dat de fans wel aanwezig mogen zijn na de kerstdagen.

Wel zijn er vanwege corona-maatregelen sowieso minder fans dan normaal. Van de gebruikelijke drieduizend fans per sessie, zijn dat er nu maximaal duizend. Bovendien zijn enkel Engelsen welkom, dus geen Nederlandse fans dit jaar.

De bezoekers moeten zich ook aan bepaalde regels houden. Een mondkapje is verplicht, terwijl toeschouwers geen kostuums mogen dragen en ook niet mogen zingen. Het is wel toegestaan om spelers aan te moedigen.

Wat is er nog meer anders dit jaar?

De voornaamste aanpassing is dat de sessies dit jaar eerder beginnen. De middagsessies beginnen om 13:00 uur, een half uur eerder dan gebruikelijk. De avondsessies zijn zelfs een uur vervroegd en starten om 19:00 uur.

Op deze manier heeft de PDC aan het einde van de dag meer tijd om de fans op een gecontroleerde manier naar de uitgang te begeleiden. Ook niet onbelangrijk, horecagelegenheden mogen tot uiterlijk 22:00 uur lokale tijd orders aannemen. Zonder het vervroegen van de aanvangstijden zouden fans mogelijk het laatste uur van de sessie geen eten of drinken kunnen bestellen. Dat laatste gaat dit jaar niet in de fameuze Fans Village maar via een mobiele app. Orders worden vervolgens door obers bij de tafels bezorgd.

Omdat de PDC de kans op uitloop wil verkleinen is tevens besloten om dit jaar geen tiebreak te spelen in een beslissende set. Dus ook in de laatste set worden maximaal vijf legs gespeeld.

Waar is het WK Darts te zien?

Vanaf 15 december bestaat de TV Gids van RTL 7 vooral uit het uitzenden van het PDC WK Darts 2021. Alle wedstrijden zijn live te zien bij de Nederlandse dartszender.

De middagsessies beginnen om 13:00 uur, terwijl de avondsessies al om 19:00 uur van start gaan. Dat zijn dus ook de tijden waarop RTL 7 begint met het uitzenden van het WK Darts.

Hoeveel prijzengeld kunnen de darters verdienen?

Tijdens het WK Darts wordt liefst 2.500.000 pond aan prijzengeld verdeeld. De prijzenpot is daarmee meer dan drie keer zo groot als ieder ander rankingtoernooi.

Alle deelnemers krijgen in ieder geval 7500 pond aan startgeld. Dit kan oplopen tot een bedrag van 500.000 pond bij het winnen van de wereldtitel.

Naast de strijd om de wereldtitel staat ook de nummer-één-positie op de wereldranglijst op het spel. Deze positie is sinds 2014 onaantastbaar in handen van Michael van Gerwen, maar komt nu pas voor het eerst in gevaar.

Peter Wright en Gerwyn Price kunnen deze status van hem overnemen. Wright hoeft enkel even ver als Van Gerwen te komen, terwijl Price de eerste plek overneemt bij een wereldtitel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties