Dit zijn alle debutanten op het WK Darts 2024: Van Nederlandse kroonprins tot het 16-jarige megatalent uit Engeland

Op 15 december zal het PDC WK aanvangen in het Alexandra Palace. Het deelnemersveld bestaat uit 92 spelers waaronder 24 debutanten. De Nederlandse debutanten op deze editie van het WK Darts zijn Kevin Doets, Gian van Veen, Richard Veenstra, Berry van Peer en Wessel Nijman.

Gian van Veen, Richard Veenstra en Kevin Doets bemachtigden een startplek via de Pro Tour. Met name Gian van Veen, de kroonprins van het Nederlandse dartsgilde, had een fantastisch seizoen in zijn eerste jaar als Tour Card-houder, met een finale op de vloer, twee kwartfinales op de Euro Tour en een halve finaleplaats op het European Championship. Richard Veenstra liet recent goede vorm zien, toen hij regerend wereldkampioen Michael Smith wist te verslaan in de eerste ronde van de Players Championship Finals. Kevin Doets haalde dit jaar bij Players Championship 20 zijn eerste rankingfinale bij de PDC. De Belg Mario Vandenbogaerde wist ook zijn debuut in het Alexandra Palace af te dwingen via de Pro Tour-ranking.

De hoogst geplaatste speler op de wereldranglijst die zijn debuut zal maken in het Alexandra Palace is Ricardo Pietreczko. De huidige nummer 39 van de wereld klom dit jaar sterk op de wereldranglijst, met name door goede resultaten op de Euro Tour. De Duitser sloot het Euro Tour-seizoen af met zijn eerste PDC-titel op het German Darts Championship.

De Pool Radek Szaganski pakte dit jaar zijn eerste PDC-titel door in de finale van Players Championship 27 te winnen van de Engelsman Connor Scutt. Door deze verassende finale wisten beide spelers hun debuut voor het WK Darts af te dwingen. Lee Evans en Dylan Slevin wisten in hun eerste jaar als Tour Card-houder kwalificatie voor het WK af te dwingen via de Pro Tour.

De Nederlandse Amerikaan Jules van Dongen wist in zijn tweede Tour Card-jaar knap plaatsing voor het WK Darts te bemachtigen via de Pro Tour. De andere twee Amerikaanse debutanten zijn Stowe Buntz en Alex Spellman. Stowe Buntz plaatse zich als nummer twee van de CDC-ranking, de ranglijst waar Alex Spellman als nummer één wist te eindigen. Buntz maakte onlangs als winnaar van de CDC Continental Cup zijn opwachting op de Grand Slam of Darts en daar liet hij met een kwartfinaleplaats zien prima mee te kunnen met het niveau bij de PDC.

Luke Littler en Wessel Nijman plaatsten zich via de Development Tour voor deze editie van het WK Darts. Littler eindigde met vijf titels als tweede op de Development Tour en werd in november jeugdwereldkampioen. Wessel Nijman won dit jaar drie titels op de Development Tour en eindigde daarmee als derde op de Development Tour Order of Merit. Doordat Gian van Veen zich via de Pro Tour al geplaatst had voor het WK Darts, mag Nijman gaan debuteren in het Alexandra Palace.

Berry van Peer eindigde met vier titels bovenaan de Challenge Tour ranking en dwong daarmee zijn debuut voor het WK Darts af. Owen Bates pakte dit jaar één titel op de Challenge Tour, maar wist op het laatste toernooi de finale te halen, waardoor hij als tweede op de ranking eindigde en op de valreep zijn debuut voor dit toernooi afdwong.

De top vier van de eindranking van de PDC Asian Tour kreeg een uitnodiging voor het WK Darts. De Japanner Tomoya Goto en de Filipijn Reynaldo Rivera gaan via deze route hun debuut maken in het Alexandra Palace. De Filipijnse darter Sandro Eric Sosing haalde de finale van het PDC Asian Championship en mag daarom debuteren in het Ally Pally. Naast de twee finalisten van het PDC Asian Championship zou ook de hoogst geklasseerde Japanner zich plaatsen voor het WK Darts. Omdat de PDC Asian Championship met Muramatsu een Japanse winnaar heeft gekregen, is die WK-plek naar de nummer vijf van de PDC Asian Tour Order of Merit gegaan. Dat is Man Lok Leung, die daardoor ook voor de eerste keer mag afreizen naar Alexandra Palace in december.

Darren Penhall pakte dit jaar 13 titels op de DPA Tour en domineerde daarmee het Australische circuit. Als de nummer 1 op de DPA-ranking zal hij debuteren in het Alexandra Palace. Andere internationale qualifiers die zullen debuteren in het Alexandra Palace zijn Bhav Patel, die zich via het kwalificatietoernooi in India plaatste, en Simon Adams, die het Zuid-Afrikaanse kwalificatietoernooi won. Thibault Tricole heeft zich als eerste Fransman ooit geplaatst voor het WK Darts in Alexandra Palace door het West-Europese kwalificatietoernooi te winnen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties