Dit zijn de vijf meest memorabele finales ooit in de Premier League Darts

Het twintigste seizoen van de Premier League Darts komt donderdagavond tot een ontknoping. Luke Littler, Luke Humphries, Michael van Gerwen en Michael Smith gaan tijdens de play-offs strijden om de eindzege.

Allereerst gaan zij proberen een plek in de finale te bemachtigen. Kijkend naar het verleden van de Premier League Darts is een finale echter zelden spannend geweest. In dit artikel blikt Dartsnieuws.com terug op de vijf meest memorabele finishes in de geschiedenis van dit evenement.

2010: Phil Taylor 10-8 James Wade

De finale van de Premier League Darts in 2010 is de geschiedenisboeken ingegaan als éen van de meest historische wedstrijden van de dartssport. Dartslegende Phil Taylor slaagde er als eerste speler ooit in om twee negendarters in één wedstrijd op een major-toernooi te gooien.

Die negendarters waren ook wel nodig, want uitdager James Wade bood uitstekend tegenstand. Na veertien legs was de stand immers nog 7-7, nadat Taylor in de tweede leg zijn eerste negendarter had gegooid. Aan het einde van de wedstrijd nam 'The Power' alsnog afstand van zijn landgenoot door eerst een negendarter te gooien in de vijftiende leg, gevolgd door een 10-darter in de zestiende leg. Uiteindelijk won Taylor de finale met 10-8.

Phil Taylor wierp twee negendarters in zijn gewonnen finale van de Premier League Darts in 2010

2013: Michael van Gerwen 10-8 Phil Taylor

Michael van Gerwen deed in 2013 voor het eerst mee aan de Premier League Darts. De Nederlander maakte direct een einde aan een indrukwekkende reeks van Phil Taylor, die tot dan toe acht keer op rij de competitiefase had gewonnen.

De finale van deze editie ging de geschiedenisboeken in als één van de meest iconische momenten van de Premier League Darts, en misschien wel de dartssport in het algemeen. Het was symbolisch voor de machtsovername tussen Taylor en Van Gerwen. Met een weergaloze 132 finish wist Van Gerwen de finale met 10-8 te beslissen.

Michael van Gerwen won in 2013 voor het eerst de Premier League Darts door Phil Taylor met 10-8 te verslaan

2014: Raymond van Barneveld 10-6 Michael van Gerwen

In 2014 stond er voor het eerst geen Engelsman in de finale van de Premier League Darts. Michael van Gerwen won in de eerste halve finale met 8-7 van Gary Anderson, waarna Raymond van Barneveld voor een unieke Nederlandse finale zorgde met een 8-5 zege op Phil Taylor. Het was de eerste zege van 'Barney' op zijn aartsrivaal op een televisietoernooi in bijna zes jaar tijd.

Daarna volgde een overwinning op zijn Nederlandse rivaal, die op dat moment de titelverdediger was in de Premier League Darts. De Hagenaar won de Nederlandse klassieker met 10-6, waardoor Van Barneveld voor het eerst in zijn carrière de Premier League op zijn naam schreef.

Na een Nederlandse finale wist Raymond van Barneveld in 2014 zijn enige Premier League-titel te winnen

2017: Michael van Gerwen 11-10 Peter Wright

Peter Wright heeft in zijn carrière bijna alle majors wel één of meerdere keren gewonnen. De Premier League Darts ontbreekt op het palmares van 'Snakebite', al had deze titel wel degelijk op zijn erelijst moeten staan.

Wright zal ongetwijfeld nog wel eens hebben teruggedacht aan het moment dat hij de Premier League-titel volledig uit zijn handen liet glippen. In de twintigste leg van de finale liet de Schot liefst zes matchdarts onbenut om het toernooi te winnen. Wright mocht daarna de laatste leg beginnen, maar hij was mentaal al volledig geknakt en tot overmaat van ramp begon zijn tegenstander Michael van Gerwen ook nog eens met een 180-score aan de laatste leg. Met een 12-darter eiste 'Mighty Mike' vervolgens de eindzege op, waardoor Wright met lege handen achterbleef.

Peter Wright miste zes matchdarts om de Premier League Darts 2017 te winnen, waarna Michael van Gerwen er met de buit vandoor ging

2022: Michael van Gerwen 11-10 Joe Cullen

Joe Cullen liet in 2022 ook de kans liggen om Michael van Gerwen te verslaan in de finale van de Premier League Darts. 'The Rockstar' haalde bij zijn debuut in de Premier League de finale, die eenmalig in Berlijn werd gespeeld.

In de finale kwam Van Gerwen op een 10-9 voorsprong, waarna de Nederlander het in zijn eigen leg mocht afmaken. 'Mighty Mike' gaf echter niet thuis in zijn eigen leg, waardoor Cullen met een break een beslissende leg afdwong die de Engelsman bovendien zelf mocht beginnen.

Van Gerwen mocht als eerste aanleggen voor de titel, maar kon vanaf 120 geen matchdart creëren. Cullen stond te wachten op 68 en kreeg de uitgelezen kans op de titel. Na het vinden van de single 20 en de single 16 werd de dubbel 16 op een millimeter aan de buitenkant gemist. Van Gerwen sloeg daarna meedogenloos toe op dubbel 14 om zijn zesde van zeven Premier League-titels te winnen.

Joe Cullen kon zijn matchdart voor de Premier League-titel ook niet verzilveren en moest ook zijn meerdere erkennen in Michael van Gerwen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties