Hoe zit het met Corey Cadby: Het Australische supertalent dat plots van het circuit verdween

Het is inmiddels ruim zes jaar geleden dat een brutaal Australisch talent zich voor het eerst aan de dartswereld toonde. Zijn naam is Corey Cadby, die op 18 augustus 2016 in de eerste ronde van de Sydney Darts Masters tegen dartslegende Phil Taylor mocht spelen.

De Australiër bood prima partij, maar verloor met 6-3 van Taylor. Alsof het lot ermee speelde, stonden de twee spelers een week later in Perth opnieuw tegenover elkaar. Taylor gooide in die partij een gemiddelde van 111.65, maar toch was het Cadby die verrassend met 6-2 zegevierde tegen de 16-voudig wereldkampioen. Hiermee werd Cadby bovendien de eerste darter ooit die in Australië een wedstrijd van Taylor wist te winnen.

'King Cadby' nam het daarna in de tweede ronde van de Perth Darts Masters op tegen Peter Wright. Opnieuw speelde hij een goede wedstrijd, maar ondanks een gemiddelde van 109.57 ging de winst met 10-2 naar Wright.

Met deze twee wedstrijden toonde de darter uit de Australische provincie Tasmanië aan over een enorm dartstalent te beschikken. Cadby verdiende met zijn prestaties een sponsorcontract bij een bekend dartsmanagement en maakte in oktober 2016 de oversteek naar Europa om in het Verenigd Koninkrijk deel te nemen aan toernooien van de PDC Development Tour.

Cadby laat zich meteen gelden in Europa

Het duurde niet lang alvorens Cadby ook daar zijn stempel drukte. Cadby won het tweede jeugdtoernooi waar hij aan meedeed en haalde vervolgens ook de finale van het jeugdwereldkampioenschap na zeges op onder meer Luke Humphries, Martin Schindler en Dimitri van den Bergh, stuk voor stuk spelers die momenteel al enige jaren in het bezit van een PDC Tour Card zijn. 'King Cadby' kroonde zich vervolgens ook tot jeugdwereldkampioen door Berry van Peer in de finale te verslaan.

Hiermee verdiende hij een debuut op het grote PDC-WK. In Alexandra Palace toonde Cadby opnieuw aan geen last van podiumvrees te hebben. De Australiër won in zijn voorronde eenvoudig van de Chinees Sun Qiang met een gemiddelde van 102.48, tot op de dag van vandaag nog altijd het hoogste gemiddelde ooit in de voorronde van het wereldkampioenschap. Cadby trof daarna Joe Cullen en maakte het 'The Rockstar' zeker moeilijk, maar een nieuwe stunt bleef uit en de winst ging met 3-1 naar Cullen.

Vele fans hoopten dat Cadby daarna ging deelnemen aan de Q-School in 2017, maar de Australiër besloot terug te keren naar zijn thuisland. Pas in de zomermaanden zagen we hem weer terug tijdens de World Series-toernooien, waar hij opnieuw de aandacht op zich vestigde met een finaleplaats tijdens de Auckland Darts Masters.

Cadby kreeg dat jaar ook een uitnodiging om zijn debuut te maken op de World Series of Darts Finals en wist in zijn eerste ronde te winnen van Jelle Klaasen. Dat leidde tot een opmerkelijke clash met Gerwyn Price, een duel waarin beide spelers elkaar probeerden uit de tent te lokken door overdreven te juichen. De winst in die partij ging met 6-5 naar Price.

Vervolgens reisde Cadby vanuit Glasgow, waar de World Series of Darts Finals werd gespeeld, door naar Wigan voor de laatste toernooien van de PDC Development Tour en aansluitend het jeugd-WK. Cadby was dichtbij een tweede opeenvolgende finaleplek, maar moest in de halve eindstrijd zijn meerdere erkennen in Josh Payne. Dat zorgde er wel voor dat Cadby een tweede deelname aan het WK Darts misliep.

Indrukwekkende prestaties in eerste kwartaal 2018

In januari 2018 ging Cadby wel naar de Q-School en hij maakte de grote verwachtingen meteen waar door op de eerste dag een PDC Tour Card te veroveren.

Het duurde daarna niet lang voordat Cadby ook op de Pro Tour zijn naam wist waar te maken. Hij won het vijfde UK Open-kwalificatietoernooi na overwinningen op onder meer John Part, Benito van de Pas, Simon Whitlock, Michael Smith, Kim Huybrechts en Rob Cross.

Een week na het veroveren van zijn eerste PDC-rankingtitel haalde Cadby opnieuw een finale, maar die verloor hij van Michael van Gerwen. In maart 2018 maakte Cadby zijn eerste opwachting op de UK Open. Onder bizarre omstandigheden - het toernooi werd door hevige sneeuwval in het Verenigd Koninkrijk zonder publiek en in een ijskoude speellocatie afgewerkt, haalde Cadby opnieuw de finale. Gary Anderson voorkwam in de eindstrijd dat Cadby zijn eerste major-titel pakte.

Problemen beginnen

De dartswereld lag op dat moment aan de voeten van Cadby. Iedereen sprak over dit Australische fenomeen en een uitnodiging voor de Premier League Darts in 2019 kon niet uitblijven. Maar wat niemand op dat moment voor mogelijk kon houden, bleek de UK Open-finale zijn laatste grote wapenfeit te zijn.

Cadby ging na de UK Open 2018 terug naar zijn eigen land. In eerste instantie om te trouwen, maar later kwam ook naar buiten dat zijn toeristenvisum was verlopen. De Australiër had een werkvergunning nodig om weer terug naar het Verenigd Koninkrijk te kunnen. Dit proces verliep moeizaam omdat Cadby in het bezit is van een strafblad.

In plaats van een snelle terugkeer naar Engeland liet Cadby dat jaar enkel nog zijn gezicht zien tijdens twee World Series-toernooien in Australië. Tijdens deze toernooien haalde Cadby vooral het nieuws door een foto waarop te zien was dat hij door politieagenten werd weggeleid uit de speellocatie. Van een arrestatie was echter geen sprake, zo verzekerde zijn management. Cadby was betrokken geraakt in een scheldpartij en de politie zou enkel hebben ingegrepen om verdere problemen te voorkomen.

'Smoes' voor afzegging World Series of Darts Finals

In oktober 2018 meldde de PDC dat Cadby een gebroken arm had opgelopen door een auto-ongeluk en daardoor niet kon deelnemen aan de World Series of Darts Finals dat seizoen. Tot ieders verbazing deed Cadby twee weken later - nog vóór de World Series of Darts Finals - wel mee aan lokale toernooien, waar hij zonder gips om zijn linkerarm zijn landgenoten verpulverde.

Fans en dartsvolgers trokken de reden voor zijn afmelding voor de World Series of Darts Finals in twijfel en de geruchten over de problemen met het verkrijgen van een verblijfsvergunning voor toegang tot het Verenigd Koninkrijk namen toe.

Cadby moest eind 2018 vervolgens ook deelname aan de Grand Slam of Darts, Players Championship Finals en het WK Darts aan zich voorbij laten gaan. Opmerkelijk genoeg werd toen wel gecommuniceerd dat een ontbrekende visum de reden was voor zijn absentie op het WK Darts.

Korte terugkeer

In maart 2019 kondigde Cadby's materiaalsponsor Target aan dat zijn visumaanvraag eindelijk was goedgekeurd. Met veel bombarie kondigde Cadby daarna ook zelf zijn terugkeer aan: 'Binnen drie weken ga ik een toernooi winnen of een negendarter gooien', klonk het.

Een jeugdtoernooi wist Cadby daarna nog wel te winnen, maar op de Pro Tour wist hij geen aansprekende resultaten meer te boeken. Cadby speelde nog een Euro Tour-toernooi en twee World Series-evenementen, maar verdween daarna weer van het toneel.

Wel haalde Cadby negatief het nieuws doordat er een opsporingsbericht verscheen. De politie in de Australische plaats Wyndham had een opsporingsbevel uitgevaardigd omdat Cadby verkeersovertredingen op zijn naam had staan en een rechtszaak had gemist.

''De zaak heeft betrekking tot vermeend rijden zonder rijbewijs, die ik wel heb. Na het missen van de eerste zitting heb ik de rechtszaak wel op een vervangende datum bezocht'', zo nuanceerde Cadby vervolgens zelf de oorzaak van het opsporingsbericht.

Cadby gaf daarna aan last te hebben van een depressie door een scheiding met de vrouw waarmee hij in maart 2018 trouwde. ''Elke dag was moeizaam (door de depressie, red.). Ik was nooit blij. Ondertussen probeerde ik mezelf te realiseren dat er mensen waren die echt om mij gaven. Maar tegelijkertijd wilde ik niet wakker worden en dacht ik zelfs aan zelfmoord in die periode.''

De Australiër kondigde in mei 2020 zijn voornemen aan om weer terug te keren op het PDC-circuit, maar zo ver is het nog niet gekomen. De coronapandemie zal daar ongetwijfeld ook een rol in gespeeld hebben, maar ook tijdens de lokale toernooien heeft Cadby zich niet laten zien. De toekomst zal uitwijzen of Cadby ooit nog iets van zijn klasse gaat laten zien.

Lees meer over:
PDC Corey Cadby

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties