"Ik moet er opnieuw aan werken, maar ik ben er soms te gemakzuchtig in" - Raymond van Barneveld over ademhalingstechnieken en meditatie

Een goede ademhaling en rustig blijven op het podium, het is en blijft belangrijk voor een darter. Daar kan ook Raymond van Barneveld van meespreken.

Van Barneveld was vroeger vaak bezig met meditatie en andere trucjes om zijn kalmte te bewaren op het podium. De laatste maanden is hij er echter minder mee bezig. "Ik heb het zeker overwogen, maar ik ben er te gemakzuchtig in", zegt de 57-jarige Nederlander tegenover de podcast 'Dartpraat'.

"Ik moet het echt wel opnieuw gaan doen. Ook andere dingetjes. Dat helpt wel. Ademhaling is heel belangrijk, alleen moet je het wel consequent blijven doen. Niet zoals ik. Dan werkt het niet als je het ineens vier uur voor een wedstrijd doet. Je moet discipline inbouwen. Telkens als ik dan op het podium sta, denk ik van: 'potverdomme, waarom doe ik het nou niet?' Ik merk wel dat als ik gemediteerd heb of andere dingen heb gedaan, dat ik beter met mezelf kan leven."

Van Barneveld trad vorig jaar in het huwelijksbootje met de Engelse Julia. "Ik ben heel blij met mijn huwelijk en met Julia. Maar je merkt dat het darten honderd procent van je leven bepaalt. Dat is niet altijd makkelijk voor de mensen om je heen om mee om te gaan."

Zo verloor Van Barneveld onlangs op z'n verjaardag van Michael Smith. "Dan ben ik daarna niet te genieten. Leuke verjaardag dan. 'Heb je een leuk feestje gevierd?', vroegen mensen dan. Waar kun je dan nog kracht vandaan halen om nog feest te vieren? Dat verwerken duurt wel een dag of twee."

Een week na zijn verjaarding ging Van Barneveld op het Austrian Darts Open met 6-5 onderuit tegen Ross Smith. "Het was pijnlijk, weer pijnlijk", zegt hij. "Maar dan probeer ik toch weer een paar leuke dagen te maken door naar Graz te gaan. Heerlijk genieten met m'n meisje en leuke dingen te doen. En daardoor kan ik de draad weer oppakken en met goede moed naar het volgende toernooi gaan."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties