"Ik sta nochtans niet graag in het middelpunt van de belangstelling" - Controverse doet Noa-Lynn van Leuven pijn

Noa-Lynn van Leuven heeft de voorbije jaren een enorme opmars gemaakt in de dartswereld. Dat ging echter ook gepaard met de nodige controverse.

Van Leuven werd geboren als man, maar onderging nadien een transitie tot vrouw. Het beïnvloedde ook haar dartscarrière. "In mijn jeugd was ik eigenlijk niet zo goed met darten. Het had misschien ook wel te maken met het feit dat ik me niet goed in mijn vel voelde. Pas na mijn transitie begon ik me beter te voelen en een drietal jaar geleden besefte ik dat ik wel eens carrière kon maken in het darten", zegt Van Leuven tegenover Modus Darts.

De 27-jarige Nederlandse kreeg echter kritiek op het feit dat ze als transvrouw deelnam aan damestoernooien. In Denemarken kwam de discussie tot een kookpunt toen Deta Hedman weigerde om tegen Van Leuven te spelen. "Sindsdien voel ik me niet comfortabel meer op WDF-toernooien. Ik wou oorspronkelijk zelfs niet naar dat toernooi gaan, maar omdat ik er het jaar ervoor mijn eerste titel had veroverd, wou ik die toch verdedigen."

Nadien lieten haar landgenotes Anca Zijlstra en Aileen de Graaf via sociale media weten niet langer deel te willen uitmaken van het Nederlandse nationale team zolang Van Leuven daar ook deel van uitmaakt. "Dat is hun keuze natuurlijk en die moet je respecteren, al vind ik het uiteraard wel heel vervelend."

Protest

Van Leuven heeft het dan ook moeilijk met dat protest. "Ze moeten protesteren tegen de regels en niet tegen mij. In de regels staat letterlijk dat ik mag meedoen, ik doe dus niets verkeerd. Sommige speelsters zeggen ook dat het niets persoonlijk is, maar dat is het uiteraard wel."

"Gelukkig krijg ik veel steun van de PDC en de PDPA (spelersvakbond), daar heb ik heel veel aan. Ik sta nochtans niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Nu voelt het vaak als 'Team Noa' tegen de rest, maar ik wil gewoon genieten van darts."

Van Leuven doet het de laatste maanden nochtans geweldig, zo won ze al toernooien van de Women's Series én de Challenge Tour. "Ik sta er momenteel goed voor om me te plaatsen voor Alexandra Palace en dat zou geweldig zijn. Als dat lukt is de kans heel groot dat ik dat WK verkies boven dat van de WDF."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties