INTERVIEW: Van Peer wil lat niet te hoog leggen na terugkeer uit 'diep dal' | Dartsnieuws.com

INTERVIEW: Van Peer wil lat niet te hoog leggen na terugkeer uit 'diep dal'

Na drie jaar afwezigheid maakt Berry van Peer dit seizoen zijn rentree op het Pro Tour-circuit van de PDC. Bionic behaalde afgelopen jaar een PDC Tour Card voor de komende twee seizoenen na een serie goede resultaten op de Development Tour.

Van Peer won vorig jaar het eerste van tien Development Tour-toernooien, maar legde de basis voor zijn derde plaats op de eindranglijst tijdens het slotweekend in september. Daar haalde hij vier halve finales op rij, waardoor hij landgenoot Damian Mol voorbleef. Doordat Ryan Meikle, nummer één op de Development Tour Order of Merit, al een Tour Card heeft, had Van Peer aan een derde plaats voldoende voor een Tour Card.

''Ik was super constant dat weekend'', zo blikt Van Peer in gesprek met Dartsnieuws terug op het weekend waarin hij zijn Tour Card veiligstelde. ''Het moet ook meezitten. Iemand die een keer een dubbeltje mist, dan gooi ik hem uit. Mijn gemiddeldes waren misschien niet super goed, maar het was wel goed genoeg om constant goede resultaten neer te zetten.''

De Brabander had eerder een Tour Card in 2016 en 2017. Wat hij van deze periode heeft opgestoken? ''Niet zoveel dubbels missen'', grapt de voormalig finalist van het jeugdwereldkampioenschap bij de PDC. Vervolgens ging hij serieus in op zijn eerdere periode op de Pro Tour.

Goede resultaten tot 'het moment'

''Ik heb tijdens het eerste jaar op zich veel goede resultaten neergezet. Twee kwartfinales op de Pro Tour. Grote namen verslagen ook, dat was voor mij toen een heel groot ding. Een aantal keer ook hard eraf gegaan. Dat zijn leermomentjes die je meepikt. In het tweede jaar was ik daar aan gewend. Toen ging het ook wel goed, tot het moment. Vanaf daar is het bergafwaarts gegaan.

Met 'het moment' doelt Van Peer op zijn worsteling met darteritus. Een hapering in de worp wat ervoor zorgt dat een speler de pijl niet op tijd of zelfs helemaal niet kan loslaten. Deze worsteling was zichtbaar toen Van Peer in 2017 meedeed aan de Grand Slam of Darts.

De Sprundelaar blikt bij voorkeur niet meer terug op deze periode. Recentelijk was op beelden van Omroep Brabant echter te zien dat het inmiddels stukken beter gaat met zijn worp.

Van darteritus is weinig meer te zien. Van Peer merkt zelf echter dat zijn ritme nog wel wat beter kan. Daarvoor heeft hij wedstrijden nodig.

''Ik merk dat ik op dit moment heel veel wedstrijdritme mis, waardoor het ritme iets minder is. Ik ben een ritmespeler en als je dan tegen niemand kan gooien, vind ik dat niet lekker.''

Positieve herinneringen

Liever denkt Van Peer terug aan zijn hoogtepunten uit zijn eerdere Tour Card-jaren. Het meest trots is Bionic op het bereiken van een kwartfinale op een Players Championship-toernooi.

''Als ik kijk naar welke spelers ik toen verslagen heb en hoe die nu spelen, dan klap ik echt in mijn handen nu. Eerste ronde was toen tegen Ron Meulenkamp (6-5), daarna tegen Ronnie Baxter (6-4). Daarna speelde ik tegen Gerwyn Price (6-5), vervolgens tegen Darren Webster (6-4) en uiteindelijk tegen Michael van Gerwen (3-6). Daar ben ik wel trots op'', aldus Van Peer.

De 24-jarige Nederlander heeft door zijn destijds geboekte zege op Price een positief head-to-head record tegen de huidige wereldkampioen. Een mooie statistiek, maar Van Peer hecht er niet al te veel waarde aan.

''Toen was hij nog niet zo goed als die nu is. Ik kan mij die wedstrijd nog wel goed herinneren. Dat was een goede wedstrijd en ik won hem met 6-5 door een 12-darter in de laatste leg. Als ik nu van hem zou winnen, zou dat wel een overwinning van een ander kaliber zijn.''

Lat niet te hoog leggen

Een nieuwe ontmoeting met Price zou in 2021 kunnen volgen. Het is door de corona-pandemie echter nog onzeker wanneer het Pro Tour-seizoen van start gaat.

Van Peer hoopt snel een startdatum door te krijgen, want hij merkt dat het in mentaal opzicht lastig is om telkens weer die trainingsuren te maken zonder te weten wanneer hij weer aan de bak kan.

''Ik weet dat ik veel meer moet trainen. Maar als de toernooiplanning maar uitblijft, vraag ik me af waar ik dan voor train. Vorig jaar werden de Development Tour-toernooien ook telkens uitgesteld. Toen er een vaste datum bekend werd, ben ik hard gaan trainen. Dan weet ik dat ik op die datum klaar moet zijn. Het is een mentaal aspect, dat ik iets heb om voor te trainen.''

Van Peer weet in ieder geval wel dat hij dit jaar aan één televisietoernooi zal deelnemen. Alle Tour Card-houders zijn immers geplaatst voor de UK Open. Waar veel spelers bij het ingaan van een eerste Tour Card-jaar uitspreken dat zij minimaal het WK willen halen, blijft Van Peer bescheiden met zijn ambities.

''Eigenlijk wil ik proberen minimaal de Players Championship Finals (beste 64 spelers van de Players Championship-toernooien, red.) te halen. Ik kom natuurlijk van een heel diep dal, dus ik wil mijn verwachtingen niet te hoog leggen. Als ik het jaar goed begin, dan kan ik altijd nog mijn doelen aanpassen.''

INTERVIEW: Van Peer wil lat niet te hoog leggen na terugkeer uit 'diep dal'
Lees meer over:
PDC interview Berry van Peer

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties