Russ Bray ontkracht 'bad boy' imago van Gerwyn Price: 'Eén van de sympathiekste mensen die ik ken"

Russ Bray begint binnenkort aan zijn laatste WK als scheidsrechter. De 66-jarige Engelsman blijft echter actief binnen de PDC.

Luke Humphries begint als één van de absolute topfavorieten aan het WK, nadat hij onlangs drie majors wist te winnen. "Luke is in de loop van het jaar steeds beter geworden. Hij is veel afgevallen en let goed op wat hij eet. Maar het belangrijkste is dat zijn training duidelijk is verbeterd. En het andere grote ding is zelfvertrouwen. Hij gelooft dat hij op dit moment iedereen kan verslaan en dat is precies wat er gebeurt. Hij heeft nu drie grote toernooien gewonnen. Hij is zeker de grootste favoriet voor de wereldtitel", zegt Bray tegenover Sport 1.

Bray kijkt alvast uit naar zijn laatste WK, waar hij ook de finale mag leiden. "Het WK is sowieso een geweldig toernooi, maar ik wil gewoon een geweldige tijd hebben. Ik wil een echt geweldige finale op hoog niveau, zoals we zagen in de Players Championship-finale tussen Michael van Gerwen en Luke Humphries. Als je zo'n topfinale kunt hebben, zou dat geweldig zijn. Dat zou fantastisch zijn."

Na zoveel jaren op het WK vindt Bray het moeilijk om er één favoriete wedstrijd uit te pikken. "Er zijn veel geweldige wedstrijden in 'Ally Pally' geweest, ik kan er niet één in het bijzonder noemen. Maar Peter Wright die een paar jaar geleden zijn eerste wereldkampioenschap won, was bijzonder speciaal. De toernooioverwinningen van Gary Anderson en Adrian Lewis waren ook speciaal. Deze waren zeker heel uniek."

Bray stopt dan wel als scheidsrechter op het hoogste niveau, toch blijft hij werken voor de PDC. "Ik zal bijvoorbeeld naar Azië vliegen om de PDC te promoten. Ik zal het gezicht van de organisatie zijn en ook een beetje optreden als scheidsrechter. Het gaat om het promoten van darts over de hele wereld. Ik ga ook naar India om te proberen het darten daar groter en beter te maken. Ik ben ook uitgenodigd in Chili in Zuid-Amerika."

Anderson-Taylor

Er is één WK-moment dat Bray toch altijd zal bijblijven. "Er waren een paar grappige situaties waarbij spelers over de oche struikelden en omvielen. Dat zijn grappige situaties. Er waren veel van dat soort incidenten. Maar er gebeurde iets merkwaardigs met Gary Anderson. Hij gooide twee triple 20's en de derde dart raakte de loop van de andere. Alle drie de darts vielen op de grond, dus het was een 'no score' in een WK-finale tegen Phil Taylor, dus het was op dat moment niet echt grappig voor hem. Achteraf gezien is het wel grappig, omdat het zoiets ongewoons is."

Bray is goed bevriend met verschillende mensen in het PDC-circuit, maar toch spring één iemand er bovenuit. "Mijn beste vriend is Keith Deller, de wereldkampioen van 1983, en Phil Taylor is ook een goede vriend van mij. Eric Bristow was ook een goede vriend van me die helaas is overleden. Ik ben eigenlijk goede vrienden met allemaal omdat we altijd samen reizen. Dus als we naar de World Series reizen en veel spelers hebben hun vriendinnen, vrouwen en kinderen bij zich, leer je de familie goed kennen. In onze vrije tijd, als we niet aan het darten zijn, zitten we allemaal bij elkaar om te kletsen of samen iets te drinken en te eten. Dus ik ben zo'n beetje goede vrienden met iedereen."

'Bad boy' Price

Als insider is Bray ook goed geschikt om te oordelen over 'bad boy' Gerwyn Price. Gerwyn is helemaal geen slechte jongen. Hij is verre van dat. Sterker nog, hij is een van de sympathiekste mannen die ik ooit heb ontmoet. Serieus, hij loopt van het podium af en is een absolute heer."

Lees meer over:
PDC Gerwyn Price Russ Bray

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties