Ryan Joyce knikkert Nathan Aspinall na zenuwslopende partij uit de World Grand Prix

Ryan Joyce heeft in de tweede ronde van de World Grand Prix verrassend afgerekend met Nathan Aspinall. In een zenuwslopende partij, waar bijna alles legs met de darts meegingen, wist hij zijn landgenoot nipt met 3-2 te verslaan.

In de eerste set ging het gelijk op tussen de Britten, waarbij beide spelers hun eigen legs zonder veel moeite wisten te behouden. Uiteindelijk moest de vijfde leg de doorslag geven over wie de voorsprong zou pakken. Ook deze leg ging naar de speler die hem begon: Nathan Aspinall. 'The Asp' gooide een knappe 13-darter en kwam daarmee met 1-0 voor in sets.

Joyce begon de tweede set sterk en pakte meteen de eerste leg met een 15-darter, waarmee hij op 0-1 voorsprong kwam. De daaropvolgende drie legs werden echter allemaal gewonnen door de speler die mocht beginnen. Dit betekende dat er wederom een beslissende leg nodig was om de set te beslissen.

'Relentless' deed wat hij moest doen en via een knappe 96-finish ging ook deze leg met de darts mee. Hiermee trok de Brit de set naar zich toe en stond het weer 1-1 gelijk.

In de openingsleg van set 3 viel eindelijk de eerste break van de wedstrijd. Aspinall miste een 118-finish op tops, waar Joyce van wist te profiteren. Vervolgens hield hij zijn eigen leg, wat hem een 0-2 voorsprong in legs opleverde. Hoewel de huidige nummer acht van de wereld nog wat terugdeed, was het uiteindelijk Joyce die met een knappe 110-finish de set wist te winnen en daarmee op een 1-2 voorsprong in sets kwam.

In de derde leg van de vierde set wachtte Aspinall op dubbel 12 om zijn eerste break van de wedstrijd te plaatsen en zo op een 2-1 voorsprong in de set te komen. Joyce gooide echter een indrukwekkende 96-finish, waardoor niet Aspinall, maar 'Relentless' op een 1-2 voorsprong kwam en daarmee nog slechts één leg verwijderd was van de overwinning.

'The Asp' wist zijn eigen leg te houden en gooide vervolgens een perfect getimede 89-finish terwijl Joyce op dubbel 10 stond te wachten voor de wedstrijd. Hiermee had Aspinall eindelijk zijn break te pakken en moest er een laatste en beslissende set aan te pas komen om de winnaar te bepalen.

De spanning bleef ook in de beslissende set hoog. Beide spelers hielden hun eigen legs, mede doordat Aspinall in de vierde leg twee matchdarts miste. Uiteindelijk moest een allesbeslissende leg de winnaar aanwijzen. In die leg kregen beide spelers kansen om de wedstrijd te beslissen, maar het was Ryan Joyce die uiteindelijk zijn matchdart benutte en zich daarmee als eerste plaatste voor de kwartfinales.