Speelschema maandagavond op World Grand Prix 2024 met Van Barneveld, Van Veen, Littler en Humphries

Het is tijd voor de World Grand Prix 2024. Één van de meest enerverende toernooien op de PDC-kalender gaat maandagavond van start met de eerste acht wedstrijden uit de eerste ronde. Lees hier onze voorbeschouwing.

Dit toernooi is een uniek evenement op de PDC-kalender. De World Grand Prix is het enige toernooi waar de legs met een dubbel gestart én beëindigd worden. Door dit format staat de World Grand Prix bekend om zijn verrassingen, met vaak vroege uitschakelingen van grote namen.

Volg de World Grand Prix 2024 via onze LIVE SCORE!

Josh Rock v Ryan Joyce

De eerste wedstrijd van de avond zou zomaar gelijk een verrassing kunnen opleveren. Josh Rock staat dan tegenover de altijd gevaarlijke Ryan Joyce, voor wie het format van de World Grand Prix ideaal is. 'Relentless' is, zoals zijn bijnaam mag verwachten, vaak meedogenloos op de dubbels.

Rock zette dit seizoen weer een stap in zijn ontwikkeling als darter door een Euro Tour-toernooi te winnen. Joyce kwam dit seizoen tot een Players Championship-finale, maar verloor deze wel.

Voor Rock wordt het zijn tweede deelname aan de World Grand Prix, nadat hij vorig jaar kansloos verloor van Michael van Gerwen in de eerste ronde. Joyce maakt zijn eerste optreden sinds 2020, toen hij tot de tweede ronde kwam.

Brendan Dolan v Martin Schindler

Een duel waarin beide kansen zullen zien om de tweede ronde te bereiken, al zal Martin Schindler een stuk hoger in zijn zelfvertrouwen zitten. De Duitser won eind september voor de tweede keer dit seizoen een Euro Tour-toernooi. Het wordt tijd voor 'The Wall' om ook eens een goed resultaat op een televisietoernooi te boeken.

Dolan is toe aan überhaupt een goed resultaat, want hij beleeft een aantal slechte maanden nadat Dolan in mei nog een Players Championship-toernooi won. Bij de 23 rankingtoernooien die Dolan daarna speelde, werd hij veertien keer in de eerste ronde uitgeschakeld.

Wel kan 'The History Maker', die in 2011 in de finale stond van de World Grand Prix, teren op een goed record tegen Schindler. De Noord-Ier won zes van de voorgaande acht ontmoetingen met Schindler.

Jonny Clayton v Ritchie Edhouse

Ritchie Edhouse is de eerste debutant op deze World Grand Prix. De Engelsman startte uitstekend aan dit seizoen met onder meer twee Euro Tour-kwartfinales en een halve finale op het Players Championship-circuit. De laatste weken leek 'The Madhouse' wat minder in vorm, maar plots schitterde Edhouse afgelopen week met een gemiddelde van boven de 120 op de Pro Tour.

Jonny Clayton gaat voor de zevende keer meedoen aan de World Grand Prix. In zijn wonderjaar 2021 mocht 'The Ferret' de beker omhoog tillen, maar dat was ook enige keer dat Clayton voorbij de laatste zestien kwam op het dubbel-in dubbel-uit toernooi.

Wedstrijden tussen Clayton en Edhouse waren in het verleden vaak spannend. Ze stonden vier keer tegenover elkaar, en drie van deze duels werden pas na een beslissende leg beslist. In de head-to-head leidt Clayton momenteel met 3-1.

Nathan Aspinall v Ryan Searle

Is Nathan Aspinall weer voldoende fit om zijn stempel te kunnen drukken bij dit toernooi? Er staat voor 'The Asp' veel op het spel bij deze World Grand Prix, want hij moet zijn finaleplaats van twee jaar geleden verdedigen. Na de World Matchplay lag Aspinall er anderhalve maand uit vanwege een armblessure, maar daarvan is hij nu naar eigen zeggen verholpen. Aspinall speelt pijnvrij, maar de vorm moet nog komen.

Ryan Searle stond dit seizoen al in vijf PDC-finales, maar slechts één daarvan leverde ook daadwerkelijk een titel op. Dat hadden er minimaal twee moeten zijn, want Searle miste zeven matchdarts om eind september de Swiss Darts Trophy te winnen. Hoewel Searle op de Pro Tour doorgaans goed presteert, zijn de TV-resultaten van de Engelsman behoorlijk teleurstellend. Slechts drie keer haalde hij de kwartfinale op een major.

In de onderlinge balans heeft Aspinall een kleine voorsprong op zijn landgenoot. Vijf van de negen ontmoetingen werden gewonnen door 'The Asp'. Slechts één voorgaande confrontatie vond plaats op een major. In de eerste ronde van de European Championship in 2023 wist Aspinall met 6-3 te winnen van Searle.

Raymond van Barneveld v Ricardo Pietreczko

Een andere intrigerende eerste ronde wedstrijd is de wedstrijd tussen Raymond van Barneveld en Ricardo Pietreczko. De twee stonden eind september nog tegenover elkaar in een epische ontmoeting in de tweede ronde van de Swiss Darts Trophy, waar van Barneveld nipt aan het langste eind trok met een 6-5 overwinning.

De 57-jarige Nederlander, twee keer tweede op de World Grand Prix, wil tonen dat hij nog niet versleten is en ver geraken in dit toernooi. Van Barneveld speelt dit jaar voornamelijk goed op de Pro Tour-toernooien, waar hij dit jaar ook een titel wist te veroveren.

De 29-jarige Pietreczko werd vorig jaar in de Grand Prix bij zijn debuut in de eerste ronde uitgeschakeld en zal dit in Leicester graag willen goedmaken. Onlangs toonde 'Pikachu' wel goede vorm met een finaleplaats op de Flanders Darts Trophy.

Luke Humphries v Stephen Bunting

De laatste wedstrijd voorafgaand aan de World Grand Prix ging tussen Luke Humphries en Stephen Bunting en in Leicester staan de twee Engelsen opnieuw tegenover elkaar. Humphries en Bunting troffen elkaar in de finale van Players Championship 26, waarbij de winst na een beslissende leg naar Humphries ging.

Beide mannen hebben een uitstekend seizoen. Humphries begon het jaar op sensationele wijze met de wereldtitel, en won daarna nog vijf titels. Bunting zette de toon van een goed jaar door in februari de Masters op zijn naam te schrijven. 'The Bullet' haalde verder ook vijf finales op het Players Championship-circuit, maar verloor ze wel allemaal.

In de head-to-head leidt Humphries met 10-5. 'Cool Hand Luke' won vier van de zes ontmoetingen in 2024. Één van de zeges van Bunting op zijn landgenoot was bij zijn zegereeks op de Masters.

Rob Cross v Luke Littler

Een kraker van jewelste. De oud-wereldkampioen tegen hét nieuwe gezicht van de dartssport. De twee spelers stonden ook tegenover elkaar in de halve finale van het WK Darts, waar Luke Littler na een spectaculaire partij met 6-2 in sets van Rob Cross won.

Qua titels is Littler uitgegroeid tot de meest succesvolle speler van 2024. Liefst PDC-titels wist 'The Nuke' al te winnen, waaronder de Premier League Darts en de World Series Finals. Deze majors tellen echter niet mee voor de wereldranglijst, waardoor Littler nog steeds 20ste staat op de wereldranglijst. Cross is de nummer vier op de mondiale ranking. 'Voltage' heeft twee titels op zak in 2024; een Euro Tour en een World Series-toernooi.

Beide Engelsen kwamen elkaar dit seizoen al acht keer tegen. In de Premier League won Cross één keer van Littler, en dat ook de enige keer dat 'Voltage' van zijn landgenoot won. Littler pakte de zege in de andere zeven ontmoetingen.

Gian van Veen v Ross Smith

De avond wordt afgesloten met een veelbelovende ontmoeting tussen Gian van Veen en Ross Smith. Voor Van Veen wordt het zijn debuut op de World Grand Prix, terwijl Smith de voorbije drie seizoenen al meedeed en daarbij telkens de tweede ronde haalde.

Eerder dit jaar maakte Van Veen al zijn debuut op de World Matchplay en toen werd hij na gemiste matchdarts in de eerste ronde uitgeschakeld door Rob Cross. Smith kwam bij dat toernooi tot de kwartfinales. 'Smudger' stond in 2024 bovendien in twee Euro Tour-finales, iets wat Van Veen ook eenmaal deed.

De head-to-head tussen Van Veen en Smith is mooi in evenwicht. Vier keer troffen ze elkaar en allebei wisten ze twee keer te winnen. Drie van de vier wedstrijden werden pas na een beslissende leg beslist.

TV Gids

In Nederland wordt het evenement uitgezonden door Viaplay, terwijl VTM 2 de uitzendgemachtigde in België is. Op 7 en 8 oktober beginnen de uitzendingen om 19:00 uur. De aanvangstijden schuiven op naar 20:00 uur op 9, 10 en 11 oktober. Op zaterdag 12 oktober beginnen de halve finales om 20:30 uur en de finale op zondag 13 oktober start vanaf 21:00 uur.

Verdeling prijzengeld

Alle deelnemende spelers zijn verzekerd van 7500 pond aan startgeld. De verliezers uit de tweede ronde krijgen £15.000. De kwartfinalisten gaan naar huis met minimaal 25.000 pond, de halvefinalisten bijna anderhalf keer zoveel (£40.000). De verliezend finalist krijgt een cheque van 60.000 pond en de winnaar ontvangt de hoofdprijs van 120.000 pond.