Speelschema play-offs Premier League Darts: Pakt Van Gerwen donderdagavond zijn zevende Premier League-titel?

Het is donderdag D-Day in de Premier League Darts. Zestien weken lang streden acht darters om een plek in de play-offs. Het lukte Gerwyn Price, Michael Smith, Michael van Gerwen en Jonny Clayton om zich te plaatsen voor de finaleavond.

Van dit rijtje wisten enkel Van Gerwen en Clayton het toernooi al eerder te winnen. Van Gerwen won de Premier League Darts in 2013, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2022, terwijl Clayon in 2021 er vandoor ging met de eindzege.

Smith haalde in 2018 de finale, maar moest toen zijn meerdere erkennen in een ontketende Van Gerwen. De Nederlander wierp toen een gemiddelde van liefst 112.37. Voor Price wordt het zijn allereerste deelname aan de play-offs van deze prestigieuze dartscompetitie.

Gerwyn Price vs Jonny Clayton

Er komt sowieso een Welshman in de finale, want in de eerste halve finale staan Gerwyn Price en Jonny Clayton tegenover elkaar. Het is tevens een clash tussen de competitiewinnaars van de voorbije twee edities.

Price was dus de winnaar van de competitiefase in deze jaargang van de Premier League Darts. 'The Iceman' haalde liefst negen keer de finale, waarvan hij er vier wist te winnen. Vooral vanaf de zevende speelronde haalde de oud-rugbyer een karrevracht aan punten binnen. Tijdens de laatste tien speelweken verloor Price slechts eenmaal zijn eerste wedstrijd. In die periode werden zeven van zijn negen finales behaald.

Zijn landgenoot Clayton dankt zijn kwalificatie aan een sterke tweede competitiehelft. Jonny Clayton begon deze Premier League Darts matig en stond na acht speelrondes op de zevende plaats. De kentering kwam tijdens de negende speelweek in Berlijn, die door Clayton werd gewonnen. 'The Ferret' won vervolgens ook de daaropvolgende speelweek in Birmingham. Met verder nog een finaleplek en twee halve finales hield Clayton zijn concurrent Nathan Aspinall nipt van de vierde plaats af.

De twee Welshe darters troffen elkaar in de competitiefase vijf keer. Vier keer ging de overwinning naar Price en eenmaal won Clayton. In de totale head-to-head is de stand 20-11 in het voordeel van Price. Laatstgenoemde verloor overigens maar één van de laatste negen onderlinge ontmoetingen en lijkt op voorhand de favoriet om zijn eerste Premier League-finale te bereiken.

Michael Smith vs Michael van Gerwen

De tweede halve finale is een herhaling van de WK-finale, waarin Michael van Gerwen ongetwijfeld erop gebrand is om zich te revancheren voor zijn nederlaag in de strijd om de wereldtitel.

De zesvoudig Premier League-kampioen won het gros van zijn punten tijdens de eerste acht speelweken. In de eerste competitiehelft bereikte Van Gerwen vijf finales, waarvan er drie ook daadwerkelijk een weektitel opleverde. Tijdens de laatste acht speelweken haalde 'Mighty Mike' geen enkele keer meer de finale en verloor het vier keer in de eerste ronde.

Bij zijn tegenstander Michael Smith lijkt de vorm juist op het juiste moment te zijn teruggekeerd. 'Bullyboy' maakte in eerste instantie een wisselvallige indruk in de competitiefase. Van de vier halvefinalisten verloor enkel Clayton (acht keer) vaker zijn eerste ronde. Smith overkwam het zevenmaal, tegenover vijf directe nederlagen voor Price en Van Gerwen. Smith wist echter wel net als Price vier weektitels te veroveren en verloor ook nog eens driemaal in de finale. De Engelsman slaagde erin om de dertiende, veertiende én vijftiende speelronde allemaal naar zijn hand te zetten. Bij de laatste speelweek ging hij wel in de eerste ronde onderuit tegen de uiteindelijke weekwinnaar Dimitri van den Bergh.

Van Gerwen en Smith kwamen elkaar al viermaal tegen in deze Premier League Darts. De uitkomsten van deze wedstrijden houden verband met de vormcurves van de twee spelers. 'Mighty Mike' won de eerste twee confrontaties in de eerste en zesde speelweek. Smith trok in de speelweken veertien en vijftien aan het langste eind. In de totale balans leidt de Nederlander met 39-16, maar zes van de laatste acht ontmoetingen gingen naar zijn Engelse opponent. Het is lastig om op voorhand een favoriet aan te wijzen voor deze wedstrijd. Dat geldt ook voor de wedkantoren. Bijna alle bookies hebben beide spelers een gelijke quotering gegeven.

Hoeveel prijzengeld valt er te winnen?

De uiteindelijke winnaar mag uiteraard de beker omhoog tillen, maar nog belangrijker is de bijbehorende cheque. Voor de titelhouder staat een mooie financiële beloning te wachten.

De vier halvefinalisten zijn sowieso al zeker van 85.000 pond aan prijzengeld. Dat bedrag wordt overgemaakt aan de twee spelers die in de halve eindstrijd verliezen.

Bij het winnen van de halve finale stijgt de opbrengst al naar minimaal 125.000 pond. Voor de uiteindelijke winnaar van de Premier League Darts ligt vervolgens een cheque van 275.000 pond te wachten.

Premier League Darts Play-Offs - Donderdag 25 mei

The O2, Londen

Halve finale

Gerwyn Price v Jonny Clayton

Michael Smith v Michael van Gerwen

Finale

Price/Clayton v Smith/Van Gerwen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen