Voorbeschouwing finaleavond Premier League Darts 2023: Wie gaat er donderdagavond vandoor met prestigieuze titel?

Na zestien weken bikkelen is donderdagavond de grote ontknoping van de Premier League Darts. In de O2 Arena in Londen gaan Gerwyn Price, Michael Smith, Michael van Gerwen en Jonny Clayton strijden om de prestigieuze titel.

Voor het eerst sinds 2019 is de O2 Arena weer gastheer van de play-offs van de Premier League Darts. Op deze locatie vond de finaleavond acht keer plaats van 2012 tot en met 2019, maar vanwege de coronapandemie moest de PDC de voorbije drie jaren uitwijken naar een andere locatie.

De halvefinalisten

Tot de line-up van de play-offs behoren de nummers één, drie, vier en zeven van de wereldranglijst. Nummer twee Peter Wright ontbreekt, hij eindigde na een teleurstellende campagne op de laatste plaats in de competitiestand. Voormalig Premier League-kampioen Clayton haalde als enige speler buiten de top vier van de PDC Order of Merit toch de finaleavond.

De Welshman dankt zijn kwalificatie aan een sterke tweede competitiehelft. Jonny Clayton begon deze Premier League Darts matig en stond na acht speelrondes op de zevende plaats. De kentering kwam tijdens de negende speelweek in Berlijn, die door Clayton werd gewonnen. 'The Ferret' won vervolgens ook de daaropvolgende speelweek in Birmingham. Met verder nog een finaleplek en twee halve finales hield Clayton zijn concurrent Nathan Aspinall nipt van de vierde plaats af.

Donderdagavond speelt Clayton in de halve finales tegen landgenoot Gerwyn Price, die zich voor het eerst in zijn carrière plaatste voor de finaleavond van de Premier League Darts. 'The Iceman' deed dat bovendien als winnaar van de competitiefase. Price haalde liefst negen keer de finale, waarvan hij er vier wist te winnen. Vooral vanaf de zevende speelronde haalde de oud-rugbyer een karrevracht aan punten binnen. Tijdens de laatste tien speelweken verloor Price slechts eenmaal zijn eerste wedstrijd. In die periode werden zeven van zijn negen finales behaald.

Op het moment dat Price de stijgende lijn te pakken had, ging het bij Michael van Gerwen juist bergafwaarts. De zesvoudig Premier League-kampioen won het gros van zijn punten juist tijdens de eerste acht speelweken. In de eerste competitiehelft bereikte Van Gerwen vijf finales, waarvan er drie ook daadwerkelijk een weektitel opleverde. Tijdens de laatste acht speelweken haalde 'Mighty Mike' geen enkele keer meer de finale en verloor het vier keer in de eerste ronde.

Hierdoor verspeelde Van Gerwen allereerst de eerste plaats aan Price, maar later ook de tweede plek aan regerend wereldkampioen Michael Smith. Toch maakte 'Bullyboy' een wisselvallige indruk in de competitiefase. Van de vier halvefinalisten verloor enkel Clayton (acht keer) vaker zijn eerste ronde. Smith overkwam het zevenmaal, tegenover vijf directe nederlagen voor Price en Van Gerwen. Smith wist echter wel net als Price vier weektitels te veroveren en verloor ook nog eens driemaal in de finale. De vorm lijkt echter wel op het juiste moment aanwezig voor de nummer één van de wereld. Hoewel hij tijdens de laatste speelweek in zijn eerste ronde onderuit ging tegen Dimitri van den Bergh, slaagde de Engelsman erin om de dertiende, veertiende én vijftiende speelronde allemaal naar zijn hand te zetten. Smith stond overigens eenmaal eerder in de play-offs van de Premier League. Dat was in 2018, en toen verloor 'Bullyboy' in de finale met 11-4 van een ontketende Van Gerwen, die toen een gemiddelde van 112 gooide.

Is winnen van competitie garantie voor de titel?

Gerwyn Price werd vijfde winnaar van de competitiefase in de Premier League Darts. Eerder gingen Phil Taylor (acht keer), Michael van Gerwen (acht keer), Glen Durrant (één keer) en Jonny Clayton (één keer) hem voor.

In twaalf van de achttien gevallen wist de winnaar van de competitiefase ook daadwerkelijk de beker omhoog te tillen tijdens de finaleavond. Taylor deed dat zesmaal, Van Gerwen vijf keer en Durrant slaagde hierin in 2020 als laatste.

Zo werd in 2021 de competitiefase gewonnen door Clayton, maar ging de eindzege naar Van Gerwen. Vorig jaar waren de rollen juist omgedraaid. Clayton was de beste tijdens de competitiefase, maar op het moment suprême stond Van Gerwen er en pakte 'Mighty Mike' zijn zesde Premier League-titel.

Van Gerwen op recordjacht

Met het winnen van zijn zesde titel in de Premier League Darts evenaarde de Vlijmenaar het record van dartslegende Taylor. Beiden staan ook in balans wanneer wordt gekeken naar het aantal gespeelde Premier League-finales.

Van Gerwen en Taylor stonden acht keer in de eindstrijd; allebei wonnen ze zes keer en werd er tweemaal een finale verloren. Taylor had daar echter dertien deelnames voor nodig, tegenover tien voor 'Mighty Mike'.

De Nederlander kan met een topprestatie tijdens de finaleavond aanstaande donderdag alleen recordhouder worden in de Premier League Darts. Naast Van Gerwen en Taylor wist enkel Gary Anderson (tweemaal) de Premier League meerdere keren op zijn naam te schrijven. James Wade, Raymond van Barneveld, Glen Durrant en Jonny Clayton staan allemaal op één titel.

Hoeveel prijzengeld valt er te winnen?

De uiteindelijke winnaar mag uiteraard de beker omhoog tillen, maar nog belangrijker is de bijbehorende cheque. Voor de titelhouder staat een mooie financiële beloning te wachten.

De vier halvefinalisten zijn sowieso al zeker van 85.000 pond aan prijzengeld. Dat bedrag wordt overgemaakt aan de twee spelers die in de halve eindstrijd verliezen.

Bij het winnen van de halve finale stijgt de opbrengst al naar minimaal 125.000 pond. Voor de uiteindelijke winnaar van de Premier League Darts ligt vervolgens een cheque van 275.000 pond te wachten.

Play-Offs - Donderdag 25 mei

The O2, Londen

Halve finale

Gerwyn Price v Jonny Clayton

Michael Smith v Michael van Gerwen

Finale

Price/Clayton v Smith/Van Gerwen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties