Voorbeschouwing European Darts Grand Prix 2023: laatste kans voor (ex-)jeugdwereldkampioenen op deelname aan World Cup of Darts

Sindelfingen is van 26 tot en met 28 mei het strijdtoneel van de European Darts Grand Prix 2023. Dit is het negende Euro Tour-toernooi van het seizoen.

De European Darts Grand Prix wordt voor de negende keer gespeeld. De voorbije acht jaargangen kenden liefst zevende verschillende winnaars. Enkel Michael van Gerwen (2016 en 2018) wist het toernooi meerdere keren te winnen.

Mervyn King won in 2014 de eerste editie van het toernooi. Later mochten ook Kim Huybrechts (2015), Peter Wright (2017), Ian White (2019), Jose de Sousa (2020) en Luke Humphries (2022) de beker omhoog tillen op dit evenement.

Het toernooi wordt afgewerkt in het Glaspalast in Sindelfingen. Deze speellocatie was gastheer van bijna alle voorgaande edities van de European Darts Grand Prix. Enkel vorig jaar werd dit evenement niet in Sindelfingen gespeeld. Toen werd eenmaal uitgeweken naar Stuttgart.

Wie doen er mee?

Het deelnemersveld voor de European Darts Grand Prix bestaat uit 48 spelers. De top-16 van de Pro Tour Order of Merit ten tijde van de cut-off heeft een invitatie gekregen en stroomt het toernooi vanaf de tweede ronde in. Dit zijn onder meer bekende namen als Dirk van Duijvenbode, Danny Noppert, Dimitri van den Bergh, Luke Humphries, Gerwyn Price, Rob Cross, Nathan Aspinall, Josh Rock en Jonny Clayton.

Via meerdere kwalificatietoernooien werden de overige 32 startplekken verdeeld. Onder andere Raymond van Barneveld, Gian van Veen, Martijn Kleermaker, Jermaine Wattimena en Christian Kist bemachtigden een startbewijs. Ook spelers als Steve Beaton, Jose de Sousa, Simon Whitlock, Ricky Evans, Daryl Gurney en Ian White dwongen kwalificatie af.

Wat is de Euro Tour?

De PDC European Tour is een reeks dartstoernooien op het Europese vasteland. Het circuit bestaat in 2023 uit dertien toernooien. Acht toernooien vinden plaats in Duitsland, terwijl er in Oostenrijk, Nederland, België, Tsjechië en Hongarije één Euro Tour-toernooi wordt afgewerkt.

Deelname aan de Euro Tour-toernooien zijn voor spelers de enige route om plaatsing te bemachtigen voor het EK Darts. De 32 beste spelers op de PDC European Tour Order of Merit mogen van 26 tot en met 29 oktober meedoen aan het eindtoernooi in Dortmund.

Waar kan ik dit toernooi volgen?

Dit jaar worden de Euro Tour-toernooien voor het eerst uitgezonden door Viaplay. De middagsessies starten om 13:00 uur, terwijl de avondsessies om 19:00 uur van start gaan.

Verder is de European Darts Grand Prix voor Nederlandse en Belgische dartsfans te zien via PDC TV. Om toegang te krijgen tot deze livestream is een abonnement nodig.

Hoeveel prijzengeld valt er te winnen?

Tijdens elk Euro Tour-toernooi wordt er 175.000 pond aan prijzengeld verdeeld. Alle kwalificatiespelers zijn zeker van 1250 pond, terwijl de top-16 van de plaatsingslijst op de European Darts Grand Prix sowieso 2500 pond ontvangen. Deze zestien spelers moeten echter wel hun eerste partij in de tweede ronde winnen om het prijzengeld ook daadwerkelijk voor de wereldranglijst en andere rankingen te laten meetellen.

Per overwinning loopt het verdiende prijzengeld op. Zo krijgen de finalisten al minimaal 12.000 pond. De winnaar van het toernooi gaat naar huis met de hoofdprijs van 30.000 pond.

Laatste toernooi voorafgaand aan cut-off World Cup of Darts

Het verdiende prijzengeld telt mee voor de kwalificatieraces voor de diverse televisietoernooien, waaronder de World Cup of Darts. De cut-off voor dit toernooi ligt op 29 mei.

Dat betekent dat de European Darts Grand Prix de laatste kans is voor enkele spelers om zich te plaatsen voor het landentoernooi. De selecties voor de meeste grote landen zijn al rond, maar bij Engeland en Noord-Ierland zijn er nog wisselingen mogelijk.

Bij het Engelse team is Michael Smith uiteraard zeker van zijn plek. Rob Cross is momenteel de nummer twee, maar 'Voltage' kan nog ingehaald worden door Luke Humphries. Laatstgenoemde kan Cross echter enkel nog inhalen door de titel te pakken in Sindelfingen.

Brendan Dolan en Daryl Gurney gaan vermoedelijk Noord-Ierland vertegenwoordigen op de World Cup of Darts, maar Josh Rock heeft nog een kleine kans om een plek in het team te bemachtigen. Dolan, die niet meedoet aan de European Darts Grand Prix, staat momenteel met 228.000 pond op de geschoonde ranglijst. Gurney volgt met 217.250 pond, terwijl Rock op 201.750 pond staat. Rock heeft een Euro Tour-titel nodig om Dolan voorbij te steken, maar ook Gurney zou Dolan in theorie nog kunnen passeren met een finaleplaats.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties