Sportpsycholoog over paniekaanvallen bij Van den Bergh: 'Geen geval van wedstrijdstress, maar wel van psychologische stress'

Dimitri Van den Bergh had onlangs met medische problemen te kampen op het German Darts Open. De 28-jarige Belg ging vervolgens op controle in het ziekenhuis, maar daar werd niets ontdekt.

De Belgische krant Het Laatste Nieuws ging te rade bij sportpsycholoog Jef Brouwers. “Dit is geen geval van wedstrijdstress, maar wel van psychologische stress. Er heeft hem iets getriggerd, waardoor hij regelmatig paniekaanvallen krijgt. Wat dat juist inhoudt? Hij is op een of andere manier extreem uit zijn comfortzone gegaan, door zichzelf misschien te veel druk op te leggen. Zo raak je de controle kwijt, en dan heb je stressverschijnselen", aldus Brouwers.

Trigger

“Je kan het een beetje vergelijken met het gevoel wanneer je in je broekzak tast, maar plots je gsm niet voelt zitten", vervolgt Brouwers. "Dan is er even kort paniek. Maar bij Dimitri is het dan erger. Ook omdat hij niet weet wat de oorzaak is. Als je bij bovenstaand voorbeeld je gsm terugvindt, is die stress voorbij. Dimitri kent de reden niet en moet dus op zoek gaan naar die trigger. Hoe het ontstaan is. Alleen is dat moeilijk te vinden, daarom kan hij er baat bij hebben om met een expert te spreken. Eens hij van die paniekaanvallen vanaf is, en dat zal wel lukken, is het ook voorbij. Het is niet zo dat dit een wederkerend fenomeen is.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties