TERUG IN DE TIJD MET: Dennis Smith: 'Smiffy' die een wel heel vreemde techniek had

In deze rubriek keren we regelmatig terug in de tijd met een bepaalde darter. Vandaag doen we dat met de Engelsman Dennis Smith.

Dennis Smith werd geboren op 2 augustus 1969. Hij is één van de weinige darters van zijn generatie die nooit bij de BDO actief was, maar meteen zijn carrière begon bij de PDC. In 1994 deed hij een eerste keer van zich spreken op de World Matchplay. Na een zege in de openingsronde tegen Dave Kelly ging hij in de tweede ronde onderuit tegen Shayne Burgess.

Een jaar later debuteerde hij op het PDC-WK. Na zeges tegen Alan Warriner en Tom Kirby won hij groep 4 om uiteindelijk in de kwartfinales te verliezen van John Lowe. In 1996 zorgde hij voor een enorme verrassing door in de openingsronde van de World Matchplay Eric Bristow uit te schakelen. Een ronde later liep het echter mis tegen Jamie Harvey.

Vreemde werpstijl

Iets wat kijkers toen al was opgevallen is de bijzonder vreemde werpstijl van Smith. Hij draait zijn darts eerst helemaal om, zodat de flight naar het bord wijst, vervolgens draait hij ze weer terug en dan pas gooit hij.

Toch weerhield die vreemde stijl hem er niet van om het nodige succes te boeken. Het zou wel nog tot 2000 duren voor hij ook op het WK eens echt goed presteerde. Na zeges tegen achtereenvolgens Cliff Lazarenko, John Part en John Lowe bereikte hij dat jaar de halve finales. Daarin was de latere wereldkampioen Phil Taylor echter met 5-0 te sterk voor hem.

Smith bleef ook de jaren nadien een speler om rekening mee te houden binnen de PDC. Met driemaal kwartfinale op de World Matchplay (2001, 2003 en 2005) en twee halve finaleplaatsen op de World Grand Prix (2001 en 2005) was hij een vaste waarde in de top 20 van de wereldranglijst.

Sunparks Masters

Die extra stap zetten naar een majorzege lukte hem echter niet. Zijn grootste zege boekte hij misschien wel op de Sunparks Masters in 2001, waar hij in de finale de Nederlander Jan van der Rassel versloeg.

Smith trad in 2014 voor het laatst aan op het PDC-WK, maar het werd een roemloze aftocht na een 3-0 nederlaag in de eerste ronde tegen Adrian Lewis. Niet veel later verloor hij zijn Tour Card en sinds 2016 nam Smith aan geen enkel toernooi meer deel.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties