TERUG IN DE TIJD: Phil Taylor gooit in 2002 op de World Matchplay de eerste negendarter live op Britse televisie

In 2002 werd er geschiedenis geschreven op de World Matchplay. In zijn kwartfinale tegen Chris Mason gooide Phil Taylor voor het eerst een negendarter live op de Britse televisie.

De fans in de Winter Gardens in Blackpool keken toe hoe Taylor het in de kwartfinales opnam tegen Chris Mason. Het werd 2-2 in legs (in een wedstrijd naar 31 winnende legs) en Taylor zette het publiek in vuur en vlam door een 180'er te gooien met zijn eerste drie pijlen. Ook zijn volgende beurt gooide hij een 180'er.

De toeschouwers brulden intussen van opwinding toen hij met succes de traditionele negendarter-route volgde van tripel 20 en tripel 19 voordat hij eindigde op dubbel 12. Het leverde hem een staande ovatie op. Taylor werd zo de eerste die een live uitgezonden perfecte leg wist te gooien, een moment dat de dartgeschiedenis is ingegaan.

phil taylor 1
Phil Taylor zette begin 2018 een punt achter zijn PDC-carrière, sindsdien is hij nog actief op de World Seniors Darts Tour

Cheque

Voor zijn unieke prestatie kreeg hij van PDC-voorzitter Barry Hearn een cheque van maar liefst 100.000 pond. "Ze (de spelers) zijn allemaal karakters en dat is iets waar we een tekort aan hebben in de sport. Deze dartspelers zijn goed, maar ze zijn ook grappig, ze zijn bereid om mee te doen en ze beseffen dat hun leven is veranderd. Iemand die misschien 20 tot 25 duizend per jaar verdiende, verdient nu 250.000 per jaar", liet Hearn toen weten.

Intussen is het prijzengeld alleen maar gestegen. "De beste dartspelers verdienen intussen een paar miljoen per jaar. En de standaard is enorm gestegen. Toen Phil Taylor zijn eerste negendarter gooide, betaalden we hem een bonus van 100.000 pond. Dit jaar zullen we minstens 100 negendarters op het circuit hebben. Het is gewoon geweldig."

Taylor won in 2002 uiteindelijk ook het toernooi door in de finale John Part met 18-16 te verslaan. In totaal zou hij de World Matchplay maar liefst zestien keer winnen, voor het laatst in 2017.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties