Van Gerwen doet onder voorbehoud mee aan PDC Summer Series: 'Bij versoepeling quarantainemaatregelen doe ik zeker mee'

Michael van Gerwen maakt zich voorzichtig op voor een terugkeer op het PDC-circuit. In juli worden de eerste vloertoernooien sinds het uitbreken van de coronacrisis gespeeld.

Door de uitbraak van COVID-19 ligt het rankingcircuit al sinds half maart stil. In de tussentijd organiseerde de bond een digitaal thuistoernooi, waar Van Gerwen overigens niet aan meedeed. Inmiddels is de PDC bezig met het herstarten van de toernooikalender, te beginnen met vijf Players Championship-toernooien van 8 tot en met 12 juli onder het mom van de PDC Summer Series.

Los van de geplande data is er nog veel onduidelijkheid over deze toernooien. De PDC wil deze evenementen laten meetellen voor de wereldranglijst en de diverse rankingen, mits niet-Britse spelers in staat zijn om naar Milton Keynes af te reizen. Dat hangt af van de quarantainemaatregelen. Zo moeten reizigers bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk eerst twee weken in quarantaine.

Dit geldt echter niet voor Formule 1-coureurs, die in augustus twee Grand Prix afwerken op Silverstone. De PDC hoopt dat elite-darters ook dispensatie krijgen en is hierover in gesprek met de Britse regering.

Van Gerwen doet onder voorbehoud mee aan PDC Summer Series: 'Bij versoepeling quarantainemaatregelen doe ik zeker mee'
Foto: PDC

Zonder versoepeling wordt het lastig

Van Gerwen wacht de ontwikkelingen rustig af, zo vertelt hij in een reactie aan Dartsnieuws. ''Het is nieuws waar ik nog niet zoveel mee kan. Als ze (de quarantainemaatregelen, red.) gaan versoepelen doe ik zeker weer mee, maar het blijft afwachten.''

Zonder versoepeling is het volgens de nummer één van de wereld niet te doen om een rankingtoernooi te organiseren. ''Het is voor Europeanen bijna niet mogelijk om er twee weken van te voren te zijn. Twee weke in een hotel in quarantaine, hetzelfde voedsel, dat is voor Europese spelers lastig.''

Indien er niet genoeg Tour Card-houders aanwezig kunnen zijn, tellen de geplande toernooien niet mee voor de wereldranglijst. Van Gerwen vindt dat een overgroot deel van de in totaal 128 Tour Card-houders present moet zijn om het prijzengeld mee te rekenen voor de diverse Order of Merits. ''Ik vind dat je dat wel negentig procent van de spelers moet hebben om dat überhaupt mee te laten tellen, om het meest eerlijk te laten zijn. Maar het is wel de vraag of dat kan.''

Ook World Matchplay mogelijk in Milton Keynes

De Marshall Arena in Milton Keynes is eind juli mogelijk ook gastheer van de World Matchplay. Deze locatie wordt genoemd als alternatief wanneer de Winter Gardens in Blackpool geen publiek mag ontvangen tijdens het prestigieuze major-toernooi. Het evenement wordt sowieso van 18 tot en met 26 juli afgewerkt.

Van Gerwen - winnaar van de World Matchplay in 2015 en 2016 - is blij met duidelijkheid over doorgang van dit toernooi. ''Van uitstel komt afstel. Ik vind dat ze het door moeten laten gaan, eventueel ook zonder publiek. De PDC moet proberen om zoveel mogelijk toernooien doorgang te laten vinden'', aldus de drievoudig wereldkampioen.

Van Gerwen doet onder voorbehoud mee aan PDC Summer Series: 'Bij versoepeling quarantainemaatregelen doe ik zeker mee'
Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Plaats reactie

666

0 reacties