VERGETEN DARTER: Dave Askew was begin deze eeuw tweemaal halvefinalist op het PDC-WK

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Engelsman Dave Askew.

Askew werd op 3 april 1963 geboren in het Engelse plaatsje Redhill. Hij verdiende naast het darten de kost als metselaar. In 1988 deed hij een eerste keer van zich spreken met het winnen van het Denmark Open. In de finale won hij enigszins verrassend van de hoger ingeschatte Cliff Lazarenko.

Eerste WK-deelname

Een jaar later won hij de Cockney Classic, destijds een tv-toernooi, door in de finale Steve Smith te verslaan. In 1993 verloor hij de finale van het British Open en was hij tevens verliezend finalist op de Sky Darts Masters. Door zijn goede prestaties dat jaar mocht hij begin 1994 wel voor het eerst aantreden op het BDO-WK. Zonder veel succes overigens, want na een 3-0 nederlaag tegen zijn landgenoot Ian Sarfas was de eerste ronde meteen zijn eindstation.

Een jaar later was hij er opnieuw bij in de Lakeside Country Club en ditmaal wist hij zijn openingswedstrijd wel tot een goed einde te brengen dankzij een fel bevochten 3-2 zege tegen Steve Beaton. In de tweede ronde was Raymond van Barneveld echter met 3-0 te sterk.

Halve finale

De komende jaren viel er weinig succes te rapen voor Askew en begin 2000 besloot hij om over te stappen naar de PDC. Al snel wist hij daar goede resultaten neer te zetten met finaleplaatsen op het German Open en op de Golden Harvest North American Cup. Dankzij een zege op het Windy City Open mocht hij zelfs als achtste reekshoofd aan het WK beginnen. Op dat WK versloeg hij achtereenvolgens Mick Manning, Alex Roy en Jamie Harvey. In de halve finales was Phil Taylor met 6-0 veel te sterk. Datzelfde jaar bereikte hij ook nog de kwartfinales op de World Grand Prix, naast het WK zijn beste prestatie op een major.

Een jaar later deed 'Diamond Dave' die prestatie op het WK nog eens netjes over. Na zeges tegen Chris Mason, Roland Scholten en Dennis Priestley was het opnieuw Phil Taylor die in de halve finales met 6-0 te sterk was. Askew was er tot 2008 elk jaar bij op het PDC-WK, maar verder dan de derde ronde kwam hij nooit meer.

Nadien ging het snel bergaf met de carrière van Askew, in 2010 speelde hij zijn laatste officiële PDC-toernooi. Tegenwoordig probeert zijn zoon Jason wel in zijn voetsporen te treden.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties