Voorbeschouwing finale WK Darts tussen Michael Smith en Peter Wright

De grote finale van het WK Darts gaat maandagavond om 21:15 uur tussen Michael Smith en Peter Wright. Beide spelers stonden in het verleden al eens in de WK-finale in de Londense dartstempel Alexandra Palace.

Wright zelfs tweemaal. In 2014 verloor hij in de WK-finale van Michael van Gerwen. Zes jaar later nam Snakebite revanche door de Nederlander te verslaan en zich voor de eerste maal tot wereldkampioen darts te kronen. Ook Smith ging in zijn eerste finale op het WK Darts onderuit tegen Van Gerwen. Drie jaar later krijgt Bullyboy eindelijk zijn tweede grote kans op de wereldtitel. Dat zou ook meteen de eerste major-titel van de Engelsman betekenen. Wright heeft al acht major-titels in zijn prijzenkast staan.

Route naar finale

Smith heeft al een aantal keren diep moeten gaan tijdens dit WK Darts. De voormalig jeugdwereldkampioen was het toernooi begonnen met eenvoudige zeges op Ron Meulenkamp (3-0) en William O'Connor (4-2). Zeker tegen Meulenkamp speelde Smith uitstekend. Bullyboy noteerde in die partij een gemiddelde van 106.32, wat nog altijd het hoogste wedstrijdgemiddelde is tijdens dit toernooi.

Vanaf de laatste zestien werd het pas echt pittig voor Smith. De nummer negen van de wereld trof Jonny Clayton, maar dé man van 2021 werd met 4-3 in sets verslagen. Daarna moest ook uittredend wereldkampioen Gerwyn Price met 5-4 in sets het hoofd buigen. In de halve eindstrijd stond Smith tegenover zijn landgenoot James Wade, maar The Machine kon zijn 31-jarige landgenoot niet aan het wankelen brengen.

Wright kende een moeizame start van het wereldkampioenschap, maar had dat voornamelijk aan zichzelf te danken. De Schot had besloten om het toernooi met een nieuw setje pijlen te starten. Wright versloeg Ryan Meikle in zijn eerste partij met 3-0, maar echt sprankelend was het niet. Daarna kwam Wright in zijn derde ronde tegen Damon Heta op een 2-0 achterstand in sets. Dat was het moment voor Snakebite om terug te switchen naar zijn gouden pijlen, waarmee hij eerder de concurrentie verpulverde tijdens de World Matchplay in 2021.

Een gouden zet, zo bleek. Damon Heta werd na vier gewonnen sets op rij met 4-2 verslagen. Vervolgens was Ryan Searle (4-1) kansloos bij de laatste zestien. Tegen Callan Rydz kwam Wright ook op een achterstand van twee sets (3-1), maar wederom slaagde de oud-wereldkampioen erin om zich terug in de partij te vechten. Na een beslissende set moest een dapper strijdende Rydz zich alsnog gewonnen geven. Vervolgens rekende Wright na een heerlijke kraker af met landgenoot Gary Anderson (6-4).

Wright leidt in onderlinge balans

De head-to-head is ruim in het voordeel van Wright. De Schot won 23 van de 37 onderlinge duels, en speelde bovendien tweemaal gelijk tegen Smith in de Premier League Darts.

Ook de laatste onderlinge confrontatie werd gewonnen door Snakebite. Dat was tijdens de Grand Slam of Darts in 2021. In de halve eindstrijd werd het toen 16-12 voor de nummer twee van de wereld.

Wright won ook de enige voorgaande ontmoeting op het WK Darts. Dat is wel een tijdje geleden, namelijk tijdens de editie van 2014. Michael Smith wist destijds Phil Taylor te verslaan in de tweede ronde, maar verloor een ronde later met 4-3 in sets van Wright.

Maandag 3 januari (21:15 uur)

Finale

Michael Smith v Peter Wright

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties