Voorbeschouwing World Matchplay 2023: Wie wint het prestigieuze zomertoernooi in Blackpool?

Van zaterdag 15 juli tot en met zondag 23 juli vindt de dertigste editie van de World Matchplay plaats. Het evenement vindt plaats op de oude vertrouwde stek in de Winter Gardens in Blackpool, waar het toernooi bij de eerste editie in 1994 al plaatsvond.

Het toernooi is in 29 jaar gewonnen door elf verschillende winnaars, maar het merendeel is voor de rekening van Phil Taylor genomen. De Engelse dartslegende was liefst zestien keer de beste in Blackpool.

Vooral in de periode 1995 tot en met 2014 was 'The Power' nagenoeg onverslaanbaar in Blackpool. Het was dan ook passend dat Taylor in zijn afscheidsjaar in 2017 als laatste grote titel de World Matchplay op zijn naam wist te schrijven.

Michael van Gerwen (drie keer) en Rod Harrington (twee keer) zijn de enige andere spelers die het toernooi meer dan eenmaal wisten de winnen. James Wade, Gary Anderson, Peter Wright, Dimitri van den Bergh, Larry Butler, Peter Evison, Colin Lloyd en Rob Cross mochten de beker één keer omhoog tillen.

Wie doen er mee aan de World Matchplay?

Het deelnemersveld voor de World Matchplay 2023 bestaat uit de top-16 van de wereldranglijst en de zestien hoogst geklasseerde spelers op de geschoonde Pro Tour Order of Merit.

Dit jaar zijn er vier Nederlanders van de partij in Blackpool. Michael van Gerwen, Danny Noppert en Dirk van Duijvenbode beschikken over een geplaatste status, terwijl Raymond van Barneveld zich via de Pro Tour kwalificeerde. Dimitri van den Bergh, Kim Huybrechts en Mike de Decker zijn de drie Belgische deelnemers.

De complete wereldtop is present op dit prestigieuze toernooi. Zo verschijnen onder meer grote namen als Michael Smith, Peter Wright, Gerwyn Price, Gary Anderson, Nathan Aspinall, Luke Humphries, Jonny Clayton en James Wade ook op het podium van de Winter Gardens.

Wie zijn de favorieten?

Toernooisponsor Betfred heeft Michael Smith gebombardeerd tot grootste kanshebber voor de titel in Blackpool. Dat zal ongetwijfeld gebaseerd zijn op diens status als regerend wereldkampioen en nummer één van de wereld.

Op basis van vorm is Michael van Gerwen de grote favoriet. De Nederlander won in de afgelopen maanden de Premier League Darts, US Darts Masters en Poland Darts Masters. Tijdens het World Series-toernooi in Polen begin deze maand was Van Gerwen oppermachtig met onder meer twee gemiddeldes van boven de 110.

Een andere grote kanshebber voor de titel is Gerwyn Price. 'The Iceman' veroverde in 2023 al twee Euro Tour-titels en stond in de finale van de Premier League Darts. Outsiders voor de titel zijn darters als Luke Humphries, Peter Wright, Jonny Clayton, Josh Rock en misschien ook wel Dirk van Duijvenbode. Laatstgenoemde won al drie Players Championship-toernooien dit seizoen en stond in twee Euro Tour-finales.

Waar kan ik de World Matchplay op TV zien?

Het toernooi wordt in Nederland volledig live uitgezonden door dartszender Viaplay. De Belgische fans kunnen terecht via de Belgische zender VTM 2.

Van zaterdag 15 juli tot en met woensdag 20 juli beginnen de uitzendingen rond acht uur 's avonds. Bovendien is er op zondag 16 juli een middagsessie vanaf 14:00 uur. Na de tweede ronde schuift het aanvangstijdstip van de avondsessies een uur op.

Op zondagmiddag 24 juli staat de tweede editie van de Women's World Matchplay op het programma vanaf 14:00 uur. Hierbij strijden acht dames om de titel bij het belangrijkste damestoernooi bij de PDC.

Hoeveel prijzengeld is er te verdienen op de World Matchplay

De World Matchplay is na het WK Darts het rankingtoernooi met de grootste prijzenpot bij de PDC. In totaal is er 800.000 pond aan prijzengeld te verdelen tijdens dit evenement.

Alle 32 deelnemers zijn verzekerd van 10.000 pond aan prijzengeld. Dit kan uiteindelijk oplopen naar een cheque van liefst 200.000 pond voor de darter die op zondag 23 juli de Phil Taylor Trophy omhoog mag tillen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties