Wat is er aan de hand met tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis?

Tweevoudig wereldkampioen Adrian Lewis leek nog niet zo lang geleden niet weg te denken uit de top van de dartwereld. Nu, in 2021, staat hij op een ongekende vierentwintigste plek op de PDC-ranklijst.

Keith Deller, Lewis’ toenmalige manager, beloofde in 2017 dat ‘Jackpot’ over twee jaar volledig terug aan de top zou zijn. Van die belofte is iets meer dan drie jaar later, nog niks waargemaakt.

Blessure

In 2017 begon Lewis last te krijgen in zijn onderrug. "De spier trok samen en ik had last van spasticiteit. Het had van alles kunnen zijn. Ik sliep 40 minuten per nacht, zo hevig was de pijn. De doktoren hebben zelfs even gedacht aan kanker, gelukkig was dat niet het geval”, vertelt Adrian in 2017 in gesprek met Daily Star Online. “De spier was doorgedrongen tot de huid. Ze moesten door de anus omhoog gaan en alles aan de bovenkant net onder mijn ruggengraat hechten. Het was pijnlijk”, vertelt de Engelsman verder. De blessure had volgens Adrian zijn carrière kunnen beëindigen. Zelf geeft hij de schuld aan zijn overgewicht, het vele darten en het vele reizen. Hij belooft zijn fans goed op zijn eten te letten, en het professionele darten niet meer voor lief te nemen. “Ik ben goed in vorm en ik werk heel hard om terug te komen aan de top”.

Teleurstelling

Het harde werken, veel trainen en serieus omgaan met het darten, wilde na zijn operatie de vruchten niet echt afwerpen. Op het WK darts van de PDC, verloor Lewis in de ‘laatste 64’ van de Duitser Kevin Münch, niet bepaald een hoogvlieger. Münch verloor die ronde erna van Spanjaard Toni Alcinas. Tijdens de WK’s van 2019 en 2020 strandde Lewis telkens bij de laatste 16, respectievelijk tegen Michael van Gerwen en Dimitri van den Bergh. Ook op de World Matchplay kon Lewis na zijn operatie geen hoge ogen gooien. Waar hij de twee jaren voor zijn operatie nog de halve finale wist te bereiken, stopte het avontuur in 2018 bij de laatste 16 en in 2019 bij de laatste 32.

De belofte om gezonder te leven blijkt een loze te zijn. Tussen 2018 en 2020 lijkt Lewis juist aangekomen. Nou was hij altijd al wel een forse jongen, maar dit was vele malen erger. Zelfs zijn huid begint er slechter uit te zien en hij zweet als een otter in de eerste leg. Daarnaast lijkt zijn houding ook anders, loopt langzamer en met z’n hoofd naar beneden. Vroeger was Lewis een geweldige darter om naar te kijken, veel 180’s en bovenal een goed ritme. Dat ritme lijkt wel volledig weg te zijn en het lukt Lewis telkens niet om zich te herpakken na een tegenslag.

WK 2021

In de zomer van 2020 doet Lewis nogmaals de belofte om het écht anders te gaan doen. “De oude Lewis komt helemaal terug”, vertelt Lewis in een videogesprek met de PDC. Hij geeft aan dat hij door de lockdown veel heeft kunnen trainen. Daarnaast vertelt dat Lewis dat hij, wederom, druk bezig is met afvallen en dat hij laatste tijd goed in vorm is.

De tweevoudig wereldkampioen is ditmaal inderdaad flink afgevallen, maar de vorm is wisselvallig. Tijdens Winter Series in november kende Lewis drie slechte openingsdagen, om daarna wel een halve finale en een kwartfinale te halen. Bovendien won Lewis van Van Gerwen. Het was zijn eerste zege op de Nederlander sinds 2017.

Op de Players Championship Finals en vervolgens ook het WK gaat het echter volledig mis. ‘Jackpot’ verliest in de tweede ronde van het WK Darts met 1-3 van Danny Baggish.

Naderhand liet Lewis op Twitter weten het ‘WK-gevoel’ zo erg te missen. “Zonder publiek voelt het niet als het wereldkampioenschap. Duizendmaal sorry naar mijn fans, ik kreeg de adrenaline simpelweg niet op gang”, schreef de 36-jarige Engelsman op social media.

Nieuwe kans

Op 29 januari beginnen de Masters. Hier doen slechts de vierentwintig hoogst geklasseerde spelers aan mee. Lewis valt met zijn 24ste plaats net binnen de boot en mag tegen Michael Smith laten zien dat zijn verlies op het WK slechts een incident was. Door de strenge lockdown in Engeland, zal hij het overigens wel zonder de adrenaline van het publiek moeten doen. Zelf heeft Lewis er in elk geval wel zin in. “Kijk er naar uit om de Masters te spelen”, schrijft hij op Instagram. Laten we hopen dat Adrian snel zijn oude vorm weet op te pakken. De 2011 tot 2014-versie van ‘Jackpot’ was werkelijk een genot om naar te kijken.

Ingestuurd door Bart D'Hanis

Lees meer over:
PDC Adrian Lewis

Plaats reactie

666

0 reacties