"We krijgen een ontwikkeling zoals we die kennen uit Nederland" - Elmar Paulke ziet darts verder groeien in Duitsland

Op het komende WK Darts zullen er voor het eerst vijf Duitse deelnemers actief zijn in Alexandra Palace. Twee van deze spelers hebben een geplaatste status en stromen het toernooi vanaf de tweede ronde in.

De geplaatste spelers zijn Gabriel Clemens en Martin Schindler, die in de top 32 van de Order of Merit staan. "Het is geweldig dat we ze hebben en we hebben ze nodig om de grote toernooien te spelen," vertelde Elmar Paulke aan dartsnews.de.

"Nu hebben we Ricardo [Pietreczko], de volgende die in de coulissen staat te wachten, en Florian Hempel, die misschien het eerste halfjaar niet goed speelde, maar hij laat ook zien dat hij het kan bijbenen.''

"Laten we nog twee of drie jaar wachten, dan zullen er een paar volgen en dan denk ik dat we het soort ontwikkeling zullen zien dat we in Nederland hebben gezien. Natuurlijk worden ze geleid door spelers als Michael van Gerwen, maar de spelers op de tweede of derde rij kunnen zich ook rustig ontwikkelen omdat de andere spelers de focus hebben. Gabriel Clemens en Martin Schindler hebben nu bijvoorbeeld de focus. Andere spelers staan daardoor in de schaduw, waardoor ze zich rustig verder kunnen ontwikkelen.

Pietreczko stond bijvoorbeeld lang in de schaduw, maar plaatste zichzelf op de voorgrond door in oktober een Euro Tour-titel te pakken. Na zijn overwinning op de German Darts Championship voelde hij de druk op zijn schouders toenemen. "Hij realiseert zich ook dat het niet zo makkelijk is," zegt Paulke, die een parallel trekt met Max Hopp.

"Ik denk dat veel mensen de last onderschatten die Max droeg omdat hij de eerste [succesvolle Duitse dartsspeler] was. Wat een last droeg hij! Hij moest altijd aan verwachtingen voldoen Ricardo heeft nu ondervonden wat het kan betekenen als ineens de verwachtingen toenemen. Dat is een heel andere situatie. Hij moet dat leren, het is nu een ontwikkelingsstap voor hem. Hij is nu aangekomen in deze professionele business, waar mensen aandacht aan hem besteden omdat ze weten dat hij misschien grote toernooien kan winnen. Hij heeft duidelijk de potentie om dat te doen. Natuurlijk is dit een nieuwe stap voor hem.''

Of Paulke denkt dat het Duitse darten zich de komende jaren nog verder gaat ontwikkelen? "Ik denk dat de volgende grote stap komt als we het volgende grote nationale succes hebben. Clemens [het bereiken van de halve finale van het WK darts in 2023] heeft dat laten zien. Dat was het voorbeeld. Als we het enthousiasme verder willen aanwakkeren, hebben we nog meer Duits succes nodig. Over het geheel genomen geloof ik echt dat we nog lang niet op het hoogtepunt zijn. En ik geloof dat de volgende generatie nu opkomt. De spelers uit de tweede divisie. Er doen nu ook veel jonge spelers mee op de Development Tour.''

En Paulke bedoelt niet alleen bekende namen zoals Niko Springer. "Er zijn twee handjesvol spelers die laten zien dat ze de potentie hebben. Ze laten zien dat ze internationaal willen spelen en hebben nu de kans om zulke toernooien in Duitsland te spelen en internationaal mee te doen dankzij de Development Tour."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties