Raymond van Barneveld ontbreekt in juni voor het eerst in zijn carrière op de World Cup of Darts. ‘Barney’ speelde alle acht voorgaande edities van dit toernooi.

Viermaal was Van Barneveld succesvol op de World Cup of Darts. Allereerst met Co Stompé in 2010, later met Michael van Gerwen in 2014, 2017 en 2018. De 52-jarige Hagenaar krijgt echter niet de kans om zijn gewonnen titel van vorig jaar te verdedigen. Die eer valt aan Jermaine Wattimena te beurt.

Maandag maakte de PDC bekend dat Wattimena de plek van de Nederlandse dartspionier inneemt. De Gelderlander is immers de tweede Nederlander op de wereldranglijst. De 31-jarige darter uit Westervoort zorgde tijdens het afgelopen wereldkampioenschap bijna voor een stunt tegen Gary Anderson.

Wattimena kreeg één matchdart om van de Schot te winnen, maar miste de bullseye om de wedstrijd met een 170 finish te beslissen. De zege ging uiteindelijk met 4-3 in sets naar Anderson.

Dit jaar bereikte de Nederlander voor het eerst in zijn carrière een finale op de Pro Tour. Deze ging met 8-4 verloren tegen Van Gerwen. Door de goede prestaties op de vloertoernooien – met naast een finale ook drie kwartfinales – steeg Wattimena naar de 24ste plaats op de PDC Order of Merit, achter Van Gerwen (nummer één) dus de hoogste Nederlander op de wereldranglijst.

Van Barneveld toonde zich sportief na de bekendmaking van de selectie en wenste zijn vervanger succes. ”Ik heb mooie herinneringen aan het meedoen en het winnen van de World Cup of Darts met Michael van Gerwen en Co Stompé. Het is nu tijd om het stokje over te dragen. Wattimena, succes met het behalen van de titel voor Nederland met Van Gerwen”, zo schreef de vijfvoudig wereldkampioen op zijn Twitter.

Author: Pieter Verbeek