Op zaterdag 20 juli barst de strijd los op de World Matchplay, één van de meest prestigieuze toernooien bij de PDC. De 32 beste spelers ter wereld treffen elkaar in Blackpool.

Door het sterke deelnemersveld levert de eerste ronde gegarandeerd spektakel op. Ook dit jaar heeft de loting een aantal mooie potjes opgeleverd voor de eerste ronde van de World Matchplay 2019. Dartsnieuws heeft vijf duels uitgekozen die sowieso de moeite waard zijn om te kijken.

Adrian Lewis v Glen Durrant

Dé kraker van de eerste ronde gaat tussen Adrian Lewis en Glen Durrant, de mogelijke tegenstanders van Michael van Gerwen bij de laatste zestien. Vooral voor Lewis wordt dit een belangrijk potje. Een nederlaag tegen Durrant kan hem zijn plek in de top-16 van de wereldranglijst kosten.

Zijn tegenstander ‘Duzza’ heeft echter wat te bewijzen. De drievoudig Lakeside-kampioen maakte in januari de overstap naar de PDC en wist al twee Pro Tour-toernooien op zijn naam te schrijven. Op de Euro Tour-toernooien wil het echter nog niet vlotten voor de darter uit Middlesbrough en ook zijn optredens tijdens de Premier League Darts (eenmalig in Glasgow) en UK Open vielen tegen. Het is tijd voor Durrant dat hij zich ook bij de belangrijke toernooien van de PDC laat gelden.

Dit duel krijgt een opmerkelijke lading door een nieuwtje dat Durrant afgelopen week naar buiten bracht. De 48-jarige darter heeft Lewis vijfduizend pond geboden om diens walk-on nummer over te nemen. Het deuntje Papa’s Got a Brand New Pigbag was het nummer dat Durrant gebruikte in zijn BDO-tijd en bovendien wordt dat liedje vaak gedraaid in het stadion van zijn favoriete voetbalclub Middlesbrough.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Rob Cross v Chris Dobey

Zoals Rob Cross zelf al opmerkte, wacht hem een gevaarlijke tegenstander in de eerste ronde van de World Matchplay. Debutant Chris Dobey werd bij de loting gekoppeld aan de oud-wereldkampioen.

Cross heeft tweemaal meegedaan in Blackpool en telkens strandde het avontuur in de tweede ronde. Dit jaar is ‘Voltage’ de nummer twee van de plaatsingslijst en hij zal erop gebrand zijn deze status waar te maken.

Dobey heeft met zijn eenmalige optreden in de Premier League Darts, als één van de vervangers van Gary Anderson, laten zien niet bang te zijn voor het grote podium. De Engelsman haalde bij het afgelopen wereldkampioenschap de laatste zestien en was dichtbij een stunt tegen Anderson. ‘Hollywood’ wordt zeker in staat geacht om voor een verrassing te zorgen tegen Cross.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Michael Smith v Jamie Hughes

Ook Jamie Hughes gaat komend weekeinde zijn debuut maken in de Winter Gardens. ‘Yozza’ plaatste zich op de valreep voor de World Matchplay door de Czech Darts Open verrassend op zijn naam te schrijven.

Michael Smith en Hughes zijn vergelijkbare type darters. Vaak scorend sterk en af en toe wat slordig op de dubbels. Het lijkt een zekerheidje dat deze partij veel 180-scores gaat opleveren.

Vorig jaar verprutste ‘Bullyboy’ een kwartfinaleplek door een 7-1 voorsprong uit handen te geven tegen Dave Chisnall (8-11). Om kans te maken op de winst moet Hughes hetzelfde doen als Chisnall destijds: zijn dubbels raken wanneer Smith zijn kansen laat liggen.

Pieter Verbeek/PV-Darts

Foto: Pieter Verbeek/PV-Darts

Peter Wright v Vincent van der Voort

Tussen de Peter Wright van bij de loting en de Wright van nu zit een wereld van verschil. Vincent van der Voort zal niet ontevreden zijn geweest toen hij aan ‘Snakebite’ werd gekoppeld bij de loting voor de World Matchplay.

De Schotse darter maakte een zeer wisselvallige indruk, zat te klooien met zijn materiaal en had met uitzondering van de World Cup of Darts nog geen PDC-titel gewonnen dit seizoen. Amper een anderhalve week later staat de teller echter op drie PDC-titels en verkeert de nummer vijf van de wereld in topvorm.

In vijf dagen tijd wist Wright een World Series-toernooi (German Darts Masters) en twee Pro Tour-titels te winnen. Bovendien deed de kleurrijke Schot dit met uitstekend spel. Haalt Wright dit niveau op de World Matchplay, dan is hij een grote kandidaat voor de titel.

Van der Voort liet ook vormbehoud zien voorafgaand aan de World Matchplay. De Noord-Hollander haalde in Barnsley zijn vierde kwartfinale van het seizoen. ‘The Dutch Destroyer’ heeft één klein mentaal voordeeltje ten opzichte van Wright. Van der Voort wist namelijk het enige onderlinge TV-duel te winnen.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Daryl Gurney v Ricky Evans

Er gebeurt altijd wel iets wanneer Ricky Evans op het podium staat. De Engelsman is niet meer enkel bekend vanwege de rappe snelheid waarmee hij zijn pijltjes naar het bord werpt. Evans presteert nu ook goed, getuige zijn twee Euro Tour-finales in de afgelopen tien maanden.

Bovendien zorgt ‘Rapid Ricky’ nu ook voor entertainment bij zijn opkomst. Evans droeg een masker bij zijn laatste opkomsten op de Euro Tour, terwijl het nummer YMCA door de zaal klonk. De voormalig vice-jeugdwereldkampioen heeft zich voorgenomen om deze nieuwe traditie voort te zetten op de World Matchplay.

Daryl Gurney heeft dit jaar een halvefinaleplek te verdedigen in Blackpool. Tijdens de German Darts Masters verloor ‘Superchin’ met 8-0 van James Wade en ook tijdens de midweekse Pro Tour-ronde maakte de Noord-Ier weinig indruk. Gurney steekt niet in zijn beste vorm en dus ligt er een mogelijke verrassing op de loer.

Foto: PDC

Tags:

Author: Pieter Verbeek