Donderdagavond is het een moment voor een nieuwe mijlpaal in de geschiedenis van de Premier League Darts. Voor het eerst wordt er een speelronde in Duitsland gespeeld.

De Duitse hoofdstad Berlijn is gastheer van een speelronde uit de beste dartscompetitie ter wereld. Na locaties in Engeland, Schotland, Wales, Noord-Ierland, Ierland en Nederland, is Duitsland het zevende land waar de Premier League Darts een bezoek aan brengt.

Michael Smith v Simon Whitlock

De avond wordt geopend met op papier de topper van deze speelronde. Michael Smith en Simon Whitlock zijn na drie speelrondes de enige spelers die nog zonder puntverlies zijn. Daar gaat na vanavond in ieder geval verandering in komen. Vooraf werden zij genoemd als potentiële afvallers na negen weken, maar inmiddels zijn zowel de Engelsman als de Australiër bijna veilig. De winnaar van dit onderonsje kan zich ook serieus gaan mengen in de strijd om de play-offs. Bij een gelijkspel kunnen beide darters nagenoeg zeker hun tickets boeken voor de tweede helft van de Premier League Darts.

Gerwyn Price v Mensur Suljovic

Het duel tussen Gerwyn Price en Mensur Suljovic kan ook zeker een kraker genoemd worden, maar dan in de onderste regionen van de tussenstand. De Welshman heeft twee punten verzameld, de Oostenrijker is zelfs nog puntloos. Met de steun van het Duitse publiek hoopt Suljovic dan ook eindelijk van de hatelijke nul te komen. Echter treft ‘The Gentle’ wel een speler die het publiek graag tegen zich heeft. Loopt de Champions League-winnaar wederom tegen een nederlaag aan, dan wordt het wel heel lastig om in de komende weken uitschakeling nog te voorkomen.

Michael van Gerwen v Daryl Gurney

Michael van Gerwen wil graag de koppositie terug in de Premier League Darts. Doordat de twee spelers boven hem tegen elkaar spelen, is de kans groot dat ‘Mighty Mike’ bij een zege één plaatsje opschuift. Na een povere start, is de tweevoudig wereldkampioen weer terug in een grootste vorm. Op de Pro Tour wist Van Gerwen al vier titels te winnen en ook de gemiddeldes schieten weer omhoog. Zijn Noord-Ierse tegenstander Daryl Gurney heeft een wisselvallige start gemaakt aan zijn debuutjaar in de Premier League. ‘Superchin’ staat door twee puntendelingen op twee punten, maar gaf beide keren een break voorsprong uit handen. Tegen de Nederlander ligt er weinig druk op de schouders van Gurney, waardoor hij misschien wat vrijer kan gaan spelen.

Rob Cross v Raymond van Barneveld

Na drie speelrondes staat regerend wereldkampioen Rob Cross slechts negende in de tussenstand. Toch is er licht aan het einde van de tunnel voor ‘Voltage’. De vorm begint terug te komen, getuige zijn betere resultaten op de vloertoernooien en zijn overwinning op Peter Wright vorige week. De 27-jarige Engelsman maakte een valse start aan het toernooi met twee verliespartijen, maar een goed resultaat tegen Raymond van Barneveld moet hem in ieder geval boven de degradatiestreep helpen. Raymond van Barneveld liep vorige week na een degelijke start juist tegen zijn eerste nederlaag aan. ‘Barney’ speelde niet sterk tegen Simon Whitlock en op de nederlaag was dan ook vrij weinig af te dwingen. Wanneer ‘Barney’ opnieuw tegen puntverlies aanloopt, komt de 50-jarige Hagenaar wel in de buurt van de degradatiestreep. De druk is dus hoog, maar over het algemeen presteert Van Barneveld dan op zijn best.

Peter Wright v Gary Anderson

De historische avond in Berlijn wordt afgesloten met een Schots onderonsje tussen Peter Wright en Gary Anderson. Beiden hebben ook geen gewenste start gemaakt aan het seizoen. Anderson staat al op twee nederlagen, terwijl Wright ook maar één wedstrijd wist te winnen. ‘The Flying Scotsman’ heeft ongetwijfeld een appeltje te schillen met zijn landgenoot, want het laatste onderlinge duel werd met 16-15 gewonnen door ‘Snakebite’. Wright stond in deze partij ver achter, maar na een pijlenwissel wist de UK Open-kampioen alsnog de wedstrijd naar zich toe te trekken. Anderson is op voorhand de favoriet. De tweevoudig wereldkampioen gooide vorige week ondanks zijn nederlaag een gemiddelde van 110 en heeft inmiddels al één Pro Tour-zege op zijn naam staan. Bij Wright staat de teller nog op nul, ondanks zijn doelstelling om dit jaar twintig titels te winnen.

Premier League Darts 2018
Speelronde 4 – donderdag 22 februari
Mercedes-Benz Arena, Berlijn

Michael Smith v Simon Whitlock
Gerwyn Price v Mensur Suljovic
Michael van Gerwen v Daryl Gurney
Rob Cross v Raymond van Barneveld
Peter Wright v Gary Anderson

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags:

Schrijver: Pieter Verbeek