Van zaterdag 20 juli tot en met zondag 28 juli staat de 26ste editie van de World Matchplay op het programma. De 32 best presterende darters ter wereld strijden in Blackpool om de eindzege.

Vorig jaar werd de World Matchplay gewonnen door Gary Anderson, die na een bloedstollende finale met 21-19 te sterk was voor Mensur Suljovic. Dit was de langste finale ooit in de historie van dit prestigieuze evenement.

Jeffrey de Zwaan kende tijdens de afgelopen editie zijn grote doorbraakmoment. In de eerste ronde van de World Matchplay 2018 stuurde ‘The Black Cobra’ topfavoriet Michael van Gerwen naar huis met een 10-6 overwinning. Vervolgens moesten ook Adrian Lewis en Dave Chisnall het hoofd buigen voor De Zwaan. In de halve eindstrijd won Anderson met 17-12 van de Leidschendammer.

Jeffrey de Zwaan won vorig jaar van Michael van Gerwen op de World Matchplay

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Vijf Nederlandse deelnemers

De Zwaan en Van Gerwen behoren tot de vijf aanwezige Nederlandse darters in Blackpool. Tweevoudig toernooiwinnaar Van Gerwen voert het deelnemersveld aan. De kampioen van 2015 en 2016 is de nummer één van de plaatsingslijst tijdens dit toernooi. Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan, Danny Noppert en Vincent van der Voort hebben zich via de Pro Tour gekwalificeerd voor de World Matchplay.

Enkel Van Gerwen kan spreken van een goede loting in de eerste ronde. De 30-jarige Vlijmenaar treft Steve Beaton in de eerste ronde. Jermaine Wattimena wacht een pittig onderonsje met Mensur Suljovic, terwijl De Zwaan het opneemt tegen James Wade. Noppert maakt zijn debuut op dit toernooi tegen titelverdediger Anderson. Van der Voort maakt na twee jaar afwezigheid zijn rentree op de World Matchplay en kruist de degens met Peter Wright in de eerste ronde.

Duels om naar uit te kijken

Door het sterke deelnemersveld levert de eerste ronde gegarandeerd spektakel op. Ook dit jaar heeft de loting een aantal mooie potjes opgeleverd voor de eerste ronde van de World Matchplay 2019. Dartsnieuws heeft vijf duels uitgekozen die sowieso de moeite waard zijn om te kijken.

Dé kraker van de eerste ronde gaat tussen Adrian Lewis en Glen Durrant, de mogelijke tegenstanders van Michael van Gerwen bij de laatste zestien. Ook de partij tussen Rob Cross en Chris Dobey is er één om naar uit te kijken. Zoals eerder gememoreerd speelt Van der Voort tegen Wright, dé man in vorm getuige zijn drie PDC-titels in de afgelopen week. Kan ‘Snakebite’ het nu ook waarmaken bij een major-toernooi?

Michael Smith en Daryl Gurney zijn twee spelers die moeten waken voor uitschakeling in de eerste ronde. Smith treft Jamie Hughes, die onlangs verrassend de Czech Darts Open op zijn naam schreef. Gurney wacht een onderonsje met de excentrieke Ricky Evans, tweevoudig Euro Tour-finalist in de afgelopen twaalf maanden.

Favorieten

Ondanks een mindere vorm blijft Michael van Gerwen uiteraard de grote favoriet voor de eindzege op de World Matchplay. Wat wel in zijn nadeel spreekt is een mogelijk loodzware route naar de finale. Wint Mighty Mike van Steve Beaton, dan wacht een ontmoeting met Adrian Lewis of Glen Durrant bij de laatste zestien.

In de kwartfinale zijn James Wade en Mensur Suljovic de mogelijke tegenstanders van de nummer één van de wereld. Michael Smith, Dave Chisnall, Gary Anderson en Nathan Aspinall zijn de andere grote namen aan deze kant van het toernooischema.

De grootste uitdagers van Van Gerwen lijken aan de andere kant van het speelschema te zitten. Rob Cross zit in het derde kwart, terwijl Peter Wright in het laatste deel zit. Ook Grand Slam-kampioen Gerwyn Price zit in de onderste helft van het toernooischema.

Voor de benoeming van darkhorse komt Aspinall het best in aanmerking. Dan moet ‘The Asp’ in de tweede ronde mogelijk wel afrekenen met Anderson. Mocht dat lukken, dan maakt de UK Open-winnaar een goede kans op minimaal een halve finale in Blackpool.

Lawrence Lustig/PDC

Foto: Lawrence Lustig/PDC

Tags:

Author: Pieter Verbeek