De beste spelers van de PDC en BDO doen van 9 tot en met 17 november mee aan de Grand Slam of Darts. Toch ontbreken er een aantal grote namen in Wolverhampton.

Tot het deelnemersveld behoren onder meer PDC- en BDO-wereldkampioenen Michael van Gerwen en Glen Durrant. Bovendien doen dameswereldkampioene Mikuru Suzuki en BDO-nummer-één Wesley Harms mee aan de Grand Slam of Darts.

De kwalificatiecriteria leverde ook een aantal verrassende deelnemers op, waardoor sommige grote namen naast deelname grepen. Hieronder een overzicht met de top vijf grootste afwezigen tijdens dit toernooi.

Mensur Suljovic

Mensur Suljovic leek een zekerheidje voor de Grand Slam. Een nederlaag in de halve eindstrijd van de World Series of Darts Finals tegen Michael van Gerwen werd hem uiteindelijk fataal.

Dat verlies was zonder gevolgen gebleven wanneer Dave Chisnall in een beslissende leg had gewonnen van Danny Noppert. Laatstgenoemde zegevierde echter en bereikte de finale in Amsterdam. Hierdoor ging de laatste kwalificatieplek naar Noppert.

Suljovic, nummer negen van de wereld en winnaar van de Austrian Darts Championship, bleef dus met lege handen achter. Tot overmaat van ramp had The Gentle zich ook niet ingeschreven voor het kwalificatietoernooi.

Joe Cullen

Joe Cullen heeft nog nooit meegedaan aan de Grand Slam of Darts en dat blijft tenminste zo tot 2020. Al zal The Rockstar in september hebben gedacht dat hij plaatsing binnen handbereik had.

De Engelsman won de European Darts Matchplay door Michael van Gerwen in de finale te verslaan. Cullen kwam op de kwalificatielijst echter achter onder meer Noppert, Steve Lennon en William O’Connor te staan. De laatste twee namen hadden de finale gehaald van de World Cup of Darts, een toernooi dat niet meetelt voor de wereldranglijst.

Cullen profiteerde zich via het kwalificatietoernooi alsnog te kwalificeren, maar verloor van Brendan Dolan. Na die nederlaag plaatste de darter uit Bradford een cynische post op zijn Twitter.

”Opnieuw doe ik niet mee aan de Grand Slam dit jaar. Persoonlijk vind ik dat een Euro Tour winnen genoeg moet zijn, maar dat is duidelijk niet het geval. In beide wedstrijden (tijdens het kwalificatietoernooi, red.) boven honderd gemiddeld gegooid en ook dat was niet genoeg. Ik kijk uit naar de Grand Slam in 2028.”

Krzysztof Ratajski

Krzysztof Ratajski werd het derde slachtoffer van de kwalificatiecriteria. De Pool won net als Suljovic en Cullen een Euro Tour-toernooi dit seizoen. Bovendien haalde hij vier finales op de Pro Tour, waarvan Ratajski er twee wist te winnen.

Tijdens het kwalificatietoernooi strandde The Polish Eagle tegen James Wilson. Laatstgenoemde verloor vervolgens van Ryan Harrington in de finaleronde.

Naast het eerder genoemde drietal zijn er nog meer spelers die ondanks een PDC-titel achter het net vissen. Jonny Clayton, Jeffrey de Zwaan, Harry Ward en Jose de Sousa wonnen dit jaar allemaal een vloertoernooi, zonder dat het deelname aan de Grand Slam opleverde.

Luke Hewitt/PDC

Foto: Luke Hewitt/PDC

Raymond van Barneveld

De Grand Slam of Darts werd in 2007 opgezet en tot en met 2018 deed Raymond van Barneveld altijd mee in Wolverhampton. Dit jaar komt er een einde aan zijn reeks van twaalf opeenvolgende deelnames.

Afgelopen weekend had Van Barneveld nog een laatste kans om zich te kwalificeren. Barney moest de finale halen tijdens de World Series of Darts Finals in Amsterdam, maar strandde uiteindelijk tegen Dave Chisnall bij de laatste acht.

Van Barneveld besloot prompt om zich terug te trekken van deelname aan het kwalificatietoernooi van maandag. Hierdoor is hij de komende weken alleen nog in Minehead (Players Championship Finals) en Londen (WK) te bewonderen.

Scott Waites

Voor het derde jaar op rij ontbreekt Scott Waites in Wolverhampton. Scotty 2 Hotty is de enige speler die namens de BDO de finale haalde op dit toernooi. Waites presteerde dat zelfs tweemaal en won het evenement in 2010.

De Engelsman stond dit jaar in de finales van Lakeside en de World Masters, maar beide finales gingen verloren. Een deelname, exact een decennia na zijn eerste Grand Slam-finale, was misschien wel passend geweest.

Simon Drake/Tip Top Pics

Foto: Simon Drake/Tip Top Pics

Author: Pieter Verbeek