TERUG IN DE TIJD MET: Les Wallace: wereldkampioen in een kilt

In deze rubriek keren we regelmatig terug in de tijd met een bepaalde darter. Vandaag doen we dat met Les Wallace.

Les Wallace werd geboren op 22 februari 1962 in het Schotse Forres. In 1993 deed hij een eerste van zich spreken door het bereiken van de finale van de Winmau World Masters. Daarin ging hij met 3-1 onderuit tegen Steve Beaton.

Twee jaar later wist Wallace zich voor het eerst te plaatsen voor het BDO-WK. In de Lakeside Country Club ging hij in de eerste ronde na een echte nagelbijter met 3-2 onderuit tegen de latere finalist Raymond van Barneveld. Een jaar later kende Wallace meer succes. Na overwinningen tegen achtereenvolgens Mike Gregory, Ian Brand en Matt Clark stond hij in de halve finales. Daarin was Richie Burnett uiteindelijk met 5-2 te sterk.

Wereldkampioen

Het jaar erna boekte 'McDanger' het grootste succes uit zijn carrière. Op het BDO-WK versloeg hij, steeds spelend in zijn kenmerkende kilt, achtereenvolgens Bob Taylor, Raymond van Barneveld, Paul Williams en Mervyn King. In de finale mocht hij het opnemen tegen Marshall James. De verrassende Welshman was geen partij voor een ontketende Wallace, die met 6-3 de wereldtitel greep.

Gedreven door dat succes won Wallace het jaar erna zijn tweede major. In de finale van de Winmau World Masters was hij te sterk voor Alan Warriner. Op het BDO-WK slaagde hij er echter niet in om zijn titel te verdedigen, in de tweede ronde bleek Steve Beaton immers met 3-2 te sterk.

Wallace was er voor het laatst bij op het BDO-WK 2000, waar hij al in de openingsronde de aftocht moest blazen na een 3-0 nederlaag tegen Ritchie Davies. De jaren nadien kwam Wallace alleen nog in het nieuws met veroordelingen wegens rijden onder invloed en het niet correct betalen van zijn belastingen.

Tour Card

Het was dan ook een grote verrassing toen Wallace begin 2012, na jaren jaren afwezigheid in het profcircuit, plots een Tour Card veroverde op de PDC Q-School. Een groot succes werd dat echter niet, want na twee jaar speelde hij die opnieuw kwijt.

In 2022 maakte Wallace nog een comeback op de World Seniors Darts Tour. Op het WK voor senioren ging hij in de openingsronde met 3-2 onderuit tegen John Walton. Op de Masters strandde hij in de kwartfinales na een 4-3 nederlaag tegen Phil Taylor.

Lees meer over:
BDO Les Wallace

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties