TERUG IN DE TIJD MET: Phill Nixon: Toch vooral bekend van die legendarische WK-finale tegen Martin Adams

In deze rubriek keren we regelmatig terug in de tijd met een bepaalde darter. Vandaag doen we dat met de Engelsman Phill Nixon.

Phill Nixon werd geboren op 13 maart 1956 in Durham. Hij was jarenlang een steengoede speler in de lokale competities in Engeland, maar op internationaal niveau kwam hij nauwelijks in actie. Zijn beste resultaten waren jarenlang een kwartfinale op de Winmau World Masters 2002 en een halve finale op het British Open 2004. Dat veranderde toen hij zich wist te plaatsen voor het BDO-WK 2007. Nixon werd op voorhand nochtans zo goed als kansloos ingeschat door de gokkantoren, die hem aan 150/1 plaatsten om wereldkampioen te worden.

Stuntwerk

Het deerde Nixon echter niet en in de openingsronde zorgde hij meteen voor een stunt van formaat door de als zevende geplaatste Darryl Fitton met 3-1 huiswaarts te sturen. Een ronde later moest ook de als tiende geplaatste Martin Atkins er met 4-1 aan geloven. In de kwartfinales balanceerde hij even op de rand van de afgrond, maar wist hij uiteindelijk toch nog met 5-4 te winnen van de Schot Paul Hanvidge.

In zijn eerste WK stond Nixon dus meteen in de halve finales. Daarin nam hij het op tegen de al even verrassende Nederlander Niels de Ruiter. Nixon was uiteindelijk de sterkste met 6-4 en mocht zich zo opmaken voor een finale tegen de als eerste geplaatste Martin Adams, die net als hem op zoek ging naar zijn eerste wereldtitel.

Legendarische finale

Die finale begon dramatisch voor Nixon. Van de eerste zes sets wist hij er geen enkele te winnen, zodat hij de onderbreking inging met een 6-0 achterstand en amper nog hoop op de wereldtitel. Weg spanning dacht iedereen, maar niets bleek minder waar. Adams miste de volgende sets vier matchdarts en Nixon profiteerde door er 6-1, 6-2... en uiteindelijk zelfs 6-6 van te maken. Een uitzinnig Lakeside-publiek ging compleet uit zijn dak.

In die beslissende set was het uiteindelijk toch Adams die net te sterk bleek voor Nixon, die door zijn finaleplaats wel een slordige 30000 pond op zijn rekening mocht bijschrijven. Door zijn sterke prestaties op het WK mocht hij in 2007 en 2008 ook deelnemen aan de Grand Slam of Darts, maar daar bleef hij telkens in de poulefase steken.

Heruitgave van WK-finale

Een jaar na zijn finaleplaats op het WK, was Nixon er in 2008 opnieuw bij op het BDO-WK. In een heruitgave van de WK-finale van het jaar ervoor moest hij ditmaal met 3-0 het onderspit delven tegen Adams. Het was meteen ook het laatste WK-optreden van Nixon. De jaren nadien acteerde hij opnieuw in de luwte, een kwartfinaleplaats op de Winmau World Masters 2012 niet te na gesproken.

In juni 2013 kreeg Nixon het vreselijke nieuws te horen dat hij maag-, lever- en longkanker had. Op 9 augustus van datzelfde jaar overleed hij op 57-jarige leeftijd.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties