Is darts een sport? Het is een aloude discussie die zo nu en dan weer eens oplaait. Quest, een wetenschappelijk magazine, zocht het uit.
Zo blijkt dat darters best nog wel wat afstand afleggen tijdens hun wedstrijden. "Een darter staat exact 2,37 meter bij het bord vandaan. Dat lijkt niks, maar als je die 2,37 maar vaak genoeg aflegt, kan het dan niet alsnog een flinke afstand worden? Ga je uit van zes werpbeurten per leg, dan loopt een darter per leg 28,44 meter (zes keer naar het bord en terug). Tijdens een wedstrijd die 20 legs duurt, legt een darter dus 569 meter af van en naar het bord.
Uit cijfers van de Canadian Academy of Sports and Nutrition blijkt dat je met een uur darten ongeveer honderd kilocalorieën verbrandt. Bij voetbal zijn dit er 710. Kortom: op basis van de loopafstand is darten geen topsport. Maar aan de andere kant: dan zou de honderd meter sprint ook geen echte sport zijn. Hiermee zijn we dus nog niet veel wijzer."
Meer dan simpele armbeweging
Quest ging dan maar te rade bij Bewegingswetenschapper en psycholoog Raôul Oudejans (Vrije Universiteit Amsterdam). "Darten is een echte miktaak, waarbij je gefocust moet zijn op het bord. Eén centimeter naar links of naar rechts maakt al veel uit. Het is meer dan een simpele armbeweging. De beweging van de arm is dus niet fysiek zwaar. Maar je moet je arm wel elke keer precies zó bewegen, dat de pijl op de plek komt waar jij hem wil hebben. En dat vergt veel controle, goede oog-handcoördinatie en heel veel oefening. Wat dat betreft zou je darts dus zomaar een sport kunnen noemen", aldus Oudejans.
Steeds meer darters werken aan hun lichaam en leven gezond. "Ik had eerder gezond moeten leven. Er komen steeds meer types die dat wel doen en veel in de sportschool staan. Dan kun je je beter concentreren", vertelde Raymond van Barneveld in 2019 bij het AD.
Onder druk presteren
Oudejans deed recent ook onderzoek naar darten onder grote druk. Eerst gooiden mensen vanaf een klimmuur op tien centimeter hoogte dartpijlen op een bord. Daarna gooiden zij weer pijlen, maar dan op zeven meter hoogte. "Tijdens de training gooiden mensen op zeven meter hoogte, onder grote angst met een hoge hartslag, een stuk slechter", zegt Oudejans. "Maar wanneer ze onder deze omstandigheden getraind hadden, ging het gooien van pijlen onder grote druk later een stuk beter. Om mentaal sterk te worden en niet te bezwijken onder de druk moeten darters oefenen op situaties buiten hun comfortzone."
Tijd om met Oudejans een eindconclusie te maken. "Als je kijkt naar wat de karakteristieken zijn van sport, dan vinkt darten daar een hoop vakjes van aan. Alleen op het gebied van meters afleggen scoort het niet hoog. Maar: Uiteindelijk ga je een competitie aan en wedijver je met elkaar. Dat brengt veel mentale druk met zich mee. En je bewegingsvaardigheid is cruciaal. Darten een sport? Een schot in de roos."