ANDERE TIJDEN DARTS: Van Gerwen onttroont tweevoudig wereldkampioen Lewis in monumentale wedstrijd

Elf jaar geleden is het inmiddels, dat Michael van Gerwen zich aan de top van het darts meldde. Nadat hij van 2008 tot 2011 nauwelijks zijn belofte leek in te kunnen lossen, was 2012 het jaar waarin hij werkelijk doorbrak. Op de World Matchplay 2012 haalde hij de kwartfinale, in de Grand Slam of Darts de finale en de World Grand Prix won hij zelfs. Dan is het daarna altijd de vraag: wat kun je op een PDC WK bewerkstelligen?

Michael van Gerwen begon als zevende seed aan dat wereldkampioenschap. Daarin won hij vrij zorgeloos van Paul Lim (3-0), had hij het even moeilijk met een langzaam opkomende Peter Wright (4-2), en werd Colin Lloyd simpel maar indrukwekkend aan de kant geschoven. Het was tijd voor Adrian Lewis v Michael van Gerwen in de kwartfinale. De regerend, tweejarig wereldkampioen tegen dé man in vorm in een clash van tempodarts. En dat over mogelijk negen sets.

Doubles for dough

In de eerste twee sets moesten Lewis en Van Gerwen er nog even inkomen. Ze pakten ieder een set, maar het was 17-darters galore. Van Gerwen pakte de eerste set met 3-0, Lewis won de tweede set met 3-1. In die set gingen de laatste twee legs in 14 darts uit. Lewis bewees bij het winnen van de set dat hij klaar was voor het restant van de wedstrijd. Van Gerwen zette zichzelf weg op tops, Lewis reageerde met een 180 en strafte met een 46 in twee darts daarna gemiste dubbels van Van Gerwen af.

Lewis en Van Gerwen wisten: als ik mis, straft de ander dat genadeloos af. In de derde set werd dit bewezen. Van Gerwen begon met een 10- en 14-darter, maar begon vervolgens dubbels te missen. Lewis? Hij pakt de derde en vierde leg dan zonder mokken, zij het in 14 en 18 darts. De vijfde leg werd de scorende power van Van Gerwen echter Lewis fataal. Ondanks slechts 6 uit 27 dubbels voor Van Gerwen stond hij 1-2 voor in sets.

De Britse commentator Rod Studd dropte er een mooie quote bij. “Scoring helps you buy more doubles”, in zekere zin hetzelfde als ‘triples for show, doubles for dough’ van Bobby George. Maar Studd verwoordde het iets treffender, denk ik.

Wisselende verhoudingen

In de vierde set had Van Gerwen even geen antwoord op Lewis. Mede door een fraaie 12-darter en 136 finish won Lewis de set met 3-0, en stond het weer 2-2 in sets. De vijfde set? De rollen omgedraaid, en dan won Van Gerwen de set iets indrukwekkender met 3-0. In 11, 12 en 15 darts. Inmiddels had Mighty Mike tien keer 180 gegooid. Het gemiddelde van Van Gerwen stond zodoende bij een 3-2 voorsprong op 103,48. En dat ondanks een lading gemiste dubbels.

De verhoudingen gingen op en neer. In de zesde set was het weer Lewis die Van Gerwen in de luren legde. De set werd aangevangen met een 12-darter en 138-finish waarbij Van Gerwen niet in de buurt was. De leg erna won Van Gerwen wel in 13 darts, maar Lewis won de set enerzijds vanwege goede scores en anderzijds vanwege Van Gerwen die twee volle beurten darts op de dubbel miste. Het werd 3-1 voor Lewis in deze set en het stond 3-3 in sets.

In de zevende set leek Lewis het tij te keren in zijn voordeel. Van Gerwen haperde op 1-1 in legs scorend in de leg die hij zelf mocht beginnen. Lewis strafte het in 13 darts genadeloos af. Maar Van Gerwen liet het niet gebeuren dat Lewis voor de set mocht gooien. Hoewel Lewis zichzelf op dubbel 20 wegzette, gooide Van Gerwen zonder blikken of blozen 120 uit om de set weer in evenwicht te brengen. Van Gerwen was daarna in 13 darts uit in zijn eigen leg. Hoewel ook Lewis weer in zijn nek stond te hijgen na 12 darts. 3-4 in sets voor Van Gerwen.

Matchdarts voor Lewis

In de achtste set stond Van Gerwen nog steeds 103 gemiddeld te gooien, hij had zelfs zijn dubbelpercentage weer opgehoogd naar 26 procent ook al was de beginfase desastreus voor die statistiek. Lewis moest weer reageren, en dat deed hij met verve. Een 15-darter, 10-darter en 12-darter zorgden ervoor dat Van Gerwen het nakijken had. Van Gerwen zou twee negendarters hebben moeten gooien om dit geweld te kunnen kapituleren. Ondoenlijk, het stond dus 4-4.

De negende set moest de beslissing brengen. De eerste twee legs gingen met de darts mee, beiden in vijf beurten. Maar Lewis zette in de derde leg de wedstrijd op zijn kop: in 11 darts brak hij Van Gerwen naar 2-1. De volgende leg kon hij de wedstrijd afmaken, maar hij miste twee darts op tops om te winnen. Van Gerwen brak terug met een 83-finish en was uitzinnig. De leg erna nam hij met een knappe 108-finish een voorschot op de zege. Zoals het in de leg erna gebeurde: In 16 darts verschalkte hij Lewis, die in geen velden of wegen te bekennen was: Van Gerwen won met 5-4 in een epische wedstrijd van hoog niveau.

De wedstrijd, inclusief post-match interviews

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties