TERUG IN DE TIJD MET: Larry Butler, de verrassende winnaar van de eerste World Matchplay

In deze rubriek keren we terug in de tijd met een darter. Vandaag doen we dat met de Amerikaan Larry Butler.

Larry Butler werd geboren op 21 juli 1957 in Owenboro, Kentucky in de USA. In 1992 leerde de dartswereld hem kennen toen hij zijn debuut maakte op het BDO-WK. In de Lakeside Country Club ging hij in de openingsronde echter met 3-1 onderuit tegen Dennis Priestley.

Twee jaar later was Butler er opnieuw bij op een WK, ditmaal dat van de PDC. Hij geraakte er echter na een 3-1 nederlaag tegen Tom Kirby en een 3-2 overwinning tegen John Lowe niet voorbij de groepsfase.

World Matchplay 1994

Enkele maanden later zorgde 'The Bald Eagle' voor sensatie op de eerste editie van de World Matchplay. De ongeplaatste Amerikaan versloeg achtereenvolgens Steve Raw, Jerry Umberger, Jocky Wilson en Shayne Burgess om zowaar de finale te bereiken. In die finale versloeg hij eerste reekshoofd Priestley met 16-12, goed voor zijn eerste en tot op vandaag ook enige majortitel.

Die prestatie herhalen bleek de jaren nadien moeilijk, al bleef Butler nog wel een tijdje een vaste klant op het PDC-WK. Daar versloeg hij onder meer Lowe en Keith Deller en was een kwartfinaleplaats in 1996 uiteindelijk zijn beste resultaat. Butler vertegenwoordigde de USA ook een aantal keer op de World Cup of Darts.

Tweede majorfinale

Nadien was Butler voornamelijk in eigen land actief, tot hij in 2015 een beetje vanuit het niets ruim 21 jaar na zijn vorige majorfinale de finale bereikte op de Winmau World Masters. In die finale moest hij met 7-3 zijn meerdere erkennen in Glen Durrant.

Mede dankzij die sterke prestatie mocht hij begin 2016 ook voor de tweede keer in zijn carrière aantreden op het BDO-WK. Na een 3-2 zege in de openingsronde tegen James Hurrell, ging hij bij de laatste 16 met 4-0 onderuit tegen Glen Durrant.

Q-School

Butler, die ook een tijdje buiten strijd was na een hartaanval, probeerde begin dit jaar op Q-School nog een PDC Tour Card te veroveren, maar slaagde daar niet in. Tegenwoordig is hij wel nog af en toe actief op de World Seniors Darts Tour en de Modus Super Series.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen