Clayton trots dat zijn vader hem nog één keer zag schitteren: ''Dat betekent veel voor mij''

Jonny Clayton hoopt een tumultueuze periode achter zich te laten wanneer hij komende week een poging doet om de World Grand Prix voor de tweede keer in zijn carrière te winnen.

De Welshman pakte eerder in 2021 de titel op het dubbel-in dubbel-uit door landgenoot Gerwyn Price met 5-1 te verslaan in de finale. Ondanks de zeven TV-titels op zijn palmares, is die World Grand Prix-titel zijn enige major-zege die meetelde voor de wereldranglijst.

Het prijzengeld dat hij destijds wist te winnen, moet Clayton tijdens de komende editie zien te verdedigen. ''Ik ben niet iemand die over alles nadenkt'', zegt 'The Ferret' daarover in gesprek met de PDC.

"Ik doe gewoon mijn best in elk toernooi dat ik speel. Soms gaat het goed en soms niet. Dat is waar sport om draait. Laten we zien hoe het gaat. Hopelijk kan ik het toernooi weer winnen. Mijn doel is altijd om de beker te winnen en ik ga mijn uiterste best doen om daarin te slagen.''

Clayton maakt dit jaar weer een goed seizoen door met een titel op de Euro Tour en Pro Tour, en bovendien won hij samen met Price de World Cup of Darts. In juli maakte 'The Ferret' echter indruk door onder moeilijke omstandigheden de finale te halen op de World Matchplay.

De vader van Clayton verkeerde in een slechte gezondheid en overleed enkele dagen na het toernooi. Clayton kon zijn vader echter nog één keer trots maken door de finale te halen in Blackpool. Hij versloeg Gabriel Clemens, Dimitri van den Bergh, Ryan Searle en Luke Humphries, alvorens de 48-jarige Welshman in de finale verloor van Nathan Aspinall.

''Het was een moeilijke periode'', erkent Clayton. ''Het lukte niet om een goede prestatie neer te zetten in de finale, maar ik heb iets kunnen doen voor mijn vader in zijn laatste dagen en dat betekent veel voor me. Ik was van plan om me terug te trekken uit het toernooi, maar mijn vader wilde per se dat ik ging spelen. Gelukkig heb ik toch meegedaan. Het was het laatste toernooi waar hij me ooit zag en ik ben zo trots dat ik de finale heb gehaald."

Na het overlijden van zijn vader besloot Clayton niet mee te doen aan de World Series-toernooien in Nieuw-Zeeland en Australië. In september deed hij wel mee aan de Hungarian Darts Trophy in Boedapest, waar Clayton nipt verloor van Michael van Gerwen bij de laatste zestien.

''Ik heb het er nog steeds moeilijk mee'', aldus de voormalig Premier League-kampioen over het verlies van zijn vader. ''Ik kan hem niet zomaar vergeten, maar darts was zijn leven en ik wil hem trots blijven maken.''

"Ik moet eerlijk zijn; ik heb bijna zes weken geen dartpijltje gegooid en dat is te merken, maar ik ben nu terug aan het oefenen en ik moet me concentreren op het laatste deel van het jaar. Mijn gedachten zijn nu weer gericht op de grote toernooien die eraan komen. Het is een belangrijk deel van het jaar, dus ik wil het goed doen en ik hoop dat dat lukt."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties