TERUG IN DE TIJD: Jyhan Artut en Andree Welge schrijven Duitse dartsgeschiedenis op de World Cup of Darts 2013

Als je denkt aan de ontwikkeling van het darten in Duitsland, zullen veel mensen waarschijnlijk als eerste aan Max Hopp denken. Maar slechts een paar mensen weten dat er vóór 'The Maximiser' nog drie andere Duitsers in het bezit waren van een PDC Tour Card.

Naast Tomas "Shorty" Seyler, die sommigen zullen herkennen van de Sport1-uitzendingen van verschillende dartstoernooien in het verleden, waren ook Jyhan Artut en Andree Welge actief op het PDC-circuit. Deze twee Duitse spelers wisten Duitse dartsgeschiedenis te schrijven op de World Cup of Darts in 2013 toen ze Duitsland naar de kwartfinales brachten tot groot genoegen van het publiek in Hamburg. Iets wat geen enkele Duitser ooit eerder was gelukt.

De Duitse ploeg eindigde de groepsfase op de eerste plek met vier punten na Finland (Jani Haavisto en Jarkko Komula) met 5-3 en de Verenigde Staten (Darin Young en Larry Butler) met 5-3 te hebben verslagen.

Bij de laatste zestien stonden Artut en Welge tegenover Krzysztof Ratajski en Krzysztof Kciuk uit Polen. De twee teams speelden een wedstrijd met veel hoogte- en dieptepunten.

Artut zorgde voor de 1-0 via dubbel 16 voordat Welge de voorsprong van de Duitse ploeg verdubbelde. De Duitsers waren op weg naar een 3-0 voorsprong, want na negen pijlen stonden ze al op 155. Daarna haperde de motor, en waren Artut en Welge niet binnen acht beurten uit. Kciuk profiteerde namens Polen en halveerde de achterstand tot 2-1.

Zo lang als de derde leg duurde, zo snel was de vierde leg. Na negen darts stond Duitsland op 122, en deze check-out werd door Welge uitgegooid via single 18, triple 18 en bullseye. Artut en Welge kwamen vervolgens op een 4-1 voorsprong met een 22-darter, waardoor ze nog maar één leg nodig hadden om te winnen.

Krzysztof Ratajski und Krzysztof Kciuk in en Trikos des Wold Cup of Darts
Ratajski en Kciuk vormden al een team op de World Cup of Darts in 2013

Maar met de finishstreep in zicht begonnen de Duitsers nerveus te worden. In de zesde leg stonden Welge en Artut na zes legs op 121, maar Welge miste daarna de bullseye om het af te maken. Beide Duitsers zouden in de drie beurten die daarop volgden nog acht matchdarts onbenut laten via dubbel 8 en dubbel 9. Nadat Ratajski en Kciuk in totaal negen matchdarts van de Duitsers hadden overleefd, dichtte Polen het gat naar 4-2 in een 23-dart leg van hun eigen worp.

Het Duitse team leek de klap snel te hebben verwerkt en startte met twee 180-scores aan de zevende leg van de wedstrijd. Welge en Artut verzaakten niet en wisten de wedstrijd met een 12-darter in het slot te gooien. Zo boekte Duitsland voor het eerst in de geschiedenis van de World Cup of Darts een plek in de kwartfinales.

In de kwartfinales kwam er alsnog een einde aan het sprookje van Duitsland. Ze verloren met 2-1 van Finland, van wie ze in de poulefase nog hadden gewonnen. Artut zette Duitsland nog op een 1-0 voorsprong door Jani Haavisto met 4-1 te verslaan, maar Welge verloor met 4-2 van Jarkko Komula. Een koppelpartij moest de beslissing brengen en deze strijd werd met 4-3 in het voordeel van het Finse duo beslist.

In 2015 zou Artut opnieuw de kwartfinales halen op de World Cup of Darts, toen aan de zijde van Max Hopp. Het vernieuwde Duitse team werd op het landentoernooi in de kwartfinales met 2-0 verslagen door het iconische Engelse duo Phil Taylor en Adrian Lewis.

Het bleek één van de laatste optredens van Artut op een televisietoernooi. 'The Eagle', die in de periode 2010 tot en met 2016 vijf keer meedeed aan het WK Darts, deed een jaar na zijn kwartfinaleplaats met Hopp nog eenmaal mee aan de World Cup of Darts. Dat bleek later zijn laatste televisietoernooi bij de PDC te zijn geweest.

Welge speelde bij het WK Darts van 2014 zijn vijfde en laatste wereldkampioenschap in Alexandra Palace. In dat jaar deed de Duitser ook voor het laatst mee aan de World Cup of Darts. Na een Euro Tour-deelname in 2016 verdween Welge enige jaren van het circuit, totdat hij zich in 2023 weer liet zien met het bereiken van de laatste zestien bij de PDC Europe Super League.


Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties